Η συμφωνία της ΔΕΗ με την Currys για την εξαγορά της Κωτσόβολος και η νέα στρατηγική της στο retail ξυπνούν στους παλαιότερους μνήμες από ένα εξελικτικό ταξίδι τεχνολογίας στον χρόνο. Ηταν τις  δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν η τότε κραταιά επιχείρηση ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στις πωλήσεις των τεχνολογικά προηγμένων για τα μέσα του 20ού αιώνα ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και στην εκπαίδευση των καταναλωτών στη χρήση τους.

Ηταν η εποχή που ξεκινούσε η επέκταση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος ανά τη χώρα και οι Ελληνες άρχιζαν να βάζουν τον ηλεκτρισμό στη ζωή τους. Τότε υπάλληλοι της ΔΕΗ είχαν αναλάβει να εκπαιδεύσουν τις νοικοκυρές για το πώς θα περάσουν από τον ξυλόφουρνο και τον πάγο στις κουζίνες και στα ψυγεία της ΙΖΟΛΑ και έπειτα της Πίτσος και της Εσκιμό. Σήμερα η ΔΕΗ επανέρχεται, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, διευρύνοντας την πολιτική του retail και  τοποθετώντας το και πάλι στην «καρδιά» της στρατηγικής της.

Υπηρεσίες

Ηδη τα τελευταία χρόνια προσφέρει  εξατομικευμένες προτάσεις και ολοκληρωμένες λύσεις για την απόκτηση αντλιών θερμότητας, φωτοβολταϊκών,  φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πλέον με τη συμφωνία εξαγοράς της Κωτσόβολος και των 95 καταστημάτων της, στόχος της είναι η παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών.

Η ενεργειακή μετάβαση και οι νέες τεχνολογίες που αλλάζουν την αγορά εισάγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια νέα περίοδο εξηλεκτρισμού, η οποία πλέον έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, την αυτοπαραγωγή και τις «έξυπνες» λύσεις. Σε αυτή τη νέα εποχή η ΔΕΗ βάζει στο επίκεντρο τον καταναλωτή και όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος  Στάσσης, «με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία, ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο».

Η συμφωνία

Η συμφωνία εξαγοράς της Κωτσόβολος αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Αν συνυπολογιστούν και αυτά, η αξία (equity value) υπολογίζεται στα 268 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ, μέσω ιδίων κεφαλαίων, προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει εξοικονόμηση  περίπου 100 εκατ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για τη δημιουργία δικτύου logistics, υποδομών, μεταφορών και συστημάτων πληροφορικής.

Με την απόκτηση της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών, ακολουθώντας τα βήματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κολοσσών της ενεργειακής αγοράς, όπως της γαλλικής EDF, η οποία έχει μπει στην προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών, λεβήτων, πάνελ κ.λπ., της British Gas, η οποία προσφέρει υπηρεσίες εγγύησης και επισκευής για ηλεκτρικές συσκευές, ασφάλιση σπιτιού κ.λπ., και της βρετανικής SSE, η οποία διαθέτει πληθώρα υπηρεσιών επισκευής και πώλησης συσκευών κ.ά.

Επενδύσεις

Ο κυρίαρχος «παίκτης» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς επαναπροσδιορίζεται πλέον σε όλους τους τομείς. Επενδύει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απομακρύνεται από τον λιγνίτη, ανοίγεται στη βαλκανική αγορά (με εξαγορές στη Ρουμανία και επενδυτικά πλάνα σε Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία κ.λπ.), στηρίζει τη  δημιουργία νέων Pop-Up καταστημάτων με  λύσεις πράσινης ενέργειας και προϊόντων smart living, ανοίγει νέα καταστήματα με σύστημα franchise και μπαίνει δυναμικά στη λιανική αγορά με την απόκτηση της Κωτσόβολος.

Επιπλέον, η  εξαγορά της θα προσθέσει τζίρο στη ΔΕΗ, καθώς για την οικονομική χρήση Μάιος 2022 – Απρίλιος 2023 είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 49 εκατ. ευρώ. Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores, ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκατάσταση συσκευών, call center, e-shop και 1.500 εργαζομένους.  Η ολοκλήρωση της εξαγοράς τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Τι αγοράζει η ΔΕΗ

  • 95 καταστήματα της Κωτσόβολος, εκ των οποίων 92 στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ. Τα 27 από αυτά είναι megastores, άνω των 2.000 τ.μ.
  • online κατάστημα kotsovolos.gr
  • logistics και εγκαταστάσεις (κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης, ιδιόκτητα οχήματα)

Αξία Κωτσόβολος (Enterprise Value): 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα

Κύκλος εργασιών Κωτσόβολος (οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023): 733 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το 2022

EBITDA: 49 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός