Τράπεζες: Προς ένα θερμό φθινόπωρο – Οι προσδροκίες και η πρόκληση

Ξεκινά η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους και ισχυροποιούνται οι μικρότερες τράπεζες - Πολυνομοσχέδιο καθιστά ελκυστικότερες τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού - Ερχεται ο «Ηρακλής 3»

Με τη χώρα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αναμένονται ραγδαίες το εφετινό φθινόπωρο. Δέκα χρόνια μετά την υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος για τη διάσωση των καταθέσεων, η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Δημοσίου από τον κλάδο ξεκινά, δρομολογείται ο τελευταίος κύκλος εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους και αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, προς όφελος των καταναλωτών, μέσω νεοφυών ιδρυμάτων (fintech).

Ταυτόχρονα, κινητικότητα καταγράφεται στον χώρο των μη συστημικών τραπεζών. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά ο οικονομικός έλεγχος σε Attica Bank και Παγκρήτια, εν όψει της συγχώνευσής τους το 2024, με στόχο τη δημιουργία του 5ου πόλου, ενώ η Optima Bank θα διαβεί το κατώφλι του ΧΑ.

Προσδοκίες

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τα τεκταινόμενα και δείχνει διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ελλάδα. Οι προσδοκίες αυτές έχουν ήδη ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, ο δείκτης των οποίων, παρά την τελευταία διόρθωση, ενισχύονται σε ποσοστό άνω του 50% από τις αρχές του 2023.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, αναμφίβολα καταλύτης ανατροπής των ισορροπιών αποτελεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τους 4 μεγάλους ομίλους. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο CEO του Ηλίας Ξηρουχάκης έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για την οργάνωση του εγχειρήματος, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης, ευρωπαϊκών θεσμών, τραπεζών και φυσικά των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Πρόσκληση

Η αρχή θα γίνει με την πώληση του 1,4% της Eurobank. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας για την αποστολή επιστολής με την πρόταση επαναγοράς των τίτλων. Αμεσα, το ΤΧΣ θα απευθύνει πρόσκληση σε όποιον ενδιαφέρεται να καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα και το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου η συναλλαγή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα έχει ολοκληρωθεί. Επόμενο στοίχημα αποτελεί η διάθεση της μισής συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έχει αποφασιστεί να διατεθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε πλήθος θεσμικών σχημάτων. Στο Ταμείο ποντάρουν στην επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, συνθήκη ικανή για την ενίσχυση της τιμής πώλησης. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στο βασικό σενάριο η έναρξη των σχετικών διαδικασιών αναμένεται τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις συμμετοχές του ΤΧΣ σε Πειραιώς (27%) και Alpha Bank (9%), η πώληση των οποίων, όπως επισημαίνουν, θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα το 2024.

Το στοίχημα των NPEs

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζουν πυρετωδώς πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Με αυτό μεταξύ άλλων θα τεθούν οι βάσεις για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα τις επαφές με τους φορείς της αγοράς και η σύνταξη των διατάξεων της νέας νομοθεσίας έχει μπει στην τελική ευθεία. Παράλληλα, το υπουργείο βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την ενεργοποίηση του τρίτου και τελευταίου κατά τα φαινόμενα κύκλου του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων με την κωδική ονομασία «Ηρακλής».

Μεγαλύτερα κουρέματα

Οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα καταστήσουν πιο ελκυστικές τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης μέσω αλγορίθμου θα προβλέπουν μεγαλύτερα κουρέματα σε τόκους ή και κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή όμως θα τεθούν δικλίδες ασφαλείας για όσους θέλουν απλά να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του χρέους τους. Ειδικότερα, εξετάζεται η πληρωμή προκαταβολής για την ενεργοποίηση της ρύθμισης και οι συμβάσεις αναδιάρθρωσης να επιτρέπουν στους πιστωτές να κινούνται νομικά σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ανάκτηση των οφειλών, εάν σταματήσει η εξυπηρέτησή της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.