Και μετά από μια χρονιά κατά την οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία καθόρισε τις τιμές των εμπορευμάτων και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, τι μπορούμε να περιμένουμε; Αν και οι τιμές των περισσότερων τροφίμων έχουν υποχωρήσει μετά το καλοκαίρι, οι προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση προοιωνίζονται εντάσεις και το 2023. Η εικόνα των διαφόρων αγορών θα διαφέρει πολύ. Στην αγορά σίτου οι καλύτερες προοπτικές παραγωγής στη Ρωσία και τον Καναδά θα αποκλιμακώσουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Αντίθετα η αγορά ρυζιού, που είχε μείνει σχετικά ανεπηρέαστη από τον πόλεμο, θα δει την παγκόσμια προσφορά να μειώνεται από τους νέους περιορισμούς στις εξαγωγές που υιοθετεί η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο και μακράν η κορυφαία εξαγωγέας του προϊόντος. Αναλόγως ανοδικές πιέσεις αναμένονται στις τιμές καλαμποκιού και ζωοτροφών, επίσης λόγω των περικοπών στις εξαγωγές, κυρίως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών τιμών το εμπορικό ισοζύγιο πολλών αναπτυσσόμενων χωρών εισαγωγής εμπορευμάτων θα επιδεινωθεί. Επιπλέον, τα νομίσματα κάποιων από τις χώρες αυτές δεν υποτιμήθηκαν επαρκώς το 2022 έναντι του δολαρίου και ως εκ τούτου ο κίνδυνος για υποτιμήσεις θα παραμείνει υψηλός το 2023.
Δύο μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο την καινούργια χρονιά. Πρώτον, η Κίνα: όπως συμβαίνει συχνά, ο ρυθμός ανάπτυξής της θα καθορίσει τις εξαγωγικές προοπτικές πολλών άλλων οικονομιών. Ωστόσο το 2023 η «λειτουργικότητα» της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να πληγεί από τη «σταδιακή» εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην COVID. Η αναποφασιστικότητα αυτή θα μπορούσε να πλήξει πάλι τις αλυσίδες παραγωγής.
Δεύτερον, η Ινδία, η οποία μόλις ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του G20. Η Ινδία ξεπέρασε σε ΑΕΠ τη Βρετανία και έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Κίνα σε πληθυσμό. Η χώρα εξάλλου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις πρόσφατες διεθνείς κρίσεις. Αναδείχθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά την πανδημία. Και επίσης εκ των κορυφαίων εξαγωγών σιταριού το 2022.
Ομως οι στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του Νέου Δελχί με τον υπόλοιπο κόσμο έχουν δημιουργήσει εξαρτήσεις, κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Οι χώρες αυτές έχουν καταστεί ευάλωτες στον ινδικό προστατευτισμό που αφορά πρωτίστως τις εξαγωγές ρυζιού. Τέλος, πλέον των νέων αυτών σημείων θα πρέπει να προσέξει κανείς τη νέα χρονιά και άλλα ήδη γνωστά ρίσκα, όπως τις νομισματικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και χρέους που δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Η κυρία Αν-Λορ Κισέλ είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Global Sovereign Advisory.