Τα μυστικά και οι παγίδες για το κοινωνικό μέρισμα

Βασικά κριτήρια επιλογής το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις

Στη μάχη της «επιστροφής» μέρους των χρημάτων που έχουν πληρώσει μέσα στο έτος από άμεσους και έμμεσους φόρους θα ριχθούν περισσότεροι από 4.000.000 ενδιαφερόμενοι πολίτες προκειμένου να διεκδικήσουν κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ. Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή «koinonikomerisma.gr» προκειμένου να γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους με βασικά κριτήρια επιλογής το εισόδημα, την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, τις καταθέσεις, αλλά και το αν είναι φιλοξενούμενοι ή όχι.

Στα εισοδήματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το προνοιακό επίδομα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ανεργίας κ.τ.λ. Δεν προσμετράται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και το περυσινό κοινωνικό μέρισμα.

Τα κριτήρια και η διαδικασία που θα ακολουθεί περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, το οποίο ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση κυμαίνεται από 250 έως 1.350 ευρώ. Η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, ενώ οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους θα γίνουν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Φιλοξενούμενοι

«Το Βήμα της Κυριακής» έχει καταγράψει και παρουσιάζει τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τις αιτήσεις και την επιλογή των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα. Ενήλικα τέκνα, συγγενείς, φίλοι ή γονείς που φιλοξενούνται δυστυχώς δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι το κοινωνικό μέρισμα, ούτε αίτηση μπορούν να υποβάλουν. Το κοινωνικό μέρισμα θα το λάβει ο υπόχρεος του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί εφόσον αθροιστικά όλα τα εισοδήματα των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι εντός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οσοι πολίτες μέσα στο 2018 δεν είχαν κάποια μεταβολή στα εισοδήματά τους αλλά σημειώθηκε αλλαγή στην οικογενειακή τους κατάσταση (π.χ. γάμος, διαζύγιο, απόκτηση παιδιού, ενηλικίωση τέκνου, εισαγωγή σε πανεπιστήμιο) εξετάζεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην αίτηση για τροποποίηση των στοιχείων αυτών προκειμένου να είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους και να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που αντιστοιχεί στην κατάσταση που βρίσκονται τη στιγμή της αίτησης και όχι βάσει αυτής που εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το καλοκαίρι του 2018.

Για φορολογουμένους οι οποίοι το 2017 είχαν δουλειά και το 2018 έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε σημαντικά το εισόδημά τους θα υπάρχει πρόβλεψη να ληφθούν υπόψη οι μήνες ανεργίας του 2018 και να γίνει αναλογική μείωση των εισοδημάτων του 2017. Αυτό όμως θα αφορά μόνο όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Αγκάθι για πολλές οικογένειες θα αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς το ετήσιο εισόδημα που θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή του δικαιούχου θα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν σε μία οικογένεια ζει (φιλοξενείται) ο ενήλικος γιος και έχει τεκμαρτό εισόδημα λόγω κάποιου χαμηλού εισοδήματος ή τόκου κατάθεσης, θα αθροιστεί το τεκμαρτό του εισόδημα με τα εισοδήματα της υπόλοιπης οικογένειας και αν υπάρχει υπέρβαση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων είτε δεν θα λάβει το νοικοκυριό το μέρισμα είτε θα λάβει πολύ μικρότερο ποσό.

Κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται και οι μονογονεϊκές οικογένειες και μάλιστα ενισχυμένο αφού για το κάθε παιδί τόσο το εισόδημα όσο και το μέρισμα θα υπολογίζεται στο διπλάσιο σε σύγκριση με τα παιδιά οικογενειών που εμφανίζονται στο νοικοκυριό και οι δύο γονείς.

Συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών αναμένεται όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος να εξαιρεθούν της διαδικασίας της αίτησης εφόσον δεν είχαν στην οικογένεια άλλα εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενουμένους. Αν είναι εντός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα τους εγκριθεί αυτόματα το ποσό που τους αναλογεί ως κοινωνικό μέρισμα και θα τους καταβληθεί χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια άλλη διαδικασία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.