Του Γιώργου Βλόντζου

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα ακριβά τρόφιμα, λόγω των διατροφικών του πλεονεκτημάτων. Η υψηλή αξία και τιμή του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χαμηλή αγοραστική δύναμη μεγάλης μερίδας των καταναλωτών, το καθιστούν πιο επιρρεπές σε πράξεις που αποσκοπούν στην εξαπάτησή τους. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την υψηλότερη αξία της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Σε παγκόσμια κλίμακα, το ελαιόλαδο συμμορφώνεται με διαφορετικά πρότυπα ανάλογα με την αντίστοιχη κάθε φορά υπαγωγή τους, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ή ο Codex Alimentarius και άλλους κανονισμούς της ΕΕ. Αυτά τα πρότυπα στοχεύουν στη διευκόλυνση της διεθνούς εμπορικής αγοράς και στην εναρμόνιση της παγκόσμιας ποιότητας του ελαιολάδου, προκειμένου να μειωθεί η απάτη στο προϊόν. Σύμφωνα με αναφορές για απάτες τροφίμων που δημοσιεύθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα προϊόντα που έχει υψηλότερο κίνδυνο απάτης. Πρέπει να δηλωθεί ότι κάθε αναφορά περιλαμβάνει διάφορους τύπους απάτης, όπως εσφαλμένη επισήμανση ή νοθεία του ίδιου προϊόντος. Οι δόλιες πράξεις για το ελαιόλαδο είναι ευρέος φάσματος, επηρεάζοντας το σύνολο των χωρών όπου αυτό παράγεται και όχι μόνο την Ελλάδα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω