Σχέδιο επιδότησης, αυτή τη φορά των νοικοκυριών για τα τρόφιμα που καταναλώνουν, βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και οι όποιες τελικές αποφάσεις ληφθούν θα εξαρτηθούν τόσο από την εξέλιξη του πληθωρισμού όσο και από την αποτελεσματικότητα του καλαθιού του νοικοκυριού στο μέτωπο κατά της ακρίβειας. Επίσης, καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν να καλπάζουν με φρενήρεις ρυθμούς, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενίσχυση στα πρότυπα του Fuel Pass που θα μπορούσε να «βαφτιστεί» Food Pass και να δοθεί στα νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς για εφέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους.
Με κριτήρια
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε το κονδύλι που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν ούτε ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον προκριθεί τελικά αυτή η λύση ενίσχυσης των νοικοκυριών τα εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι πολύ αυστηρά, ώστε να καλυφθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, εκτιμάται ότι θα αφορά μόνο τα προϊόντα που αναφέρονται στο καλάθι του νοικοκυριού και όχι γενικά όλα τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας στο «Βήμα της Κυριακής», «αν αποφασιστεί να δοθεί το Food Pass, δεν μπορεί να αφορά αγορά, για παράδειγμα, ουίσκι ή ανθρακούχων νερών. Θα πρέπει να αφορά μόνο προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης».
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πιέσεις στην κυβέρνηση να επανέλθει η επιδότηση στην κάνουλα στο πετρέλαιο κίνησης κατά 15-20 λεπτά/lt, αν και ορισμένοι εισηγούνται σε αυτή τη φάση που η τιμή στο diesel κίνησης κινείται κάτω από 1,9 ευρώ/lt να μην επανέλθει το μέτρο έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης ήταν πολύ πάνω από την αμόλυβδη βενζίνη και διαμορφωνόταν πάνω από 2,1 ευρώ/lt. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τη βενζίνη, η οποία κινείται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο των 2 ευρώ/lt.
Το πετρέλαιο
Πάντως, το θέμα της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης παραμένει ανοιχτό παρά το γεγονός ότι δημοσίως αρμόδιοι υπουργοί κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι πέραν των πολιτών που έχουν οχήματα που καίνε το συγκεκριμένο καύσιμο, το χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες και όσο παραμένουν ψηλά οι τιμές στην κάνουλα συμπαρασύρουν και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων.
Πάντως, όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων τόσο του εφετινού κρατικού προϋπολογισμού όσο και του επόμενου έτους που αναμένεται το τελικό σχέδιο (Εισηγητική Εκθεση) με όλα τα στοιχεία και τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνει να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπει πληθωρισμό για το τρέχον έτος στο 10% εφέτος, από 8,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, και περίπου 4%-5% για το επόμενο έτος. Ως προς το ΑΕΠ, οι προβλέψεις δείχνουν ρυθμούς στο 2,3%, ενώ για τον τουρισμό το 2023 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2022, κοντά στα 18-19 δισ. ευρώ. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται για το 2023 επίτευξη οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος λίγο κάτω από τη μονάδα.
Μέτρα €3,5 δισ.
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης.
Οσον αφορά την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού, τα συνολικά έσοδα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου παρουσίασαν αύξηση 13,3% και τον Οκτώβριο ήταν περισσότερα κατά 179 εκατ. ευρώ από την αρχική πρόβλεψη.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 349 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 6,752 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7,179 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,866 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,257 δισ. ευρώ ή 12,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 53,775 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,315 δισ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου.
Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ
Περισσότεροι από 2.526.000 πολίτες θα λάβουν τον επόμενο μήνα το έκτακτο βοήθημα και αφορά συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστους υπερηλίκους, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια ανέργους και όσους λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, με τα μισά να αφορούν 1.194.806 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν 250 ευρώ.
Η πληρωμή του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί από 15 έως 20 Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν κάποια αίτηση ή να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 800.000 οικογένειες με παιδιά θα λάβουν τον επόμενο μήνα μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση ως έκτακτο βοήθημα εφόσον είναι δικαιούχοι του Α21. Οσοι έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 42, 63 ή 105 ευρώ. Στην περίπτωση οικογένειας με δύο προστατευόμενα τέκνα η έκτακτη ενίσχυση ανάλογα με το εισοδηματικό κλιμάκιο που ανήκουν ανέρχεται σε 84, 126 και 210 ευρώ, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά το έκτακτο βοήθημα διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 168, 252, 420 ευρώ. Αντίστοιχα αυξημένη είναι η έκτακτη ενίσχυση για οικογένειες με περισσότερα από τρία προστατευόμενα τέκνα.
Οι άγαμοι συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ, ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και αξία περιουσίας 300.000 ευρώ δικαιούνται έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ.
Στην περίπτωση των έγγαμων συνταξιούχων η μηνιαία σύνταξη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 800 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 16.800 ευρώ με αντικειμενική αξία περιουσίας έως 300.000 ευρώ.
Από την άλλη, 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν ένα επιπλέον επίδομα, ενώ 172.000 άτομα με αναπηρία θα εισπράξουν 250 ευρώ.
Παράλληλα, 100.000 μακροχρόνια μη επιδοτούμενοι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ με κριτήριο να μην ξεπερνάει το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους τα 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό τα 16.800 ευρώ.