Οι προσδοκίες για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με το θετικό κλίμα στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οδήγησαν σε ενίσχυση των τιμών των ελληνικών 5ετών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο 3,066%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών εξάλλου στο ΗΔΑΤ τις τελευταίες ημέρες αφορούσε τους 5ετείς τίτλους, καθώς «προετοιμάζεται» το έδαφος για μία νέα έκδοση μετά από αυτήν του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018, όπου και τότε είχε παρατηρηθεί ράλι των τιμών στους 7ετείς τίτλους – οι οποίοι έκτοτε απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Η χώρα επρόκειτο να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου πέρυσι το καλοκαίρι, με τη Rothschilds να προχωρεί σε αρκετές ενημερώσεις των επενδυτών, αλλά αναγκάστηκε να την αναβάλει λόγω των διακυμάνσεων στις αγορές εξαιτίας και της κρίσης στην Ιταλία. Η Ελλάδα σχεδιάζει πάντως τώρα την επιστροφή στις αγορές χρέους με κοινοπρακτική (εγγυημένη) έκδοση.
«Σχεδιάζουμε να κινηθούμε με μια έκδοση πέντε ετών, αλλά θέλουμε επίσης να έχει βγει από τη μέση και η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε στο Reuters πηγή από τον ΟΔΔΗΧ, ενώ στην αγορά εκτιμάται πως το συνολικό της ύψος δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Καθώς εξάλλου παλαιότερες εκδόσεις, όπως το πενταετές λήξεως Απριλίου 2019, έχουν επιτόκιο 4,70%, θα μπορούσε η χώρα να «ρολάρει» κάπου 2,5 δισ. μέχρι το 2022.
Επίσης, καθώς η απόδοση του 10ετούς λήξεων 2028 κινείται στο 4,2%, primary dealers ανέφεραν πως η χώρα μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα από τις αγορές είναι καλύτερα να επανέλθει με ένα 5ετές ομόλογο. Εν τω μεταξύ, μετά τις επιτυχείς εκδόσεις τίτλων στην Ιταλία (10 δισ. ευρώ) και στην Ισπανία (4,6 δισ. ευρώ) ενισχύθηκε συνολικά το ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, ανέφεραν ορισμένα hedge funds που αγόρασαν πρόσφατα ιταλικά ομόλογα, καθώς η απόδοση που προσφέρουν οι ελληνικοί τίτλοι είναι πολύ υψηλή, χωρίς μάλιστα τους κινδύνους των αναδυομένων αγορών, ελπίζοντας πάντως σε μία πριμοδότηση 30 μονάδων βάσης για να μπουν στη νέα ελληνική έκδοση.
Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε μη επενδυτική διαβάθμιση, με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να απέχει βάσει της καλύτερης αξιολόγησης από τη Fitch κατά 4 βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα.
Κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ
Εβδομαδιαίες απώλειες 15,41% σημείωσαν οι τράπεζες, καθώς ορισμένα hedge funds όπως το Lansdowne Partners και το Oceanwood Capital Management αύξησαν τις πτωτικές (short) θέσεις τους στις μετοχές. Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει συρρικνωθεί στα €3,5 δισ., ενώ όπως παρατηρεί η ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ το μετοχολόγιο όλων των τραπεζών έχει μόνο χαμένους επενδυτές.