Μπερνάρ Αρνό: Στην κορυφή του πλούτου ο πρύτανης της πολυτέλειας

Πώς ο γάλλος επιχειρηματίας και επικεφαλής της LVMH με προσωπική περιουσία άνω των 220 δισ. δολαρίων ξεπέρασε τον Ιλον Μασκ

Την περασμένη Δευτέρα ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή επιχείρηση που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 500 δισ. δολάρια. Η μητρική εταιρεία Louis Vuitton, Moët & Chandon and Hennessy με τις δεκάδες θυγατρικές, από τις «ακριβές» Givenchy, Bulgari και Burberry μέχρι την αλυσίδα καταστημάτων Sephora, ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της κατά 17% το πρώτο τρίμηνο του έτους – διπλάσια από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας μετεωρικής πορείας που διένυσε η LVMH και πέρυσι, όταν και ο τζίρος και τα κέρδη της κατέγραψαν ρεκόρ 79,2 και 21,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αγορές πανάκριβων ειδών μόδας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μετοχή του ομίλου απόλαυσε μια ανάλογη εκτόξευση στη στρατόσφαιρα, σημειώνοντας αύξηση 32,8% από την αρχή του 2023. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, κατέχει μερίδιο 47,99% της μητρικής εταιρείας, δεν πρέπει να εκπλήσσεται για την εκτίναξη του γάλλου επιχειρηματία στην κορυφή της λίστας του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη – η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 220 δισ. δολάρια.

Για την κατάκτηση της κορυφής (για μικρά χρονικά διαστήματα είχε ξαναγίνει «No1» το 2019 και το 2021) τον «βοήθησαν» δύο σημαντικές εξελίξεις, η μία συγκυριακή η άλλη όμως όχι. Η συγκυριακή έχει να κάνει με τις μεγάλες αυξομειώσεις που εμφανίζει η εκτιμώμενη αξία της προσωπικής περιουσίας του Ιλον Μασκ μετά την εξαγορά του Twitter.

Η μη συγκυριακή είναι η εκτόξευση των πωλήσεων ειδών πολυτελείας σε περιόδους οικονομικών αναταράξεων και αστάθειας εν γένει. Οι κρίσεις κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και ο υπερβάλλων πλούτος διοχετεύεται (και) σε αγορές πανάκριβων ειδών μόδας και αξεσουάρ. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται διαρκώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Tiffany, ο Μπάφετ και ο Τζομπς

Η εδραίωση ενός Γάλλου στην κορυφή της λίστας των κροίσων του πλανήτη ίσως δεν θα ήταν δυνατή δίχως την εξαγορά απ’ αυτόν μιας αμερικανικής εταιρείας – παρεμπιπτόντως και η πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη είναι Γαλλίδα, η κληρονόμος της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγέρς. Πρόκειται για την εμβληματική φίρμα κοσμημάτων της νεοϋορκέζικης 5ης Λεωφόρου Tiffany & Co που «κατέκτησε» ο Μπερνάρ Αρνό το 2021 αντί 16,2 δισ. δολαρίων. Εχει εξάλλου τη φήμη (και κατέχει το προσωνύμιο) του «κατακτητή» ο ηλικίας 74 ετών επιχειρηματίας. Του το είχε προσάψει το 1989 ένας εμβληματικός γάλλος δημοσιογράφος, ο Πατρίκ Πουάβρ Ντ’Αρβόρ. «Οι περισσότερο ευγενικοί τον αποκαλούν «κατακτητή», οι λιγότερο «εξολοθρευτή»» έγραφε στο περιοδικό «Journal du Dimanche» μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση της LVMH από τον Αρνό και δύο ακόμα εμβληματικούς επιχειρηματίες της εποχής. Ο ίδιος ο Αρνό πάντως θεωρεί τον εαυτό του «πρεσβευτή της γαλλικής κληρονομιάς και της γαλλικής κουλτούρας», όπως είχε δηλώσει στο «Forbes» το 2010, όταν εν πλήρει συνειδήσει είχε υπερηφανευθεί ότι «αυτά που δημιουργούμε είναι εμβληματικά».

Εχει εθνική συνείδηση ο Αρνό, αλλά δεν κρύβει ότι οι άνθρωποι που τον εμπνέουν στον κόσμο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων εν γένει είναι Αμερικανοί: ο αειθαλής πρόεδρος της Berkshire Hathaway και «γκουρού» των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ, και ο πρόωρα χαμένος ιδιοφυής ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς.

Από τις κατασκευές στη μόδα

«Σιλουέτα ψηλόλιγνη και βλέμμα ατσάλινο, γαλανό», όπως τον περιγράφει ο Φρανσουά Γκιγιό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ο Μπερνάρ Αρνό γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1949 στο Ρουμπέ της Βόρειας Γαλλίας. Αποφοιτώντας από τη διάσημη Πολυτεχνική Σχολή απασχολείται στην τεχνική εταιρεία του πατέρα του, που ήταν εργολάβος δημόσιων έργων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση αλλά, παρακινημένος ίσως από τη μητέρα του που λάτρευε τα προϊόντα Dior, το 1985 εξαγοράζει τον πτωχευμένο τότε οίκο ραπτικής Christian Dior.

Ηταν η πρώτη επαφή του Αρνό με τον κόσμο της μόδας.

«Ανέκαθεν με γοήτευε το μαγικό αυτό όνομα στο οποίο μπορεί να βρει κανείς τον Θεό και το χρυσάφι. Οταν οι συγκυρίες στη ζωή μου μού επέτρεψαν να αποκτήσω αυτή τη μυθική επωνυμία, είπα στους στενούς συνεργάτες μου ότι γύρω από αυτή τη φίρμα θα χτίσουμε τον κορυφαίο όμιλο πολυτελείας παγκοσμίως» είχε εκμυστηρευθεί το 1999 στο «Figaro Magazine».

Το 1987 μαζί με τη νεοσύστατη LVMH απέκτησε πρόσβαση σε 17 θυγατρικές εταιρείες. Εκτοτε έχει αυξήσει τον αριθμό των θυγατρικών της LVMH στις 75, εκ των οποίων οι 25 είναι οίκοι ειδών πολυτελείας.

Εξι χρονιές-σταθμοί

1949
Γεννήθηκε στο Ρουμπέ της Γαλλίας από πατέρα πολιτικό μηχανικό και μητέρα «γοητευμένη από τα προϊόντα Dior»
1974 – Αποφοίτησε από τη φημισμένη Ecole Ρolytechnique

1974
Αποφοίτησε από τη φημισμένη Ecole Ρolytechnique

1987
Εχοντας εξαγοράσει την πτωχευμένη Christian Dior έγινε συνιδρυτής της LVMH μαζί με τον Ανρί Ρακαμιέ της Luis Vuitton και τον Αλέν Σεβαλιέ της ποτοποιίας Moet Hennessy

1999
«Προσπέρασε» τον Αμάνσιο Ορτέγκα των Zara και έγινε ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κλάδο της μόδας

2019
Βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας του «Forbes» ξεπερνώντας για βραχύ χρονικό διάστημα τον Τζεφ Μπέζος

2021
Εξαγόρασε την Tiffany & Co. που έγινε το διαμάντι του στέμματος της αυτοκρατορίας LVMH

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.