Αφού πρώτα κατέρρευσαν μέσα σε 33 ημέρες από τα τέλη Φεβρουαρίου οι μετοχές παγκοσμίως, σημειώνοντας από τις 23 Μαρτίου το ισχυρότερο ράλι (+42%) των τελευταίων 75 ετών – καθώς κατά τις 11 πτωτικές αγορές που έχουν καταγραφεί από το 1946 χρειάστηκαν χρόνια για να επιτύχουν παρόμοια ανάκαμψη -, βρίσκονται πλέον μόλις 5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους.

Με τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να προσεγγίζουν τα 20 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 6 τρισ. δολάρια αφορούν νέο «τύπωμα χρήματος» μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE), οι μετοχές παγκοσμίως κέρδισαν 23 τρισ. δολάρια, με τις τεχνολογικές μετοχές να σημειώνουν μάλιστα νέα υψηλά.

Το ερώτημα είναι τώρα τι θα πρέπει να περιμένουμε για τη συνέχεια. Για τον Dr Hans-Jörg Naumer της Allianz Global Investors, ο κόσμος σημειώνει τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία άγγιξε το χαμηλότερο σημείο της στο τέλος του β’ τριμήνου.

Ωστόσο, η πορεία ανάκαμψης παραμένει αβέβαιη, αν και αρκετοί κορυφαίοι δείκτες έχουν κινηθεί ανοδικά στις κυριότερες περιοχές του κόσμου, με την Κίνα να ξεχωρίζει (το κινεζικό ΑΕΠ εξέπληξε, +3,2% το β’ τρίμηνο, αν και αναλυτές της Rabobank έκαναν λόγω για Greek statistics).

Αν και η ανάκαμψη άρχισε, απέχει πολύ από την πλήρη αποκατάσταση, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι οι αγορές αναμένουν ιδιαίτερα ταχεία ανάκαμψη, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την πανδημία, θεωρώντας πως δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε γενικευμένα lockdowns.

Παρ’ όλα αυτά, (οι αγορές) παραμένουν ευάλωτες στο κλίμα απογοήτευσης. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο τώρα που έχει ξεκινήσει η «προσαρμοζόμενη» φάση (ή η φάση του «χορού») της πανδημίας, κατά την οποία εφαρμόζονται στοχευμένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ενώ ένα δεύτερο κύμα του ιού δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς.

Στη φάση του «χορού», σίγουρα δεν πηγαίνουμε πάντα προς μία κατεύθυνση και άρα κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιμένουμε και από τις αγορές για τη συνέχεια, την ώρα εξάλλου που τα «ανοιχτά μέτωπα» των αμερικανικών εκλογών και των διενέξεων Κίνας – ΗΠΑ παραμένουν πάνω στο τραπέζι.