Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό σενάριο βλέπει το φως της δημοσιότητας για το θέμα της ρύθμισης των χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με την αγωνία των πολιτών να κορυφώνεται για το τι πρόκειται να συμβεί και – το βασικότερο – να αυξάνεται το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς οι περισσότεροι πολίτες περιμένουν τις τελικές αποφάσεις για να αρχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους.
Μόνο στην Εφορία τα συνολικά χρέη 4.200.472 φορολογουμένων ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 1.200.000 επαγγελματίες χρωστούν στα Ταμεία 40 δισ. ευρώ, ενώ όσοι δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Η πρόθεση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι να έρθει μια ενιαία ρύθμιση που να καλύπτει συνολικά τα χρέη όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα να συνοδεύεται από «κούρεμα» χρεών, διαγραφή προσαυξήσεων, πολλές δόσεις και – το βασικότερο – να μην περιορίζεται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στο τραπέζι
Ωστόσο όλα αυτά θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους δανειστές να επιστρέφουν στην Ελλάδα από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το Eurogroup της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου.
Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις ώστε να έρθει μια ρύθμιση-ανάσα για εκατομμύρια πολίτες διεξάγονται εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο οι δανειστές είχαν στυλώσει τα πόδια το προηγούμενο διάστημα και δεν δέχονταν σε καμία περίπτωση κάτι άλλο πέραν της ρύθμισης που εφαρμόζεται μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού και η οποία ομολογουμένως έχει αποτύχει αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των επαγγελματιών που έχουν καταφέρει να ενταχθούν.
Φαίνεται όμως ότι το τελευταίο διάστημα κάτι έχει αλλάξει και πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση για οφειλές σε Εφορία, Ταμεία και άλλους φορείς. Από την άλλη, τα στοιχεία που έχουν όλοι στα χέρια τους δείχνουν ότι κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ολοένα και αυξάνονται, αφού μένουν απλήρωτοι φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλοι φόροι.
10 δισ. ευρώ
Σημειώνεται ότι μόνο μέσα στον Νοέμβριο βάσει των τελευταίων στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έμειναν απλήρωτοι φόροι 857 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Από την αρχή του 2018 έως και τον προτελευταίο μήνα του περασμένου έτους οι νέοι απλήρωτοι φόροι άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, με τους πολίτες να εκπλιπαρούν να έρθει μια ενιαία ρύθμιση για να μπορέσουν να απαλλαγούν σταδιακά από τα δυσβάστακτα και συσσωρευμένα χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα έρθει μια γενναία ρύθμιση για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει πιλότο και για τα χρέη στην Εφορία αλλά και σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Η αλλαγή
Η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει έως και σε 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, με σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής να μην εξαρτάται ο αριθμός των δόσεων από οποιοδήποτε εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο όπως αρχικώς είχε αποφασιστεί.
Και «κούρεμα»
Αν το ληξιπρόθεσμο χρέος είναι έως 3.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις. Για χρέη άνω των 3.000 ευρώ ο συνολικός αριθμός των δόσεων θα μπορεί να φθάσει και τις 120. Ελάχιστη δόση αναμένεται να καθοριστούν τα 50 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και «κούρεμα» κεφαλαίου στην περίπτωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού θα γίνει επανυπολογισμός των χρεών βάσει των νέων συντελεστών που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Διαγραφή προσαυξήσεων αναμένεται να συμβεί στην περίπτωση χρεών τόσο στην Εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία μόλις εγκριθούν από τους θεσμούς θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα, με πιθανότερη ημερομηνία τον Μάρτιο.
Σε επόμενη φάση και εφόσον κριθεί το μέτρο επιτυχημένο και ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στα έσοδα αναμένεται να περάσουν τα συναρμόδια υπουργεία στο plan B που δεν είναι άλλο από μια ρύθμιση-«πακέτο» για όλα τα χρέη των πολιτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Το σχέδιο αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο και θα βασιστεί στο μοντέλο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου θα γίνεται ηλεκτρονικά η αίτηση και η πληρωμή θα αφορά το σύνολο των οφειλών.
Ο νόμος Κατσέλη
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και άλλα θέματα που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, όπως είναι ο καθορισμός του νέου ύψους του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η αλλαγή του νόμου Κατσέλη και τα νέα κριτήρια προστασίας πρώτης κατοικίας κ.τ.λ., αλλά και το κλείδωμα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα ενοικίου και στεγαστικού δανείου.
Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες άφησε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν μείνει πίσω από το τρίτο μνημόνιο, έτσι ώστε να κυλήσει ομαλά η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη μείωση του χρέους.