Κοινός τόπος είναι ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα χρειάζονται μια «επανεκκίνηση» σε επίπεδο διακυβέρνησης, καθώς μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, που μετέδωσε καχυποψία και ανασφάλεια σε όλο το σύστημα, και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων της ΔEH οι ξένοι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά σε κινήσεις που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης. Η απόφαση της Motor Oil να επεκταθεί στα ΜΜΕ και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο εγείρει ερωτήματα ως προς την εταιρική διακυβέρνηση, την αξιοποίηση των κεφαλαίων και τη μεταχείριση των μετόχων μειοψηφίας που αντιπροσωπεύουν το 54% της μετοχικής της βάσης, παρατηρούσε η Citigroup. Η συμμετοχή επίσης του παραιτηθέντος αντιπροέδρου της Jumbo στην αμφιλεγόμενη υπόθεση με τα POS και τους Κινέζους οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει αναλυτικές καταστάσεις με τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας (πράγμα που έκανε), ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση γύρω από το ταμείο της.

Ουσιαστική εφαρμογή

Οι εξωστρεφείς εισηγμένες εταιρείες που επιζητούν τη θετική ανταπόκριση των επενδυτών είναι αυτές που κατά κύριο λόγο θα πρέπει να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την ουσιαστική εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης, ανέφερε ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ενισχύσουν τη διαφάνεια μέσω της αυξημένης δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών παραμέτρων κινδύνου, να δώσουν έμφαση στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας, καθώς και να προχωρήσουν στη λειτουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και πολυμορφικού διοικητικού συμβουλίου.

Τροποποίηση

Θα σφίξει ο εποπτικός κλοιός με στόχο να αποτραπούν στο μέλλον πρακτικές τύπου Folli Follie, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, καθώς αναμένεται η τροποποίηση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία των επιχειρήσεων. Εμφαση θα δοθεί στην προληπτική εποπτεία και ειδικά στη μέριμνα για την έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, που, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της ευθύνης των ελεγκτών η οποία ήδη έχει θεσμοθετηθεί, θα αποτελέσουν ανάχωμα σε τυχόν αλχημείες στους ισολογισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις δράσεις αναμένεται να κάνουν ποιο αυστηρό το πλαίσιο σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση:
1. Αναμένεται τροποποίηση του σχετικού νόμου και για τον σκοπό αυτόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τους φορείς.
2. Στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), το οποίο είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της ΕΧΑΕ και του ΣΕΒ με σκοπό να παρακολουθεί την εφαρμογή του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα συμμετάσχει και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, μια εξέλιξη που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει ο Γιώργος Σεραφείμ, καθηγητής στη Harvard Business School.
3. Από την αρχή του έτους έχει τεθεί σε ισχύ σχετικός ευρωπαϊκός κώδικας που θα πρέπει να υιοθετήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Πέρα από τις επιτροπές ελέγχου αναμένεται να δοθεί έμφαση και στην αύξηση των ανεξάρτητων μελών των διοικητικών συμβουλίων.