Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές και οι αλχημείες στον ισολογισμό της χρήσης του 2016 της Folli Follie Group, οι οποίες σε συνδυασμό με τις συναλλαγές στις οποίες φέρεται να προχώρησαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός των δικαστικών αρχών προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Η ολοκλήρωση του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων χρήσης 2016 της εισηγμένης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρνουν στο φως νέα στοιχεία και παρατυπίες, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως κυρίως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αλλά και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προχωρούσαν σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων.
Ορισμένα στοιχεία φέρεται πάντως να δείχνουν πως οι «μεγάλες συναλλαγές» από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο έλαβαν χώρα την περίοδο των συμφωνιών με τα ΚΑΕ και αποτελούν ίσως το κλειδί για την πολύκροτη υπόθεση.
Ασυμβίβαστο
Εν τω μεταξύ, πηγές κοντά στην εταιρεία θεωρούν δεδομένη τη συμφωνία με την PricewaterhouseCoopers για τον έλεγχο και την αναμόρφωση των οικονομικών της στοιχείων για την περίοδο έως και το 2017, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η συμφωνία προσκρούει σε ασυμβίβαστο, καθώς η PWC προσφέρει ήδη υπηρεσίες outsourcing στη Folli Follie.
Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής και προσδιόρισε την 22/01/2019 ως ημερομηνία συζήτησης της αίτησης λήψης των προληπτικών μέτρων.
H εταιρεία διευκρίνισε ότι με την ως άνω απόφασή της η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν απέρριψε την αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων για την προσωρινή προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της, καθώς απερρίφθη μόνο το αίτημα των ως άνω αιτούντων για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής επ’ αυτής.
Η επόμενη μέρα
Πηγές κοντά στην εταιρεία εκτιμούν πως η κύρια συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού δεν θα περάσει, αλλά στόχος είναι η υπαγωγή της στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Δικαίου, που θα της επιτρέψει υπό προϋποθέσεις να επιβιώσει την επόμενη μέρα.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους πιστωτές της με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας συνεχίζονται, προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019 θα διαφανεί εάν η εταιρεία θα μπορέσει να συντάξει ισχυρό επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), ικανό να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα, τη στιγμή μάλιστα που η έλλειψη ρευστότητας πιέζει για άμεσες ενέργειες. Εκτιμήσεις στελεχών κοντά στην εταιρεία εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν περί τα 70 εκατ. ευρώ ώστε μια πιο μικρή αλλά και πιο υγιής Folli Follie να μπορέσει να επιβιώσει.
Το ποσό αυτό φέρεται ότι θα αναζητηθεί είτε από μερίδα των ομολογιούχων είτε μέσω νέου ομολογιακού δανείου είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ώστε να αποκτήσουν και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και στη συνέχεια να αναζητήσουν αγοραστή ή να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα μπορούσε να βάλει τα λεφτά αυτά. Το ενδιαφέρον εταιρείας βρετανικών συμφερόντων φέρεται να έχει ατονήσει, ενώ η Fosun παραμένει ο ισχυρός παίκτης, αν και δεν ανοίγει τα χαρτιά της.
Το «κούρεμα»
Ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει να τα «βρει» με τους ομολογιούχους, ενώ το ερώτημα είναι αν θα δεχτούν «κούρεμα» της αξίας των ομολογιών τους αποσυρόμενοι και από πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων ώστε να έχει νόημα οποιαδήποτε κίνησή του.
Η είσοδος της Fosun στη Folli Follie θα μπορούσε, όπως λέγεται, να αποτελέσει τον καταλύτη ώστε να μη χαθούν σημαντικά ενεργητικά της και να βελτιωθεί η ρευστότητα, καθιστώντας το μέλλον μιας μικρότερης και πιο υγιούς «νέας εταιρείας» πιο βιώσιμο, αν και το αρνητικό σενάριο της πτώχευσης και της πώλησής της σε κομμάτια είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι.