Οταν το άγνωστο αμερικανικό κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), το Quintessential Capital Management (QCM), «στοιχημάτισε» μέσω short (πτωτικών) θέσεων περίπου 1 εκατ. δολ. με στόχο κέρδη 4-7 εκατ. δολάρια εναντίον της μετοχής της Folli Follie, αποκαλύπτοντας λανθασμένες αποτυπώσεις και παρατυπίες στις λογιστικές της καταστάσεις, κανένας δεν περίμενε ότι το σκάνδαλο αυτό θα έχει «καλό» τέλος.
Εξάλλου υπήρχε και το προηγούμενο της Globo Pl, μιας επίσης ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στην αγορά AIM του Λονδίνου, η οποία βρέθηκε το 2015 με τον ίδιο τρόπο στο στόχαστρο του QCM, το οποίο παίρνοντας short θέσεις στη μετοχή και δημοσιοποιώντας τις ατασθαλίες της οδήγησε την εταιρεία στο κλείσιμό της σε 12 ώρες.
Ωστόσο, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η μετοχή της Folli Follie, που έχασε το 68,71% της αξίας από την 3η Μαΐου 2018 μέχρι να τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, θα επανέλθει στο Χρηματιστήριο, καθώς  διάφορα σενάρια θέλουν την εταιρεία να επανέρχεται στο προσκήνιο με τη βοήθεια και ενός «Λευκού Ιππότη» που θα εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η διερεύνηση

Την ίδια στιγμή, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ίσως πάρει χρόνο, με βάση και την εμπειρία, π.χ., της ιταλικής Parmalat και του σκανδάλου Enron στην Αμερική. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα στον οποίο κατατέθηκε ο φάκελος με τις διοικητικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρεται ότι έχουν τον χαρακτήρα μιας «οιονεί μηνυτήριας αναφοράς».
Το ύψος των προστίμων (άνω των 4 εκατ. ευρώ) και το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδέχεται ως αρχή το έλλειμμα των 242,5 εκατ. ευρώ (αφού η FFG, στο πλαίσιο των ερευνών της, δεν προσκόμισε στοιχεία) από τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των 466 εκατ. ευρώ των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017, δίνουν τη δυνατότητα, όπως αναφέρεται, στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει την υπόθεση και να εξετάσει εάν οι κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων μπορούν να στοιχειοθετήσουν ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Μείωση αξιοπιστίας

Το επόμενο επεισόδιο της «υπόθεσης Folli Follie», που κόστισε 950 εκατ. ευρώ σε μετόχους και ομολογιούχους, ενώ συντέλεσε στη μείωση της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων και του συνόλου της κεφαλαιαγοράς, μετατοπίζεται στην  προγραμματισμένη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που έχει μετατεθεί για τις 10 Οκτωβρίου.
Θα επιχειρηθούν τα εξής:
1. Αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου για το 2017 και εγκαθίδρυση αξιόπιστων οικονομικών στοιχείων για τον όμιλο.
2. Λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου, κάτω από τη νέα πραγματικότητα-εκλογίκευση των εργασιών, ενιαία λειτουργία και ενιαίο μάνατζμεντ του ομίλου, με την απαιτούμενη εταιρική διακυβέρνηση.
3. Διαμόρφωση ενός στρατηγικού οδικού χάρτη και ενός μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού πλάνου (πενταετίας), που αντιμετωπίζει τις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις της εταιρείας και βεβαίως διασφαλίζει τη λειτουργία της.
Στην ουσία δηλαδή μετά τα πορίσματα της ΕΥ και της Alvarez & Marsal και το σχέδιο εξυγίανσης (αλλά και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές) από την Deloitte θα επιχειρηθεί να «περάσει» η νέα λογιστική της κατάσταση από τις Αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής.

Ζητούνται απαντήσεις

Το ερωτήματα πάντως είναι αρκετά. Ορισμένα από αυτά αφορούν το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες λογιστικές καταστάσεις, πώς θα δικαιολογηθεί η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο, ποιος ευθύνεται για την Ασία, πώς θα αντιδράσουν οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι μειοψηφίας και κύρια η Fosun International Limited που δημιούργησε ομάδα εργασίας στο νομικό της τμήμα αποκλειστικά και μόνο για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ο κινεζικός όμιλος, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που ελέγχει το 16,37% της Folli Follie Group, έχει υπολογίζει εξάλλου τις ζημιές του από την επένδυσή του στην εταιρεία στα 101 εκατ. ευρώ.
Σημείο-κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει και ο αποκαλούμενος «Λευκός Ιππότης» που θα μπορούσε να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Η Rothschild φέρεται ότι «τρέχει» την όλη διαδικασία, ενώ μια διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο ενδιαφέρεται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της FFG. Ωστόσο στην αγορά εκτιμάται πως για να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να θιγούν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα πρέπει να μειώσει σημαντικά το ποσοστό της, ενώ ερώτημα αποτελεί και ο ρόλος της την επόμενη ημέρα.

Παράταση

Η FFG, που απασχολεί 5.000 περίπου εργαζομένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κέρδισε πάντως την περασμένη Τετάρτη δίμηνη παράταση του καθεστώτος προστασίας από τους πιστωτές της από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να έλθει σε συμφωνία με τις τράπεζες και να ετοιμάσει σχέδιο εξυγίανσης, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών της.
Από την άλλη πλευρά, είχαμε ανάκληση της προστασίας που είχε δοθεί αρχικά και στα φυσικά πρόσωπα και απόρριψη των αιτήσεων προστασίας που είχαν καταθέσει η Folli Follie Συμμετοχών και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για τη ρευστοποίηση του 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κατέχει σήμερα η Folli Follie Συμμετοχών και είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες.

Η προσφορά των 60-70 εκατ. ευρώ

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μερίδα ομολογιούχων που εκπροσωπούσε το 50% των ομολογιών, μεταξύ αυτών και η UBS, και δύο εκ Λουξεμβούργου θυγατρικές της Folli Follie με τους εργαζομένους τους τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της προσωρινής προστασίας, ενώ οι τράπεζες, το Eλληνικό Δημόσιο (ΑΑΔΕ) και ο ΕΦΚΑ τάχθηκαν κατά του αιτήματος, με τους δικηγόρους των τραπεζών να ζητούν σε περίπτωση παράτασης της προστασίας να εξαιρεθεί το επίμαχο ενεχυριασμένο 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα.
Η πλευρά Folli Follie υποστήριξε πως ο πλειστηριασμός του συγκεκριμένου ποσοστού, που αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο, θα την αποδυναμώσει και θα πουληθεί σε μικρότερη αξία από την πραγματική. Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν πως υπάρχει επενδυτικό σχήμα το οποίο προσφέρει 60-70 εκατ. ευρώ για το 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ ενδιαφέρεται και για το σύνολο της εταιρείας.
Ετσι πρότειναν στις τράπεζες να τους δοθεί ως ενέχυρο το ποσοστό που ελέγχει η Folli Follie στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης Dufry, αντί για το 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα, κάτι το οποίο δεν δέχθηκαν. Στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν πως οι πωλήσεις της Folli Follie καταγράφουν ανάπτυξη το 2018 και ότι έχει προσληφθεί η Deloitte για εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των 46 θυγατρικών της και έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.