Oι τράπεζες και το ΤΧΣ

Η φημολογία για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, ιδιαιτέρως από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, όπου κατέχει το 40% και το 26% αντίστοιχα, καλά κρατεί και τροφοδοτεί το ημερήσιο χρηματιστηριακό παίγνιο. Ωστόσο απέχουμε πολύ από τα περιγραφόμενα deals. Tο ακριβές είναι ότι οι προβλεπόμενες από τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο διαδικασίες του ΤΧΣ είναι «βαριές» και απαιτητικές.

Οπως βεβαιώνουν οι υπεύθυνοι του Ταμείου η αποεπένδυση δεν πρόκειται να εξελιχθεί αυτόματα, εν μιά νυκτί, όπως ορισμένοι μεταδίδουν. Και κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα εξελιχθεί χωρίς σοβαρή προπαρασκευή, ούτε σε μια αγορά ασθενική, γεμάτη αβεβαιότητες.

Οι ιθύνοντες του ΤΧΣ, παρότι δεν αμφισβητούν τη συγκεκριμένη προοπτική, ούτε αντιτίθενται σε αυτήν, αποδεχόμενοι μάλιστα τις όποιες συνεννοήσεις μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με δυνητικούς επενδυτές, δεν κρύβουν ότι τα βήματά τους είναι συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον νόμο. Ητοι, προσέλαβαν ήδη τους Rothschild ως συμβούλους της αποκρατικοποίησης και βρίσκονται σε διαδικασίες και για την πρόσληψη συμβούλου διάθεσης των μετοχών, δηλαδή του συμβούλου που θα ορίσει τον προσφορότερο τρόπο και την αποδοτικότερη μέθοδο διάθεσης στους διεθνείς επενδυτές των μεριδίων που κατέχει το Ταμείο στις δύο τράπεζες.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση του συμβούλου διάθεσης θα αναλάβει η αμερικανική Goldman Sachs, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον κ. Χάρη Ηλιάδη. Οι δύο σύμβουλοι σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΤΧΣ και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα συγκροτήσουν τη στρατηγική της αποεπένδυσης, τη μέθοδο διάθεσης και βεβαίως θα επιλέξουν τον καταλληλότερο χρόνο. Κάτι που κατά τα φαινόμενα θα απαιτήσει χρόνο και δεν πρόκειται να εξελιχθεί πριν από την άνοιξη του 2023..

Βραδεία προσαρμογή                                                   

Και επειδή κινούμεθα στην τραπεζική ζώνη μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι οι τραπεζίτες είναι ευτυχείς με την αύξηση των επιτοκίων. Προσβλέπουν σε εξ αυτής αύξηση των εσόδων τους κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι θα φτιάξουν και τους ισολογισμούς τους.

Αλίμονο στους καταθέτες που παρά την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να «τρώγονται» διπλά, τόσο από τη βραδεία προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων σε αντίθεση με τα επιτόκια χορηγήσεων, όσο και από την εκτίναξη του πληθωρισμού. Μένει όπως το πάνε οι τραπεζίτες να δούμε κάποια στιγμή και την εξέγερση των αποταμιευτών.

Ψηφιακό μέλλον

Αναμένουν κέρδη βεβαίως οι τραπεζίτες από τους καταθέτες, αλλά όσο περνά και εξελίσσεται η τεχνολογία ολοένα και περισσότεροι θα διεκδικούν μερίδιο από τις συναλλαγές τους. Ηδη ο ΟΤΕ μπήκε δυναμικά στον ευρύ κύκλο των ψηφιακών συναλλαγών. Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανακοίνωσε μετά φανών και λαμπάδων τη νέα υπηρεσία συναλλαγών μέσω των τηλεφώνων και δεν έκρυψε ότι ο ΟΤΕ φιλοδοξεί σε δέκα χρόνια να εισπράττει από τις ψηφιακές συναλλαγές όσα και από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς επισπεύδει τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας, η οποία θα έχει έδρα τα Γιάννενα και θα διεκδικήσει παρουσία σε όλη την Ευρώπη κατά τα πρότυπα της Viva. Γενικώς το ψηφιακό μέλλον επισπεύδεται και οι παραδοσιακοί μπανκιέρηδες οφείλουν ταχεία προσαρμογή. Η εποχή που έβγαζαν κέρδη ανεβάζοντας απλώς τις προμήθειες παρήλθε. Τώρα θέλει άλλα κόλπα…

Δίκτυο-ανάσα

Πολλά συμβαίνουν στην ευρύτερη ζώνη της οικονομίας. Ορισμένα, ανεξαρτήτως μεγέθους, βάρους και επιδραστικότητας, παρουσιάζονται πομπωδώς και δημιουργούν εντυπώσεις, συνήθως μικρής διάρκειας. Ωστόσο εξελίσσονται πρωτοβουλίες και έργα εξαιρετικά που δεν τυγχάνουν ανάλογης δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας κεφαλαιώδους σημασίας για την ευρύτατη ζώνη της Ανατολικής Αττικής επενδυτικής πρωτοβουλίας της ΕΥΔΑΠ. Σχεδόν αφανώς λοιπόν η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον κ. Χαράλαμπο Σαχίνη (σκίτσο) «τρέχει» στην κυριολεξία την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου αποχέτευσης 1.300 χιλιομέτρων στην Ανατολική Αττική, συνοδευομένου από νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ!

Το όλο έργο θα αναβαθμίσει την Ανατολική Αττική εξυπηρετώντας 400.000 κατοίκους. Τα λύματα θα συλλέγονται, θα αποκαθαίρονται και θα αποδίδονται στους δήμους και στις κοινότητες της Ανατολικής Αττικής για το πότισμα δημόσιων πάρκων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ηδη κατασκευάζονται σχετικά δίκτυα σε Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Νέο Βουτζά, Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Μαραθώνα.

Σε διαδικασία διαγωνισμών ανάθεσης βρίσκονται τα έργα κατασκευής σε Σπάτα, Αρτέμιδα, Καπανδρίτι, Αφίδνες και οικισμού Παιανίας, ενώ διαγωνισμοί για οριστικοποίηση των μελετών βρίσκονται σε εξέλιξη για Λεοντάρι, Κάντζα, νότια ακτή Σαρωνικού, Βαρνάβα και Κίτσι του Δήμου Κρωπίας. Αντιστοίχως η ΕΥΔΑΠ θα κατασκευάσει αγωγό για μεταφορά διυλισμένου ύδατος από την Ψυττάλεια στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.

Γενικώς μπορεί να πει κανείς ότι η ΕΥΔΑΠ, έπειτα από πολλά χρόνια υποβάθμισης, εξελίσσεται σε κρίσιμο κρίκο ανάπτυξης στην ευρύτατη ζώνη της Αττικής αποδίδοντας μεγάλα έργα, ικανά να πολλαπλασιάσουν την αξία της ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής. Μακάρι και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις να βρουν τον δρόμο που τους αρμόζει.