Οι τεχνολογικές εταιρείες από όλον τον κόσμο βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες τη γεωγραφική της θέση και ανοίγοντας «διαδρόμους επικοινωνίας» με την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αφρικής.
Στις αρχές Ιανουαρίου εγκρίθηκε από την κυβέρνηση η χορήγηση κινήτρων στη Microsoft Operations 4733 Hellas, συνδεδεμένη εταιρεία με τη Microsoft, για την κατασκευή τριών data centers στην Αττική, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 976 εκατ. ευρώ.
Υπογραφή μνημονίου
Η Ελλάδα έως το 2025 αναμένει μεγάλες επενδύσεις σε data centers, κυρίως από εταιρείες όπως οι Microsoft, Lamda Hellix (Digital Realty), Google, Amazon Web Services και Lancom.
Η τελευταία εξέλιξη αφορά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις από την πλευρά των ΗΑΕ για τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο, δεδομένου ότι κάνει λόγο για δημιουργία data centers η συνολική ισχύς των οποίων θα μπορούσε να φτάσει τα 500 megawatts (MW)! Το συγκεκριμένο νούμερο είναι εξαιρετικά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα υπάρχοντα data centers στη χώρα εκτιμάται ότι έχουν συνολική ισχύ της τάξεως των 30 MW!
Ισχύς 140-150 MW
Οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί από τη Microsoft, την Google την Digital Realty, την Amazon Web Services (AWS) και τη Lancom θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική ισχύ των εν Ελλάδι data centers. Ορισμένοι μιλούν για συνολική ισχύ 140-150 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.
Το χαρτοφυλάκιο των υποδομών της Ελλάδας σε data centers ενισχύεται συνεχώς με νέες επενδύσεις, κλιμακούμενες από μερικά εκατ. ευρώ έως και πάνω από 980 εκατ. ευρώ. Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για κεφάλαια άνω των 1,2 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στη χώρα.
Οι επενδύσειες σε data centers στην Ελλάδα
Microsoft: Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την επένδυση της Microsoft, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία ολοκλήρωσε τις αδειοδοτικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου από τα τρία data centers που σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Οι μπουλντόζες είναι πιθανό να ξεκινήσουν αρκετά σύντομα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής της κατασκευαστικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Πάντως, πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για τα άλλα δύο data centers να επιλέξει διαφορετικό «δρόμο». Οπως, για παράδειγμα, να δώσει το έργο – το ένα εκ των δύο data centers – σε τρίτο «παίκτη» από το εξωτερικό που θα έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει το συγκεκριμένο project. Σε ό,τι αφορά το τρίτο κέντρο, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί υφιστάμενη υποδομή από υπάρχοντα «παίκτη».
Στο μεταξύ, μόλις πρόσφατα η γαλλική DATA4, η οποία έχει αρκετά έντονη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά των data centers και συνεργάζεται με τη Microsoft, προχώρησε στη δημιουργία θυγατρικής στην Ελλάδα και αναζητεί στελέχη που θα αναλάβουν τη δημιουργία ενός data center.
Google: Η επένδυση για την οποία υπάρχει αρκετό μυστήριο είναι αυτή της Google. Πληροφορίες από τον χώρο των κέντρων δεδομένων κάνουν λόγο για μια επένδυση που θα υλοποιηθεί σε στάδια, ξεκινώντας με υποδομές 5-6 MW και ανάλογα με την πορεία της ζήτησης θα φτάσουν ακόμη και στα 40 MW. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Google θα κατασκευάσει δικό της data center ή θα το αναλάβει για λογαριασμό της άλλη εταιρεία. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στη Βόρεια Αττική και ότι τα τρία data centers (το πρώτο θα είναι έτοιμο το 2025) θα είναι στην ίδια περιοχή.
Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος έχει τοποθετήσει το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας.
Digital Realty Company: Η Digital Realty υλοποιεί στην Ελλάδα ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο που αφορά τη δραστηριοποίησή της στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Από τους κορυφαίους παρόχους cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα μέσω της Lamda Hellix, την οποία έχει εξαγοράσει, με την ανάπτυξη δύο νέων data centers.
Αmazon: Σε επενδύσεις στην αγορά των κέντρων δεδομένων προχωρά και η Αmazon Web Services (AWS), με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στο ύψος των 200 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό. Οι τοπικές ζώνες αποτελούν στην ουσία υποδομές cloud και μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.
Lancom: Η ελληνική εταιρεία Lancom, έχοντας επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, ξεκίνησε νέα επένδυση στην Κρήτη για τη δημιουργία ενός ακόμα data center το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει διαβαλκανική πύλη, όπως έχει εξελιχθεί αυτό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, υποσχέθηκε και νέες επενδύσεις, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και νέων data centers.
Sparkle: Τέσσερα data centers διατηρεί στην Ελλάδα η Sparkle, ο διεθνής βραχίονας σε υπηρεσίες multi cloud της Telecom Italia. Παρ’ όλο που η στρατηγική του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα δίκτυα, η παρουσία της Sparkle στην Ελλάδα αριθμεί πολλά χρόνια και ένα σημαντικό πελατολόγιο.