«Πρώτα οι εκλογές, ύστερα οι επενδύσεις»

Τροχοπέδη για την ουσιαστική επιστροφή στις αγορές τα μαύρα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία και ο εκλογικός κύκλος – Οι επισημάνσεις των διεθνών funds στη Νέα Υόρκη

Επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα της Ελλάδας «μετά τα μνημόνια» εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτές, κάτι που διεφάνη και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων funds στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο παραδοσιακά προσελκύει την ελίτ της Wall Street, τηρώντας στάση αναμονής όσον αφορά τις προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας.

Διακυμάνσεις
της εμπιστοσύνης

Την ώρα, εξάλλου, που τα μαύρα σύννεφα στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον πυκνώνουν και η αναταραχή στις αγορές ήρθε μάλλον για να μείνει, ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα δημιουργεί ανησυχίες για τη συνέχιση και εμβάθυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, προκαλώντας ερωτηματικά και για την επόμενη μέρα των εκλογών, οι οποίες δεν αποκλείεται να διεξαχθούν την άνοιξη. Θα είναι, αναρωτιούνται, η νέα κυβέρνηση ισχυρή και φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, αποτελώντας θετικό καταλύτη για τις επενδύσεις, ή οι διαμορφωθείσες εκλογικές ισορροπίες θα οδηγήσουν σύντομα σε νέα εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με απλή αναλογική, αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο;

Καθώς οι προοπτικές της χώρας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα διατηρήσει τα πλεονάσματα, έχοντας κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κορυφαία funds όπως: Alliancebernstein’s Emerging Markets Growth Products, Bluecrest, Capstone Partners, Caspian Capital, Clearbridge Investments, Colt Capital, Cvc Capital Partners Advisory, Fidelity Investments, Fred Alger Management, Gagnon Securities, Gamut Capital Management, LP, Greylock Capital, Hayman, Hudson Bay Capital, Knighthead, Lepercq, Monarch Holdings, Oaktree Capital Management, Lp, Paulson & Co., Serengeti, State Street Global Advisors, Tiaa, Waterwheel Capital, Weiss Asset Management κ.ά.

Η χώρα αναμένεται να επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές τους πρώτους μήνες του 2019 με την έκδοση 5ετούς ή ακόμη και 3ετούς ομολόγου (αφού η έκδοση 10ετούς με κόστος 4,2%-4,5% είναι απαγορευτική). Τους πρώτους δύο μήνες της νέας χρονιάς παραδοσιακά, εξάλλου, επιχειρείται μεγάλο μέρος των νέων εκδόσεων διεθνώς, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές τοποθετούν σημαντικό κομμάτι της διαθέσιμης ρευστότητας. Στόχος, η άντληση μέρους των περίπου 7 δισ. ευρώ που φέρεται ότι θα αναζητήσει μέσω νέων εκδόσεων η χώρα το νέο έτος, προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους, που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, με τα 4 δισ. ευρώ να προέρχονται από το «μαξιλάρι ασφαλείας».

Οι στόχοι για
τα πλεονάσματα

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, τόνισε μεταξύ άλλων στη Ν. Υόρκη πως στόχος είναι η κάλυψη των ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου μέσω μιας συνεχούς και μόνιμης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων τόσο του ελληνικού Δημοσίου όσο και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και της βραχυχρόνιας ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Philip Brown της Citigroup, η οποία αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, επεσήμανε πως καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων διαπραγματεύονται με ένα spread άνω των 100 μονάδων βάσης έναντι των ιταλικών, στην ουσία έχουν και το μεγαλύτερο περιθώριο συρρίκνωσης των αποδόσεων  και άρα ανόδου των τιμών) στο σύνολο της ζώνης του ευρώ για το 2019. Ωστόσο, για να πάνε καλά τα πράγματα, θα πρέπει να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να σημειωθεί πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων και να διευρυνθεί η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν κρατικούς τίτλους.

Επιλεκτικοί
οι επενδυτές

Καθώς εξάλλου οι δυσμενείς συνθήκες στις κεφαλαιαγορές δεν αποτελούν παροδικό φαινόμενο, ο Giulio Baratta της BNP Paribas εκτίμησε πως «οι επενδυτές θα γίνουν σταδιακά πιο επιλεκτικοί». Ο Τάκης Σολωμός της Elikonos Capital Partners αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα και τη διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι επενδυτές, καθώς, όπως είπε, εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει ακόμα εύθραυστη. Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners υποστήριξε πάντως πως η κατάλληλη χρονική συγκυρία για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τώρα, καθώς «η χώρα έχει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για να προσελκύσει κεφάλαια».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.