Η αμφιλεγόμενη πολιτική οικονομικού πατριωτισμού του Ντόναλντ Τραμπ ίσως αποδώσει καρπούς για τις ΗΠΑ. Συνεκτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις, διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι το Πεκίνο εν τέλει θα ενδώσει στον εκβιασμό της Ουάσιγκτον και θα ανοίξει περισσότερο την κινεζική αγορά στα αμερικανικά προϊόντα.

Κινήσεις καλής θέλησης αναμένεται να κάνει, όμως, και η αμερικανική πλευρά. Διότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη έχει αρχίσει να επηρεάζει όχι μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ, αλλά και τη Wall Street. Και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος θεσμός που θα εξέθετε σε κίνδυνο ο αμερικανός πρόεδρος είναι η νεοϋορκέζικη αγορά.

Το διπλό μαντάτο για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας (μεγάλη πτώση και των εξαγωγών και των εισαγωγών) δείχνει αφενός την κάμψη των παραγγελιών από το εξωτερικό και αφετέρου το χαμηλό ηθικό των κινέζων καταναλωτών.

Οσοι επέσπευσαν τις κινήσεις τους (εισαγωγές, αγορές κ.λπ.) για να αποφύγουν τους αυξημένους δασμούς, το έπραξαν.

Την 1η Μαρτίου λήγει
η τρίμηνη εκεχειρία

Στους φόβους για γενικευμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ προστίθενται και οι ενδείξεις για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς το Πεκίνο για να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης. Ταυτόχρονα και οι ΗΠΑ αρχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της διένεξης με την Κίνα και να επιθυμούν μια λύση περισσότερο από όσο την επιθυμούσαν προ ολίγων μηνών» δήλωσε στο BBC ο Λούις Κουίς, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πρώτος γύρος των σινοαμερικανικών εμπορικών συνομιλιών που διεξήχθη στο Πεκίνο σε επίπεδο υφυπουργών ήταν μετρίως ενθαρρυντικός. Η 1η Μαρτίου, όμως, που λήγει η τρίμηνη εμπορική εκεχειρία που αποφάσισαν στο Μπουένος Αϊρες οι πρόεδροι Τραμπ και Σι, πλησιάζει.

Οι εξελίξεις στη ναυλαγορά από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για τις κινεζικές εξαγωγές, καθώς οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι του Πεκίνου (Γερμανία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) ετοιμάζονται για κάθετη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, ακόμα και για ύφεση (η Γερμανία).

Σύντομα νέες διαπραγματεύσεις

Ελάχιστοι αναλυτές ποντάρουν, πάντως, σε μια θεαματική λύση των εμπορικών διαφορών ΗΠΑ – Κίνας. «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου θα επιβραδυνθεί αισθητά το 2019 λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που θα συνεχιστεί και μετά την 1η Μαρτίου» σημειώνουν σε σημείωμά τους οικονομολόγοι της Citigroup.

Απαντες συμφωνούν, πάντως, ότι μια έστω και ατελής συμφωνία – μια συμφωνία που τουλάχιστον θα αποτρέπει έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο δηλαδή – θα επιτρέψει και στη διεθνή οικονομία και στις αγορές να πάρουν βαθιές ανάσες.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν ήδη προανήγγειλε την άφιξη «αργότερα τον Ιανουάριο» στην Ουάσιγκτον του επικεφαλής εμπορικού διαπραγματευτή της Κίνας Λιου Χι. «Τα πάμε καλά με την Κίνα. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Η Κίνα έχει τη βούληση να διαπραγματευθεί» δήλωσε τη Δευτέρα ο Τραμπ. Το Bloomberg εκτιμά ότι πρώτο μέλημα του αμερικανού προέδρου είναι η προστασία της Wall Street.