Τράπεζες: Πού οδηγεί η διαμάχη με την κυβέρνηση για τις προμήθειες

Τα σενάρια για περαιτέρω μειώσεις στις χρεώσεις, σε συνέχεια των περικοπών που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι, υπό την πίεση του υπουργείου Οικονομικών - Τι απαντά τραπεζικό στέλεχος στα παράπονα των πελατών

Σε νέο κύκλο αντιμαχίας εισήλθαν κυβέρνηση και τράπεζες για θέματα επιτοκιακής και τιμολογιακής πολιτικής, λίγους μόλις μήνες μετά το προηγούμενο αντίστοιχο επεισόδιο.

Ηταν το περασμένο καλοκαίρι όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του και τους ζήτησε να μειώσουν τις προμήθειες, υπό την απειλή νομοθετικής παρέμβασης.

Εν τέλει, οι τράπεζες ανακοίνωσαν αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά τους, που περιελάμβαναν τόσο περικοπές σε επιμέρους χρεώσεις όσο και αύξηση των παροχών μέσω προπληρωμένων πακέτων για την εκτέλεση δωρεάν μεταφορών και πληρωμών.

Τα μηνύματα ωστόσο από την κοινωνία για υψηλές επιβαρύνσεις σε βασικές συναλλαγές συνέχιζαν να φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τη δυσαρέσκεια των πολιτών επιβεβαιώνουν και αδημοσίευτες έρευνες της κοινής γνώμης που αποτυπώνουν το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Δεν άργησε λοιπόν να επανέλθει στην επικαιρότητα το θέμα, με τη διαρροή στον Τύπο πληροφοριών περί εισηγήσεων προς τον Πρωθυπουργό για την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, ως λύση που θα ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το πήραν πίσω

Η αντίδραση των αγορών σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν άμεση, με τις τραπεζικές μετοχές να πλήττονται από κύμα ρευστοποιήσεων. Κι αυτό διότι μία τέτοια παρέμβαση θα ερχόταν λίγους μόλις μήνες μετά τη μαζική τοποθέτηση κεφαλαίων στον κλάδο από διεθνείς επενδυτές, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Δημοσίου και θα επέφερε βαρύ πλήγμα στην εμπιστοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχε στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα διέψευσε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, καθησυχάζοντας τους επενδυτές.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνέχισε τη λεκτική πίεση προς τις διοικήσεις των τραπεζών για βελτίωση των όρων διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών προς το ευρύ συναλλακτικό κοινό. Ο κ. Χατζηδάκης με δημόσια τοποθέτησή του τόνισε ότι θα υπάρξει «φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έκαναν οι τράπεζες το καλοκαίρι κατόπιν παραινέσεων της κυβέρνησης και τον δικαιολογημένο εκνευρισμό πολλών πελατών τους για επιμέρους πρακτικές».

Προειδοποίησε δε για «αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται».

Για να έλθει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη να δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις των τραπεζών και πως πρόκειται να ληφθούν μέτρα.

Η παρέμβαση Στουρνάρα

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο OT Forum την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πως «οι προμήθειες στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό είναι σχετικά υψηλές. Δεν λέω, πρέπει οι τράπεζες να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία των εσόδων τους και καλά κάνουν. Αλλά πρέπει όλα να γίνονται με μέτρο». Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπλήρωσε όμως πως ενδεδειγμένη λύση αποτελεί η καλή συνεργασία με τις τράπεζες, αλλά και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η οποία ευνοείται από τη δημιουργία του 5ου πόλου (Attica Bank – Παγκρήτια).

Τα 4 προβλήματα

Τραπεζική πηγή, μιλώντας στο «Βήμα», αναγνώρισε «τέσσερα βασικά ζητήματα που προκαλούν δυσαρέσκεια στους πελάτες μας». Το πρώτο έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση στα καταστήματα, που πλέον γίνεται στους μεγάλους του κλάδου κατόπιν ραντεβού, τα οποία ορίζονται ακόμη και 2 εβδομάδες αργότερα. «Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, με την ψηφιοποίηση περισσότερων εργασιών και την καθιέρωση του video banking. Ωστόσο ακόμη η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί» συμπλήρωσε σχετικά.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις προμήθειες κυρίως στα εμβάσματα, τονίζει η ίδια πηγή. «Η αλήθεια είναι ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε άλλες αγορές οι καταναλωτές κατά κανόνα πληρώνουν συνδρομή για να διατηρούν ένα λογαριασμό πληρωμών. Αντιθέτως στην Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις ως προς τα φυσικά πρόσωπα, η τήρηση ενός προϊόντος ανοιχτής ζήτησης είναι δωρεάν.

Επιπλέον, υπάρχει η λύση του IRIS που επιτρέπει τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών χωρίς κανένα κόστος, με όριο τα 500 ευρώ την ημέρα. Από το 2025 μάλιστα, θα προστεθούν επιπλέον 500 ευρώ για πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες, όταν πρόκειται για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, για κάποιον που πραγματοποιεί σε τακτική βάση τέτοιου τύπου συναλλαγές έχουν δημιουργηθεί πακέτα με κόστος ακόμη και από 1 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή με 12 ευρώ τον χρόνο έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν εμβασμάτων, εξερχόμενων και εισερχόμενων».

Το τρίτο συχνό παράπονο των πελατών έχει να κάνει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, με τα επιτόκια καταθέσεων. «Οντως στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στο ταμιευτήριο δεν καταβάλλονται τόκοι. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν λόγο να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις για να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά τους, τουλάχιστον όσο η ζήτηση για δανεισμό παραμένει υποτονική».

Τέταρτον, από την κυβέρνηση υπάρχουν συνεχώς συστάσεις για επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης. «Μακάρι περισσότεροι αξιόχρεοι πελάτες να αιτούνταν για χρηματοδότηση. Εκεί στηρίζουμε άλλωστε τα επιχειρησιακά μας πλάνα. Αν δεν αυξηθούν οι εκταμιεύσεις οι στόχοι μας δεν θα επιτευχθούν. Δεν μπορούμε όμως στο πλαίσιο της στοχοθεσίας αυτής να δίνουμε δάνεια σε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς επισφαλειών θα ενισχυόταν επικίνδυνα. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι δείκτες καθυστερήσεων έφτασαν το 50% του χαρτοφυλακίου μας και χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποιήσεις με χρήματα και του φορολογούμενου για τη διάσωση των καταθέσεων» κατέληξε η ίδια τραπεζική πηγή.

Πιθανό ραντεβού εν όψει προϋπολογισμού

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» την περασμένη Πέμπτη ανέφεραν πως δεν είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή επικοινωνία με την κυβέρνηση για το θέμα των προμηθειών. Σημείωναν δε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στην τιμολογιακή τους πολιτική, μετά τις προ λίγων μηνών αναπροσαρμογές, που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν συναλλαγές ακόμη και εντελώς δωρεάν ή με ένα πολύ χαμηλό σταθερό μηνιαίο κόστος.

Δεν αποκλείεται πάντως εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού την ερχόμενη Κυριακή στη Βουλή και για να έχει να παρουσιάσει κάτι ο Πρωθυπουργός, να υπάρξει επαφή με τις τραπεζικές διοικήσεις για την εφαρμογή νέων οικειοθελών μειώσεων σε χρεώσεις που αφορούν τον μέσο καταναλωτή. Τραπεζική πηγή πάντως σημειώνει πως «θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία ορίσει πτυχές της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών. Τι μήνυμα θα έστελνε στους μετόχους τους;».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.