Πώς χάθηκαν $2 τρισ. στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων

Στη δίνη μεγάλης κρίσης με βαριά πλήγματα, σκάνδαλα και πτωτική πορεία – Ο ρόλος του «King of Crypto» και οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Την περασμένη Δευτέρα, ο 30χρονος Sam Bankman-Fried, με το παρατσούκλι «King of Crypto», αφού τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν μετενσάρκωση του John Pierpont Morgan ούτε ήταν ο νέος Warren Buffett, όπως τον αποκαλούσαν ορισμένοι, αλλά   έμοιαζε μάλλον περισσότερο με τον Bernie Madoff, ως ο ιδρυτής του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες, αφότου η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη, μετά από εβδομάδες υποψιών για κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών πριν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.

Τον τελευταίο χρόνο εξάλλου, η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, που έχει υποστεί βαριά πλήγματα, σκάνδαλα και πτωτική πορεία, βρέθηκε στη δίνη μεγάλης κρίσης, καθώς χάθηκαν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση (όχι μόνο των δημοφιλών bitcoin, Ethereum, Ether, Binace Coin, Polkadot, Tether, Cardano) των 9.158 κρυπτονομισμάτων από το υψηλό των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, υποχώρησε σήμερα στα 854 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οκτώ εγκλήματα

Εάν καταδικαστεί και για τα οκτώ οικονομικά εγκλήματα που τον κατηγορούν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, ο Bankman-Fried, κινδυνεύει με 115 χρόνια φυλάκισης. Ανάμεσα στις κατηγορίες συγκαταλέγονται ηλεκτρονική απάτη, ηλεκτρονική σκευωρία για απάτη και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε και κατηγορίες που σχετίζονται με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρεογράφων. Μία από τις παράνομες δραστηριότητές του ήταν να χρησιμοποιεί κεφάλαια πελατών του από τη (νυν) χρεοκοπημένη πλατφόρμα συναλλαγών FTX και να καλύπτει εκκρεμότητες ενός άλλου δικού του οίκου αμοιβαίων κεφαλαίων σε ψηφιακά/κρυπτογραφημένα νομίσματα ονόματι Αlameda Research – οι ενέργειες καθίσταντο δυνατές με αλλαγή στο σχετικό υπό χρήση λογισμικό. Πολλοί έκαναν λόγο πως η βιομηχανία των κρύπτο έζησε τη δική της Lehman Brothers.

Δεν είχε ιδέα

Εκτός από τον Mark Zuckerberg, κανένας άλλος δεν έγινε τόσο πλούσιος σε τόσο μικρή ηλικία. Στα 29 του χρόνια, πέρυσι, έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους του κόσμου. Τα 22,5 δισ. δολάρια που είχε βγάλει του εξασφάλισαν την 32η θέση. Γιος δύο καθηγητών Νομικής του Στάνφορντ, ο Bankman-Fried μεγάλωσε διαβάζοντας Χάρι Πότερ και ακούγοντας τους γονείς του να μιλούν για την πολιτική με άλλους ακαδημαϊκούς της Δυτικής Ακτής. Μετά το σχολείο γράφτηκε στο MIT όπου σπούδασε Φυσική, πιστεύοντας ότι θα γινόταν καθηγητής.

Ομως μετά την αποφοίτησή του, το 2014, έπιασε δουλειά στο finance, ως trader ETFs στην Jane Street Capital. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να διοχετεύει ένα μέρος του υψηλού μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto» έλεγε, απλά του «φάνηκε ότι μπορούσε να γίνει πολύ trading». Ετσι, το 2017 παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Alameda. Ομως σύντομα αντιλήφθηκε πόσο χαμηλό ήταν το επίπεδο των μεγάλων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων.  Και έτσι, δημιούργησε το FTX, μέσω του οποίου γινόταν ένα μεγάλο μέρος του trading των κρυπτονομισμάτων.

Επιφυλάξεις

Μετά τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX και το σκάνδαλο του ξεπλύματος 2,2 δισ. δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, ορισμένες φήμες κάνουν λόγω ακόμη και για κατάρρευση δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα σημάνει για ορισμένους στην αγορά και το «τέλος του παιχνιδιού». Αν και ο σκεπτικισμός κορυφαίων παραγόντων του χρηματοοικονομικού τομέα όπως του Jamie Dimon, διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, για τα κρυπτονομίσματα είναι γνωστός, κανείς δεν αντιτίθεται στις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain που στηρίζει τη χρήση τους.

Αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε προσφάτως ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς την αξία των cryptos, την οποία αντιπαραβάλλει με ένα ψηφιακό ευρώ που θα εκδίδεται από την ΕΚΤ – ένα σχέδιο που ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ την επόμενη τετραετία, εφιστώντας την προσοχή ότι θα πρέπει να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ούτως ώστε να μη χαθούν οι αποταμιεύσεις μιας ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί  πάντως, πως σήμερα 105 χώρες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο ανάπτυξης ψηφιακών νομισμάτων Κεντρικών Τραπεζών (Central Bank Digital Currencies).

Συνεργασία ΑΑΔΕ – IRS για έλεγχο συναλλαγών

Την τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτύξει για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets) η αμερικανική φορολογική διοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας, καθώς πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκαν στα γραφεία του IRS, στην Ουάσιγκτον, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο Acting Commissioner του IRS (αμερικανική Εφορία) Douglas O’ Donnell, διερευνώντας  την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα.

Στόχος να μεταφερθεί στην Ελλάδα η εμπειρία και η τεχνογνωσία της αμερικανικής φορολογικής αρχής σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως: εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, δραστηριότητες στο dark web, εκπαίδευση προσωπικού και προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς δεν υφίσταται μηχανισμός ελέγχου και εντοπισμού των κερδών από τις δραστηριότητες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και ταυτόχρονα λείπει το πλαίσιο για τη φορολόγησή τους. Οι γκρίζες ζώνες και οι ασάφειες έχουν να κάνουν με τη φορολογική ταυτότητα όσων πωλούν κρυπτονομίσματα, ενώ λέγεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και των κερδών τους όπως οι υπεραξίες στις μετοχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες φορολογικής διαφάνειας για όλους τους παρόχους υπηρεσιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε κρυπτοστοιχεία για τους πελάτες που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, οι φορολογικές αρχές δεν διαθέτουν επί του παρόντος τις απαραίτητες πληροφορίες για την παρακολούθηση των εσόδων που προέρχονται από τη χρήση κρυπτοστοιχείων, τα οποία αποτελούν εύκολα αντικείμενο διασυνοριακής διαπραγμάτευσης. Η ΕΕ δημιουργεί μία ειδική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA), που μεταξύ άλλων καθηκόντων θα συμβάλει στην εναρμόνιση και στον συντονισμό των εποπτικών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμεση εποπτεία των υψηλού κινδύνου και διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και στον συντονισμό των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Ενώ πάντως όπως αναφέρει το Politico η βιομηχανία των crypto αναζητεί πλέον ένα νέο πολιτικό πρόσωπο για τις Βρυξέλλες μετά την «απώλεια» της Εύας Καϊλή που ήταν η «μαζορέτα» της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπερασπίστρια του λόμπι των κρυπτονομισμάτων, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως o «Dr. Doom», επεσήμανε πως η επικεφαλής μαζορέτα «Queen of Crypto», «δεχόταν πληρωμές από δωροδοκίες της σε μετρητά – δολάρια και ευρώ – και όχι σε άθλια Shitcoins!».

INFO

Ζωή σαν ταινία

Ο συλληφθείς γεννήθηκε την άνοιξη του 1992 στο campus του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Νομική Σχολή του οποίου εξακολουθούν να διδάσκουν οι γονείς του, Τζόζεφ Μπάνκμαν και Μάργκαρετ Φράιντ. Σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο ΜΙΤ. Από 21 ετών άρχισε να εργάζεται σε χρηματιστηριακή εταιρεία και τον Νοέμβριο του 2017 ίδρυσε το quant hedge fund (αμοιβαίο που επενδύει με τη βοήθεια αλγορίθμων) Alameda Research.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.