Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχιστούν κλείνοντας το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη χώρα από την 10ετή κρίση χρέους.
Το τραπεζικό σύστημα δείχνει πιο ισχυρό, ενώ οι τράπεζες «καθαρίζοντας» τους ισολογισμούς τους, δείχνουν πιο έτοιμες να στηρίξουν περισσότερο την οικονομία.
Ενας σκληρός πυρήνας εισηγμένων και μη εταιρειών, που επιβίωσαν από την «Ελληνική Μεγάλη Υφεση» που κόστισε το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ, κερδίζοντας μερίδια αγοράς και απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος, παρουσιάζουν πλέον ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και αποτελούν τους «νικητές της επόμενης ημέρας».
Οι εκλογές
Το πολιτικό ρίσκο εξαιτίας του εκλογικού κύκλου προβληματίζει. Ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα, απόρροια και των δημοσκοπήσεων, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές πολιτικής, μην αποκλείοντας μάλιστα και επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας την επόμενη μέρα, εκτιμάται πως οι όποιες επενδυτικές κινήσεις θα λάβουν χώρα λίγο πριν την διενέργεια των εκλογών.
Τα παραπάνω αποτελούν μεταξύ άλλων την αίσθηση που αποκόμισαν πάνω από 280 διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη 96 εκ των μεγαλυτέρων «επενδυτικών σπιτιών», με υπο διαχείριση κεφάλαια 30 τρισ. δολ. και οι οποίοι συναντήθηκαν και με τις διοικήσεις 29 εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών κατά το πρόσφατο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, με την παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερα καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, την ανάδειξη της χώρας σε επενδυτικό προορισμό, καθώς το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων, κάτι που θα επαναληφθεί και το 2023, τα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τα διλήμματα των εκλογών και τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.
«Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% – τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής (το 2010 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αντιστοιχούσαν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, τώρα βρισκόμαστε στο 40%)» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στις εκλογές, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων – όχι μηνών -, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».
«Εκρηξη» επενδύσεων
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των εκλογών, αναμένοντας μάλιστα για την επόμενη ημέρα «έκρηξη» των επενδύσεων, διότι η νέα κυβέρνησή του, θα έχει τέσσερα χρόνια μπροστά της με την ποιότητα της ανάπτυξης, την αειφορία, το ψηφιακό και το κοινωνικό στοιχείο να αποτελούν μέρος των νέων πολιτικών του, ενώ στόχος του είναι μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας, που κατέληξε να είναι μία από τις χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι διεθνείς επενδυτές κατά τις συναντήσεις τους με τις ελληνικές επιχειρήσεις έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, το Real Estate και τον τομέα της ενέργειας.
Αναφερόμενος μάλιστα στα ζητήματα των ενεργειακών πηγών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και ως παραγωγός, καθώς διενεργούνται σημαντικές έρευνες από την Exxon και την Helleniq Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. «Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχει κάποιες καλές ενδείξεις» σημείωσε. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί πρωτοπόρο στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα, καθώς έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 10 GW από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ακόμα 2,5 GW από υδροηλεκτρικά. «Θέλουμε να φτάσουμε στα 25 GW. Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας» σημείωσε.
Οι τραπεζίτες
Οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τόνισαν επίσης στους διαχειριστές κεφαλαίων ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση να διαχειριστεί εξωτερικούς κλυδωνισμούς, με την ανάπτυξη και το 2023 να κινείται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί.
Για τους fund managers, αλλά και αρκετούς δυνητικά ξένους επενδυτές, το «επενδυτικό story» της Ελλάδας έγκειται στο ότι, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια λόγω και της διαφορετικής φάσης στον οικονομικό κύκλο και της βελτιωμένης ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ καθώς το κυβερνών κόμμα παραμένει το δημοφιλέστερο, οι επικείμενες εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας.
Δύο στοιχήματα
Παράλληλα η χώρα έχει μπροστά της δύο στοιχήματα:
Το πρώτο αφορά την απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» που θα μπορούσε να λάβει η χώρα το νωρίτερο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.
Το δεύτερο, αφορά την επανένταξη του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, όπου τα κεφάλαια που δυνητικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά είναι δεκαπλάσια από αυτά των αναδυόμενων αγορών, κάτι που θα μπορούσε να λάβει χώρα 12-18 μήνες μετά την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» της ελληνικής οικονομίας και αφού πρώτα η ελληνική αγορά εισέλθει σε μία ενδιάμεση κατηγορία όπου θα παρακολουθείται επισταμένως πριν από την τελική αναβάθμισή της.
Η στρατηγική
Παράλληλα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η προσέλκυση νέων εταιρειών από κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η προσέλκυση μέσω διπλής εισαγωγής (dual listing) εταιρειών εισηγμένων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, (π.χ. ναυτιλιακές εταιρείες), η ενίσχυση των μικρομεσαίων και η ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς, αποτελούν τη βασική στρατηγική του ΧΑ.
Προθάλαμος και επιστροφές
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές μεγάλων μη εισηγμένων ομίλων, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου προχωρεί σε συναντήσεις με τις διοικήσεις τους, ώστε να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την εισαγωγή τους στο ΧΑ, δεδομένου μάλιστα πως απουσιάζουν εταιρείες από σημαντικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία κ.ά. Μέσω της διπλής εισαγωγής (dual listing) αναμένεται γίνει προσπάθεια ώστε να εισαχθούν στο ΧΑ και εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας που σήμερα είναι εισηγμένες κυρίως στη Wall Street, αλλά και ελληνικά Unicorns (οι αποκαλούμενοι μονόκεροι, δηλαδή νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ.), ώστε πέρα π.χ. από τον Nasdaq να εισαχθούν και στο ΧΑ. Επίσης ενδεχομένως να δούμε και κάποιες επιστροφές εταιρειών που εισήχθησαν σε διεθνείς αγορές κατά την περίοδο της κρίσης.