«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καλή πρωτοβουλία, αλλά με πολλές ασάφειες» χαρακτηρίζουν οι αναλυτές διεθνών τραπεζών το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση του ύψους των «κόκκινων» δανείων, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Για τη Morgan Stanley, η πρόταση της ΤτΕ έχει πολλές ασάφειες.
Περίπου 40 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων μεταφέρονται από τις ελληνικές τράπεζες σε μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle), μαζί με 7,4 δισ. ευρώ αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) που λειτουργούν ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τυχόν ζημιές για τους κατόχους senior ομολόγων, καθώς το SPV θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης (securitization) όπου θα εκδοθούν τρεις τάξεις τίτλων: senior, mezzanine και junior/equity.
Η αποτίμηση των δανείων προς μεταβίβαση θα γίνει από ανεξάρτητους φορείς και η τελική διάρθρωση της συναλλαγής από τους συμβούλους της έκδοσης βάσει συνθηκών αγοράς. Η δυνατότητα απορρόφησης πρόσθετων ζημιών από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου (μέσω του μετασχηματισμού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε αμετάκλητη απαίτηση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού) ενισχύει σημαντικά την πιθανότητα αποπληρωμής των senior και mezzanine ομολόγων. Τα NPEs μεταφέρονται στη λογιστική αξία, την οποία η Morgan υπολογίζει σε 16,7 δισ. ευρώ.
Τα ερωτήματα της επενδυτικής τράπεζας αφορούν το εάν τελικά είναι σωστή η τιμή των 42,4 σεντς στο δολάριο, αν επαρκεί η ρευστότητα που απελευθερώνεται για να βελτιωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε πιο επιθετική εκκαθάριση των βιβλίων τους και πώς τελικά θα καλυφθούν οι απώλειες στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Για την Deutsche Bank, η δομή κεφαλαίου και η τιμή μεταφοράς παραμένουν οι μεγάλοι άγνωστοι, ενώ είναι πιθανό κάποιες από τις συστημικές τράπεζες να μην καλυφθούν τελικά κεφαλαιακά και να βρεθούν σε αδύναμη θέση. Οπως αναφέρει, θα πρέπει να διευκρινιστούν η τιμή μεταβίβασης, η κεφαλαιακή διάρθρωση του SPV και η κεφαλαιακή επίδραση επιμέρους στις τράπεζες, καθώς οι τράπεζες με υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, όπως η Alpha Bank και η Εθνική, βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Επιφυλακτική εμφανίζεται και η IBG, καθώς η πρόταση δεν είναι αρκετά σαφής ώστε να κατανοούνται καλύτερα οι επιπτώσεις της και οι μηχανισμοί της.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια στο 37% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους έως τα τέλη του 2019 ή στα 64,6 δισ. ευρώ.
Αντιμέτωπη με νέα κρίση
Αντιμέτωπη με νέα κρίση βρίσκεται η Ελλάδα αν δεν λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών, ανέφερε το Bloomberg, εκφράζοντας επιφυλάξεις αν θα πετύχει το όποιο σχέδιο τη στιγμή που η ενδεχόμενη χρήση κεφαλαίων, που αρχικά προοριζόταν ως «μαξιλάρι» για το ελληνικό Δημόσιο, εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των τραπεζικών κανόνων της Ενωσης.