Δεν πρόλαβε το μικρό εμιράτο του Κατάρ να απολαύσει την αίγλη που του προσέδωσε η διοργάνωση του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου του 2022 και ξέσπασε το Qatargate, δηλαδή το σκάνδαλο της δωροδοκίας ενός αριθμού ευρωβουλευτών για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της μικρής αυτής χώρας του Περσικού Κόλπου. Δεν γνωρίζουμε ούτε την έκταση του σκανδάλου ούτε την ενοχή της ελληνίδας ευρωβουλευτού, κυρίας Εύας Καϊλή, που ήδη έχει προφυλακιστεί στο Βέλγιο. Ομως, ανεξάρτητα από αυτό το σκάνδαλο εξαγοράς ευρωβουλευτών προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του Κατάρ και να προβάλουν την καλή μαρτυρία του διεθνώς και ειδικότερα στην Ευρώπη, φαίνεται ότι η οικονομική διείσδυση του εμιράτου σε τομείς και μεγάλες επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τόσο ισχυρή, ώστε να προβλέπεται ότι δεν θα κλονιστεί η οικονομική βαρύτητα και το κρατικό κύρος της μικροσκοπικής αυτής χώρας με την τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη.
Στο ερώτημα τι θα ήταν το Κατάρ χωρίς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ο Κ. Γιαννακίδης στο Protagon απαντά ότι θα ήταν μια μικρή μουσουλμανική χώρα που επιβιώνει χάρη στην αλιεία και στο εμπόριο μαργαριταριών. Με αυτά ασχολούνταν οι κάτοικοί του μέχρις ότου ανακαλύφθηκε η τρίτη μεγαλύτερη φυσική δεξαμενή φυσικού αερίου στον κόσμο, πέρα από τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Ετσι το μικροσκοπικό αυτό κρατίδιο, που έγινε ανεξάρτητο μόλις το 1971, βρέθηκε να έχει ξαφνικά τεράστια οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Μέσω ενός αναπτυξιακού ταμείου, που ανήκει επισήμως στη χώρα και στην ουσία στην πολυμελή οικογένεια Θάνι που κυβερνά το εμιράτο, υπολογίζεται ότι έχει διατεθεί μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και σε σφαίρες πολιτικής επιρροής. Του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου είχε προηγηθεί η αγορά της πρωταθλήτριας Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτά είναι τα γενικότερα γνωστά, όμως είναι εντυπωσιακή η διείσδυση του Κατάρ κυρίως στην Ευρώπη μέσω της εξαγοράς πασίγνωστων επιχειρήσεων, όπως η μεγάλη βρετανική τράπεζα Barkleys ή η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VolksWagen (με ποσοστό 17%) και η βιομηχανία αυτοκινήτων πολυτελείας Porshe.
Στη Γαλλία το Κατάρ μετέχει σε μεγάλο ποσοστό στη France Telecom, στην Total και σε αμυντικές βιομηχανίες. Ενα μεγάλο ποσοστό έχει επίσης το Κατάρ στη μεγάλη ελβετική τράπεζα Credit Swisse και στην αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαιοειδών Shell. Το εμβληματικότερο κατάστημα στο Λονδίνο, το «Harrods», έχει επίσης περιέλθει στον έλεγχο του Κατάρ, όπως και η βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Sainsburry’s. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος στο αεροδρόμιο «Χίθροου» στο Λονδίνο, όπως και στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν. Στις ΗΠΑ έχει αγοράσει σημαντικά ακίνητα, ενώ σε συνεργασία με την Ιταλική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αναλάβει να προωθήσει τα ιταλικά προϊόντα στον αραβικό κόσμο.
Στο Κατάρ επίσης καταλογίζεται η χρηματοδότηση μουσουλμανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά, όπως παρατηρεί ο κ. Γιαννακίδης, καθώς είναι πολλά τα λεφτά και οι δεσμοί με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν ανοίγει ούτε μύτη. Ετσι εξαερώνονται ακόμα και οι στυγνές δολοφονίες των μουσουλμάνων τρομοκρατών.
Για να αποτραπούν οι συνέπειες του Qatargate, δεν αποκλείεται να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να δούμε τη σημαία του Κατάρ να κυματίζει στα κυβερνητικά κτίρια των Βρυξελλών, καταλήγει ο έγκριτος σχολιαστής.