Πώς το bitcoin διέψευσε πέντε τιτάνες της Wall Street

Τι έλεγαν και τι λένε σήμερα κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου που ξεπέρασε τα 100.000 δολάρια.

Στο bitcoin χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια από τη δημιουργία του για να ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια. Στην πορεία, αυτό το ψηφιακό νόμισμα πέρασε από πυρετώδη ανοδικά ράλι και θεαματικές πτώσεις. Σήμερα κερδίζει έδαφος στην Ουάσιγκτον, αποτελώντας περιουσιακό στοιχείο αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο κάποιες από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Wall Street δεν έχουν πειστεί ακόμη για την αξία του.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου έχει ενισχυθεί λόγω των ελπίδων ότι ο κλάδος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα ανθήσει κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για μια επικείμενη αναγέννηση των κρυπτονομισμάτων έχει δώσει ώθηση και σε ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς όλων συνολικά των κρυπτοϊσοτιμιών προς τα 4 τρισ. δολάρια.

Καθώς οι τιμές ανεβαίνουν και οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων πλημμυρίζουν με ρευστό, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων στη Wall Street προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την ανάκαμψη.

Αλλοι εξακολουθούν να τα σνομπάρουν θεωρώντας τα άλλη μια κερδοσκοπική φούσκα. Παρακάτω θα δούμε πώς έχουν εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου οι απόψεις κάποιων από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου:

Jamie Dimon

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase δεν υπήρξε ποτέ φαν του bitcoin. Είναι διάσημος ο χαρακτηρισμός που του είχε αποδώσει το 2017 όταν το είχε αποκαλέσει «απάτη», προσθέτοντας ότι θα απέλυε όποιον υπάλληλο της JP Morgan έπιανε να διαπραγματεύεται bitcoin για λογαριασμό της τράπεζας. Σε ακροάσεις ενώπιον του Κογκρέσου αναφερόταν στα κρυπτονομίσματα ως «αποκεντρωμένα σχήματα Πόντσι», και πρότεινε στην κυβέρνηση «να τα κλείσει».

Ο Τζέιμι Ντάιμον παρέμεινε σκεπτικιστής όσον αφορά το bitcoin ακόμη και τη στιγμή που η τράπεζά του πρωτοπορούσε στην υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain και συμφωνούσε να διευκολύνει τις συναλλαγές στην περίπτωση κάποιων ETFs που έχουν στην κατοχή τους bitcoin.

Πιο πρόσφατα ο Ντάιμον δήλωσε ότι το bitcoin είναι κάτι εντελώς άχρηστο.

Larry Fink

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock ήταν κάποτε σκεπτικιστής έναντι του bitcoin και ήταν περήφανος για αυτό. Το 2017 το αποκαλούσε «δείκτη ξεπλύματος χρήματος», και αργότερα απέρριπτε τα κρυπτονομίσματα ως κάτι που οι πελάτες του δεν ενδιαφέρονταν να αγοράσουν.

Αυτή την εποχή ο Λάρι Φινκ, η εταιρεία του οποίου διευθύνει το μεγαλύτερο bitcoin fund του κόσμου, λέει ότι έχει αλλάξει γνώμη αφού μελέτησε το ψηφιακό νόμισμα.

Σημειώνει ότι το bitcoin αποτελεί νόμιμο στοιχείο ενεργητικού, το οποίο παράγει αποδόσεις που δεν σχετίζονται με τα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού και το οποίο αντισταθμίζει τον κίνδυνο της νομισματικής υποτίμησης και της πολιτικής αστάθειας.

Ken Griffin

Ο επικεφαλής του γιγαντιαίου hedge fund Citadel προειδοποιούσε για την κερδοσκοπική φούσκα που έβλεπε στο bitcoin στο πέρασμα των χρόνων. Οπως πολλοί επικριτές, ο δισεκατομμυριούχος το συνέκρινε με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα. Το πιο πύρινο σχόλιό του, ωστόσο, ήρθε το 2021, όταν οι τιμές του bitcoin εκτοξεύθηκαν.

«Μακάρι όλο αυτό το πάθος και η ενέργεια που επενδύθηκαν στα κρυπτονομίσματα να επενδύονταν στο να γίνουν οι ΗΠΑ ισχυρότερες» είπε σε μια δημόσια εμφάνισή του στο Σικάγο τον Οκτώβριο του 2021. «Ας το παραδεχθούμε, πρόκειται για τζιχαντιστικό κάλεσμα να δηλώσουμε ότι δεν πιστεύουμε στο δολάριο».     

Ο Κεν Γκρίφιν αποκαλεί τώρα τις προηγούμενες κρίσεις του για το bitcoin «λάθος», αν και λέει ότι εξακολουθεί να αμφισβητεί την οικονομική χρησιμότητα του εικονικού νομίσματος. «Φυσικά εύχομαι να είχα αγοράσει κι εγώ bitcoin, τώρα που το βλέπω να διαπραγματεύεται σε εκατονταπλάσια τιμή από ό,τι πριν από λίγα χρόνια» δήλωσε στο πρόσφατο συνέδριο DealBook των «New York Times».

Warren Buffett

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway είναι από τους παλαιότερους επικριτές του bitcoin. Ενα από τα πιο καυστικά σχόλιά του για το κρυπτονόμισμα ακούστηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire το 2018, όταν και περιέγραψε το bitcoin ως «πιθανό ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο». Ο Γουόρεν Μπάφετ είπε τότε ότι δεν θα αγόραζε όλα τα bitcoin του κόσμου ούτε για 25 δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δεν αναφέρθηκε στο bitcoin κατά τη συνέλευση της Berkshire τον περασμένο Μάιο. Στα σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε ότι επιφυλάσσεται να κάνει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στην επόμενη συνέλευση της εταιρείας, κατά την οποία οι μέτοχοι θα μπορούν να τον ρωτήσουν ό,τι θέλουν.

Ο μεγιστάνας επανεπιβεβαίωσε την κριτική του στάση έναντι του bitcoin σε συνέντευξή του στο CNBC τον Απρίλιο του 2023, αποδίδοντας τη μεγάλη διάρκεια της τρέλας με το κρυπτονόμισμα στην ισχυρή ροπή των Αμερικανών προς τον τζόγο.

Ray Dalio

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates μίλησε απαξιωτικά για το bitcoin αποκαλώντας το «κερδοσκοπική φούσκα» το 2017. Ωστόσο, ο επικεφαλής του hedge fund, με την πάροδο των ετών έγινε περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία του ψηφιακού νομίσματος.

Το 2021, σε ένα επιστημονικό άρθρο, αποκάλεσε το bitcoin «φοβερή εφεύρεση» και «εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο, ανάλογο του χρυσού». Ο Ρέι Ντάλιο, ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει στην κατοχή του κάποια bitcoin και ether, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τη μακροχρόνια ζήτηση για bitcoin και για πιθανό περιορισμό του κρυπτονομίσματος από την κυβέρνηση.

«Οταν α) μπαίνω στη θέση των κυβερνητικών αξιωματούχων, β) βλέπω τις πράξεις τους και γ) ακούω αυτά που λένε, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα επιτρέψουν στο bitcoin (ή στον χρυσό) να αποτελέσει μια εμφανώς καλύτερη επιλογή από το χρήμα και τις πιστώσεις που παράγουν εκείνοι» έγραφε το 2021.

«Υποπτεύομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το bitcoin είναι να πετύχει, γιατί αν πετύχει, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το τελειώσει και έχουν όλη την εξουσία που απαιτείται για να το καταφέρουν».

Πιο πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε για το αυξανόμενο φορτίο χρέους των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών και πρότεινε οι επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στον χρυσό και στο bitcoin.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.