Πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια ύψους €19,3 δισ.

Η Ελλάδα θα λάβει για την επόμενη προγραμματική περίοδο από την ΚΑΠ 19,3 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν ίδιο με εκείνο της περιόδου 2014-2020 (απώλειες περίπου 63 εκατ. ευρώ). Από αυτά, τα 3,5 δισ. ευρώ προορίζονται για τον 2ο Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή τον «κουμπαρά» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί και το «εργαλείο» χάραξης αγροτικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης διότι κατανέμει τα διαθέσιμα κονδύλια σε δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής και τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων. Ολα τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στον 1ο Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων.  

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι χρηματοδοτικές κατανομές το 2023 σε σύγκριση με το 2020 θα διαμορφωθούν ως εξής:

Βασική Ενίσχυση: 862,6 εκατ. ευρώ, από 1,091 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση 21%.  

Αναδιανεμητική 10%: 189 εκατ. ευρώ.

Οικολογικά σχήματα: 497 εκατ. ευρώ, από 550,3 εκατ. ευρώ που αναλογούσαν στο πρασίνισμα (κατά 30%) των καλλιεργειών.

Νέοι γεωργοί: 35,9 εκατ. ευρώ, από 36,6 εκατ. ευρώ.

Συνδεδεμένη στήριξη 15%: 269,5 εκατ. ευρώ, από 182 εκατ. ευρώ.

Μεταφορά 5% από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ: 94,6 εκατ. ευρώ, από 96,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ποσά δεν είναι τα τελικά, καθώς όπως αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας του υπουργείου, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Και εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, το υπουργείο προσανατολίζεται σε ενίσχυση της κατανομής για τους νέους αγρότες στο 3%, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός, οπότε το ποσό μπορεί να φτάσει στα 52 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Δεύτερον, υπάρχει πρόταση για να περιοριστεί η συνδεδεμένη στήριξη στα 200 εκατ. ευρώ και να μειωθεί ο αριθμός των προϊόντων που… στηρίζει από 19 σήμερα σε 6 – πρόβατα, βοοειδή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σκληρό σιτάρι και ρύζι. Αναμένεται η κρίση των υπηρεσιών και η έγκριση της πολιτικής ηγεσίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδέχεται να αυξηθεί σε 8,5% από 5% η μεταφορά κονδυλίων στον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ από τον Πυλώνα ΙΙ προκειμένου να στηριχθούν κυρίως οι αυξημένες ανάγκες για εξισωτικές αποζημιώσεις στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα (π.χ. με δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.