Επεκτείνεται έως 31 Ιουλίου 2023 η περίοδος χάριτος για την εξασφάλιση «Χρυσής Βίζας» σε χαμηλές τιμές στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ακίνητα σε εναλλακτικές περιοχές.
Το «παράθυρο», που επιτρέπει στους πολίτες τρίτων χωρών να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής με βάση το όριο των 250.000 ευρώ, αρκεί να έχει συναφθεί προσύμφωνο αγοράς ακινήτου με προκαταβολή 10%, «έκλεινε» στις 30 Απριλίου και πλέον πήρε τρίμηνη παράταση.
Μετά την 1η Αυγούστου, εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, το ελάχιστο όριο επένδυσης στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης, θα διπλασιαστεί στα 500.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι δήμοι Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.
Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας), όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται ούτε η απόκτηση, για παράδειγμα, δύο-τριών επιμέρους ακινήτων, των οποίων η συνολική αξία να φθάνει ή να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Αντιθέτως, θα πρέπει το ύψος της επένδυσης να περιορίζεται σε μόνο ένα ακίνητο.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές όπου το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα του ενός ακίνητα προκειμένου να προσεγγίσουν το ελάχιστο όριο επένδυσης.
Σημειώνεται επίσης ότι εκτός από τις επενδύσεις σε ακίνητα αυξημένο θα είναι και το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει τοποθετήσει κάποιος σε προθεσμιακές καταθέσεις και στην αγορά ομολόγων.
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2024 θα αυξηθεί σε 500.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Η Πορτογαλία και ο Πειραιάς
Ο κυβερνητικός στόχος της αλλαγής των ορίων για την εξασφάλιση «Χρυσής Βίζας» ήταν – και είναι – να μην αποκλείονται οι εγχώριοι υποψήφιοι αγοραστές από την αγορά κατοικίας σε προσιτές τιμές, ειδικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης.
Επί του πρακτέου όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, καθώς οι ζητούμενες τιμές σε Παγκράτι, Εξάρχεια, Πατήσια, Αμπελόκηπους, Κυψέλη, Καλλιθέα, Αλιμο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Νέο Ηράκλειο και Μαρούσι έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες λόγω και της υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό.
Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο, όταν θα πάψει να ισχύει η δυνατότητα των ξένων επενδυτών να αγοράζουν ακίνητα µε 250.000 ευρώ. Πού θα στραφεί η ζήτηση; Ειδικά ο μεγαλύτερος όγκος της που σήμερα κατευθύνεται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών.
Ορισμένες περιοχές στα σύνορα των «απαγορευμένων» θα αρχίσουν να απορροφούν τη νέα ζήτηση, επισημαίνεται από τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών Αττικής.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Πειραιάς, το Περιστέρι, η Παιανία, η Βάρκιζα, η Βούλα, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος και το Σούνιο όσον αφορά την Αττική, καθώς και κάποιες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι περιφερειακοί δήμοι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τη συμπρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν στις λίστες των Κινέζων πλέον έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο στόχαστρο των κατοίκων της μακρινής χώρας.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ζήτηση από κινεζικές εταιρείες για διαμερίσματα των 200.000-250.000 ευρώ στο Περιστέρι, στο Χαϊδάρι και στο Αιγάλεω.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών, οι τιμές έχουν αρχίσει ήδη να «τσιμπάνε». Σπίτια γύρω στα 220.000-230.000 ευρώ, που ήταν απούλητα για τρία και τέσσερα χρόνια, σήμερα προωθούνται στην αγορά στα 250.000 ευρώ για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που προέρχεται από τη μακρινή Κίνα.
Επίσης εκτιμάται ότι από τον Αύγουστο και μετά, εάν και εφόσον τελειώσει η «περίοδος χάριτος», υπερτιμολογήσεις θα δούμε και στα σπίτια κυρίως του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να «πιάσουν» τις 500.000 ευρώ που είναι το νέο όριο για αυτές τις περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνια είτε μακροχρόνια.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να απαγορεύσουν όλα τα συστήματα «χρυσών διαβατηρίων» και με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βάζουν τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» λόγω ανησυχιών για στρεβλώσεις στις αγορές ακινήτων και ξέπλυμα χρήματος, ο χορός των αυξήσεων δεν θα σταματήσει, αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς και των δικηγορικών εταιρειών που ειδικεύονται στη μετανάστευση επενδυτών.
Για παράδειγμα, το πρόσφατο τέλος της «Χρυσής Βίζας» στην Πορτογαλία φαίνεται ότι στρέφει τη ζήτηση προς την Ελλάδα, καθώς είναι από τις λίγες χώρες που δεν σκοπεύει να σταματήσει το πρόγραμμα.
Ηδη, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, κατασκευαστές και μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της «Χρυσής Βίζας» στην Πορτογαλία διερευνούν επισταμένως την ελληνική αγορά, βλέποντας περιθώρια ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια εκτός από την Πορτογαλία και η Κύπρος σταμάτησε να δίνει «χρυσά διαβατήρια» στους επενδυτές από τρίτες χώρες, μετά την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.
Πάντως επενδυτικά προγράμματα που χορηγούν άδειες διαμονής προσφέρουν 12 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Συνολικά, το διάστημα 2011-2019 τουλάχιστον 130.000 πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ έχουν κάνει χρήση των σχετικών προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης.
Αυξήθηκαν κατά 357% τα αιτήματα για νέες άδειες
Φρενίτιδα επενδυτών το πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς θέλουν να προλάβουν τις χαμηλές τιμές
Οι αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα», οι οποίες προαναγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και νομοθετήθηκαν στο τέλος του 2022, αλλά με την προαναφερθείσα περίοδο χάριτος, αποτυπώνονται στον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους που θέλουν να προλάβουν τις χαμηλές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή αυξήθηκαν κατά 357%, φτάνοντας τις 2.015, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν αιτηθεί τη χορήγηση «Golden Visa» 564 αγοραστές ακινήτων.
691,7 εκατ. ευρώ
Συνολικά το διάστημα 2018-2023 έχουν υποβληθεί 18.883 αιτήματα για άδεια μόνιμου επενδυτή (αρχική χορήγηση και ανανέωση).
Το 69% αυτών έχει θετική κατάληξη καθώς έχουν εκδοθεί άδειες, το 30% αφορά εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ το 1% των αιτημάτων για χορήγηση «Golden Visa» έχει απορριφθεί.
Συνολικά το 2022 τα αιτήματα έφτασαν τις 5.547, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις τουλάχιστον 691,7 εκατομμυρίων, καθώς εκδόθηκαν 2.767 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων.
Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 81% έναντι του 2021, όταν είχαν χορηγηθεί 1.525, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι μικρότερος συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό με 3.504 νέες άδειες.
10.282 άδειες
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 10.282 άδειες μόνιμου επενδυτή σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Οι Κινέζοι είναι η μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών, έχοντας εξασφαλίσει 6.386 άδειες, που αποτελούν το 62,1% του συνόλου. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 672 άδειες (6,5%), ενώ στην 3η θέση κατατάσσονται οι Λιβανέζοι με 487 άδειες (4,7%).
Στο top 5 των ξένων επενδυτών συμπεριλαμβάνονται επίσης οι Ρώσοι με 381 άδειες (3,7%) και οι Αιγύπτιοι με 300 άδειες.
Το μερίδιο των Κινέζων πριν από τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της πανδημίας είχε προσεγγίσει το 70%. Οι Κινέζοι επαναδραστηριοποιήθηκαν μόλις στο τέλος του 2022, καθώς τότε υπήρξε χαλάρωση των δρακόντειων μέτρων.
Οι αιτήσεις από πολίτες των ΗΠΑ με υψηλή περιουσία αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό «διαμονής ανά επένδυση» των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.