Μετά τα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα, το ΥΠΕΝ… σηκώνει άγκυρες και για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών σε γλυκά, όπως και σε αλμυρά νερά. Ηδη οι σχετικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και το προσεχές διάστημα θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Οσο για τη χωροθέτηση των νέων έργων, ειδικό κεφάλαιο περιλαμβάνεται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο έχει παραδοθεί από τους μελετητές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα αφορά την ανάπτυξη 10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως και 5 MW το κάθε έργο, σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας καθώς και σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων κ.λπ. Επίσης, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, θα τίθεται ένα μέγιστο όριο ισχύος ανά επενδυτή στα 10 MW.
Δέκα πιλοτικοί σταθμοί
Μάλιστα, για τους συγκεκριμένους σταθμούς, όπως και για εκείνους που χωροθετούνται στη θάλασσα, ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Ειδικά για όσα θα εγκατασταθούν σε θαλάσσια «οικόπεδα», πριν από ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 4951/2022, είχε προβλεφθεί η δυνατότητα λειτουργίας σε πρώτη φάση έως και δέκα πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος από 0,5 MW έως και 1 MW.
Ολοι οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί (σε γλυκά ή θαλάσσια ύδατα) σχεδιάζεται να αναπτυχθούν παρακάμπτοντας ή επιταχύνοντας την αδειοδοτική διαδικασία, με το σκεπτικό της άμεσης προώθησης της νέας τεχνολογίας. Ετσι, θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Ειδικών Εργων από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Σε δημόσια διαβούλευση
Ο επενδυτής θα αρκεί να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΝ, επισυνάπτοντας τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη με την έκταση όπου θα κατασκευαστεί το πάρκο και μια συνοπτική τεχνική έκθεση ανάπτυξης έργου και θα ακολουθεί fast track γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών (δασική, αρχαιολογία κ.λπ.), με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ). Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προτείνει και ειδικά κριτήρια για τη χωροθέτηση των πλωτών φωτοβολταϊκών, μέσω του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ), το οποίο έχει ολοκληρωθεί από τους μελετητές και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό καθορίζονται περιοχές αποκλεισμού και ελάχιστες αποστάσεις από αυτές.
Στις τεχνητές λίμνες και στους ταμιευτήρες που αποτυπώνονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, προτείνεται να επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων έως και το 10% της έκτασής τους.
Τα κριτήρια χωροθέτησης
Οσον αφορά τη χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη θάλασσα, θα επιτρέπεται, εφόσον η περιοχή δεν εντάσσεται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης και δεν βρίσκεται εντός των 11 ζωνών αποκλεισμού που ορίζει το νέο ΕΧΠ ΑΠΕ, από τις οποίες θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται περιοχές εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενάλιων αρχαιοτήτων, ποντίσεως υποθαλασσίων καλωδίων, ακτές κολύμβησης, κλειστοί κόλποι κ.ά.
Ηδη ενδιαφέρον για ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στη χώρα μας έχουν δείξει ελληνικοί αλλά και ξένοι όμιλοι, όπως η γαλλική ΑΚUO Energy, η γερμανική BayWa κ.ά.