Στον «αέρα» βρίσκεται η πολυδιαφημισμένη – ακόμη και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – ρύθμιση των 120 δόσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν χρέη στην Εφορία, τη στιγμή που και τα χρέη αυξάνονται, και οι πολίτες ζητούν διευκολύνσεις για να μπορέσουν κάποια στιγμή να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.
Στο υπουργείο Οικονομικών, στην Καραγεώργη Σερβίας, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και αρμόδιοι παράγοντες «διαφήμιζαν» ότι η νέα ρύθμιση είναι θέμα ημερών και ότι θα έλθει στη Βουλή – και μάλιστα θα υποχρεωθούν να την ψηφίσουν ακόμη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο τα γεγονότα έρχονται να τους διαψεύσουν και την ίδια στιγμή να φέρουν απογοήτευση σε περισσότερους από 4.000.000 οφειλέτες που περίμεναν σαν μάννα εξ ουρανού τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών και μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και οι ρυθμίσεις χρεών μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών.
Ωστόσο, οι θεσμοί θετική απάντηση έδωσαν μόνο για τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας και αφορά 900.000 επαγγελματίες με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Για τα χρέη στην Εφορία δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, αν και αρχικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα έλθει προς συζήτηση το επόμενο δεκαήμερο.
Ο ίδιος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς την περασμένη Πέμπτη, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν έχει ακόμη καταθέσει επίσημη πρόταση προς τους επικεφαλής των θεσμών, παρά τις όποιες συζητήσεις είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα μεταξύ στελεχών υπουργείων και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, αλλά δεν ήταν και σε θέση να απαντήσει αν τελικά θα υπάρξει πρόταση στους θεσμούς για ρύθμιση οφειλών στην Εφορία.
Πρόβλημα στα έσοδα
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα και στα έσοδα του κράτους, καθώς τους τελευταίους μήνες οι εισπράξεις από φόρους παρουσιάζουν ένα «κράτημα» και, το πιο ανησυχητικό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξάνονται. Απλοί πολίτες έχουν προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών καθώς περιμένουν τη ρύθμιση για να μπορέσουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους, αφού δεν μπορούν με τα πενιχρά εισοδήματα που διαθέτουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Μια ρύθμιση έως 120 δόσεις, δηλαδή εξόφληση έως και 10 έτη, θα οδηγούσε χιλιάδες φορολογουμένους να αρχίσουν σταδιακά να πληρώνουν τα χρέη τους στην Εφορία.
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς έχουμε «έκρηξη» απλήρωτων φόρων και κατασχέσεων, με τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ – και αν σε αυτά προστεθούν και οι προσαυξήσεις, τότε το σύνολο είναι κοντά στα 190 δισ. ευρώ
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων Νοεμβρίου, 4.200.472 πολίτες χρωστούν στην Εφορία. Τα χρέη αυξήθηκαν κατά 857 εκατ. ευρώ, με τους απλήρωτους φόρους εισοδήματος να ανέρχονται σε 180,2 εκατ. ευρώ, τον απλήρωτο ΕΝΦΙΑ σε 169,8 εκατ. ευρώ και τον απλήρωτο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε 282,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω αυτών των χρεών 1.836.926 πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Μόνο το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου είχαμε νέους απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: οφειλές έως 5.000 ευρώ χρωστούν 3.570.000 νοικοκυριά. Από 50 έως 500 ευρώ χρωστούν 1.340.000 φορολογούμενοι και από 500 έως 2.000 ευρώ 970.000 πολίτες. Ληξιπρόθεσμα χρέη από 2.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ έχουν περίπου 400.000 οφειλέτες.
Από αυτό το γεγονός προκύπτει ότι μια ρύθμιση έως 120 δόσεις θα μπορούσε να διευκολύνει οφειλέτες με λίγα χρέη να τα εξοφλήσουν και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν αντίστοιχα.
Δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις ώστε να περάσει μια ρύθμιση έως 36 δόσεις για μισθωτούς – συνταξιούχους και μάλιστα στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών θα καταφέρει να εξοφλήσει σταδιακά τα χρέη του, ενώ και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν και οι θεσμοί δεν θα έχουν λόγο να αντιδράσουν καθώς το συνολικό ποσό που θα ρυθμιστεί δεν θα ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (2,4% επί του συνόλου).
Με την πρόταση αυτή συντάσσεται και η Νέα Δημοκρατία και, όπως λένε οι αρμόδιοι, θα μπορούσε να περάσει από τους θεσμούς καθώς δεν δημιουργεί τις συνθήκες τέτοιες ώστε οι πολίτες να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών.
Μία άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι έχει να κάνει με την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 και αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, από 24 σε 36.
Τελικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, αφού τότε θα έχουμε την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την πλευρά των θεσμών.
Νέα όρια για συναλλαγές με κάρτες και αφορολόγητο
Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο με αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι συντελεστές, που σήμερα κυμαίνονται από 10% ως 20%, σχεδιάζεται να αυξηθούν στο 15%-25%. Η αύξηση θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2019.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σχεδιάζεται και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου πραγματοποίησης συναλλαγών με μετρητά. Το όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ και σχεδιάζεται να μειωθεί στα 200 ή 300 ευρώ.
Μέσα στο 2019 αναμένεται να γίνει νέα επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών με αρκετές περιοχές να δεχθούν και νέα αύξηση, ενώ υπάρχει δέσμευση τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης ότι θα υπάρξει μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.