Εχουν οι Βρετανοί μια αδιαμφισβήτητη ικανότητα να χτίζουν θεσμούς και να φτιάχνουν παραδόσεις. Και μετά να μοσχοπουλάνε υπερηφάνως και τους θεσμούς και τις παραδόσεις. Το τουρνουά αντισφαίρισης του Γουίμπλεντον, ως το αρχαιότερο από τα τέσσερα Grand Slam με έτος πρώτης διοργάνωσης το 1877, συνιστά μια μεγάλη κληρονομιά και μια μακρά παράδοση που διαχειρίζονται οι Λονδρέζοι με αποδοτικότατο μάλιστα τρόπο, αφού έχουν καταφέρει η δεκαπενθήμερη ετήσια διοργάνωση να προσφέρει περί τα 200 εκατ. στερλίνες (πάνω από 230 εκατ. ευρώ) στην οικονομία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αναδεικνύεται ως το πλέον προσοδοφόρο αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βρετανία.
Οι παίκτες, οι αξιωματούχοι, το προσωπικό της διοργάνωσης, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και ασφαλώς οι δεκάδες χιλιάδες θεατές που εισρέουν από την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν έστω και έναν αγώνα τένις στηρίζουν κάθε ημέρα με εκατομμύρια λίρες την τοπική οικονομία.
Τα εσοδα για ένα μόνο δεκαπενθήμερο
Ερευνητές στο Κέντρο Αθλητικής Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ υπολόγισαν ότι ο συνολικός τζίρος της περυσινής διοργάνωσης έφτασε τα 198,9 εκατ. στερλίνες (230,5 εκατ. ευρώ) ενώ η ουσιαστική συμβολή του στην οικονομική δραστηριότητα του Λονδίνου έφθασε στα 222,4 εκατ. στερλίνες (258,8 εκατ. ευρώ). Οσο για τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε το περυσινό Γουίμπλεντον για τη Βρετανία συνολικά ήταν 367,9 εκατ. στερλίνες (428,2 εκατ. ευρώ).
Διόλου άσχημα έσοδα για ένα μόνο δεκαπενθήμερο, σε μια συγκυρία εξάλλου δύσκολη, κατά την οποία η οικονομία της βρετανικής πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας εξάλλου προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» της μετά το σοκ του Brexit και ταυτόχρονα να τα βγάλει πέρα με την εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Το παρακολούθησαν πέρυσι 515.164 θεατές
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Evening Standard», έδειξε ότι πέρυσι παρακολούθησαν το τουρνουά 515.164 θεατές, ξοδεύοντας κατά μέσον όρο 79 στερλίνες (92 ευρώ) την ημέρα δίχως να υπολογίζονται οι δαπάνες τους για αγορά εισιτηρίων, προγραμμάτων και επίσης για να διανυκτερεύσουν. Οι διαπιστευμένοι παίκτες και οι ομάδες υποστήριξης αριθμούσαν 2.155 άτομα, με μέση ημερήσια δαπάνη 226,65 στερλίνες (263,6 ευρώ).
Παρόντες επίσης ήταν 2.900 δημοσιογράφοι και άλλο προσωπικό των μέσων ενημέρωσης που δαπάνησαν κατά μέσον όρο 205,83 στερλίνες (240 ευρώ περίπου) ημερησίως, 385 διοργανωτικά στελέχη της εκδήλωσης με μέση ημερήσια δαπάνη μόλις 91,21 στερλίνες (106 ευρώ) και επίσης 8.200 εργαζόμενοι ως προσωπικό της όλης διοργάνωσης εκδήλωσης.
«Η έκθεση του Σέφιλντ για τις επιπτώσεις του Γουίμπλεντον επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι το τουρνουά διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία της πρωτεύουσας» δήλωσε στην «Evening Standard» ο Ρίτσαρντ Μπερτζ, αξιωματούχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Λονδίνου.
Επεκτάσεις και τεχνητή νοημοσύνη
Σημειωτέον ότι οι αριθμοί των φυσικών προσώπων που θα συρρέουν για τους αγώνες (ευλόγως και ο συνολικός τζίρος) προβλέπεται να αυξηθούν αισθητά έως το 2031, εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του Wimbledon Park, που προβλέπει επεκτάσεις των εγκαταστάσεων και αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων στα 650.000 περίπου, δηλαδή 135.000 περισσότερα από τα σημερινά.
«Η οικονομική ώθηση για το Λονδίνο θα φτάσει στα 268 εκατ. στερλίνες (312 εκατ. ευρώ) και για τη Βρετανία συνολικά στα 296,3 εκατ. στερλίνες (345 εκατ. ευρώ)» σημειώνει στη μελέτη του το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Τα σχέδια επέκτασης του παγκοσμίως διασημότερου τουρνουά τένις στο χόρτο θεωρείται ότι θα διευκολύνει και η συνεργασία της διοργανώτριας λέσχης All England Club με την αμερικανική ΙΒΜ για την εισαγωγή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στους αγώνες. Ηδη από εφέτος η ΑΙ θα διευκολύνει πολύ το έργο των διαιτητών των αγώνων.