Τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Ιουλίου και θα περιλαμβάνει αρκετά μέτρα ελάφρυνσης 720 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν πυρετωδώς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την εντολή που έλαβαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.
Αύξηση μισθών
Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ τόσο για θέματα φορολογίας όσο για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024, αλλά και για ζητήματα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως είναι για παράδειγμα η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου και η υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα.
Επίσης, θα επεκταθεί το Μarket Pass έως το τέλος του έτους σε περίπου 3.000.000 νοικοκυριά, θα αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 250.000 οικογένειες και το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα μονιμοποιηθεί η απαλλαγή των 600.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ θα καθιερωθεί voucher 150 ευρώ σε 200.000 νέους που ενηλικιώνονται. Ηδη την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το «καλάθι του νοικοκυριού» και του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο και για παράταση του Market Pass.
Αφορολόγητο για παιδιά
Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά είναι ένα από τα βασικά μέτρα του προγράμματος της ΝΔ και θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι με βάση τα ισχύοντα το αφορολόγητο για τους άγαμους ανέρχεται σήμερα σε 8.633 ευρώ, για τους έγγαμους με 1 παιδί σε 9.000 ευρώ, με 2 παιδιά σε 10.000 ευρώ, με τρία παιδιά σε 11.000 ευρώ, με τέσσερα παιδιά σε 12.000 ευρώ κ.τ.λ. Με την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά αυτό σημαίνει ότι ο έγγαμος με 1 παιδί δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και κατά συνέπεια θα έχει ένα πρόσθετο όφελος 90 ευρώ ετησίως.
Για οικογένεια με δύο παιδιά το αφορολόγητο ανεβαίνει στις 11.000 ευρώ, άρα το ετήσιο όφελος θα είναι 220 ευρώ, όσο θα είναι και για τις οικογένειες με 3 ή 4 παιδιά όπου το αφορολόγητο ανεβαίνει στις 12.000 ευρώ και 13.000 ευρώ αντίστοιχα.
Σημαντικά ωφελημένοι όσοι γονείς είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι καθώς θα δουν να μειώνεται ο φόρος παρακράτησης από τον πρώτο κιόλας μήνα του επόμενου έτους που θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025 καθώς θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.
Μείωση ΕΝΦΙΑ
Από την άλλη, στο παρά ένα των εκλογών της 21ης Μαΐου ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι εφόσον σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κ.τ.λ.). Αυτή η δέσμευση θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ του και θα ληφθούν υπόψη τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του τρέχοντος έτους.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.
Σίγουρα ωφελημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που τα έχουν αποκτήσει με στεγαστικό δάνειο και βρίσκεται σε ισχύ, καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.
Τέλος επιτηδεύματος
Ενα σημαντικό μέτρο το οποίο θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τετραετίας.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα γίνει σταδιακά με το 20% του εν λόγω φόρου να αποτελεί παρελθόν το 2025 (εισοδήματα 2024), το 30% το 2026 (εισοδήματα 2025) και το υπόλοιπο 50% στο τέλος της τετραετίας το 2027, δηλαδή θα αφορά τα εισοδήματα του 2026.
Εξίσου σημαντικό μέτρο είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αναμένεται να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025.
Επέκταση Market Pass
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Υπουργικού συμβουλίου ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις τιμές των τροφίμων με τα ποσοστά να είναι διπλάσια ή και τριπλάσια του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η παράταση εφαρμογής του Market Pass είναι ένα από τα αυτά. Με τα έως τώρα δεδομένα καλύπτει την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2023. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα συνεχίσει η εφαρμογή του μέτρου έως τα τέλη του έτους. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα τον αριθμό των μελών της οικογένειας θα λαμβάνουν τον μήνα από 22 έως 100 ευρώ (ανώτατο ποσό το 5μηνο 500 ευρώ).
150 ευρώ σε νέους
Ενα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και δεν είναι άλλο από το voucher των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν οι νέοι εφόσον ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι. Στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου που θα ισχύει από το 2024 θα το λάβουν όσοι έχουν κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18άρηδες.
Εγγυημένο Εισόδημα
Από 1ης Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εισπράττουν σε μηνιαία βάση 250.000 φτωχά νοικοκυριά. Το ποσό από 200 ευρώ σήμερα για άγαμο χωρίς παιδιά θα ανέβει στα 216 ευρώ ενώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά ανέρχεται σήμερα σε 300 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 324 ευρώ. Για κάθε παιδί το ελάχιστο εισόδημα αυξάνεται κατά 50 ευρώ σήμερα και από 1.1.2024 κατά 54 ευρώ. Ετσι, οικογένεια με δύο παιδιά λαμβάνει σήμερα μηνιαίως 400 ευρώ και από το νέο έτος 432 ευρώ.
Νέες δράσεις κατά της φοροδιαφυγής
Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πιστεύω σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, η λελογισμένη μείωση φόρων την προηγούμενη τετραετία στήριξε τους ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης χωρίς απώλεια εσόδων και έτσι θα συνεχίσουμε».
Ο ίδιος αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής η οποία θα βοηθήσει σε παραπάνω μείωση της φορολογίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι μία μορφή κοινωνικής αδικίας, στην αντιμετώπιση της οποίας θα βοηθήσουν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα φορολογία Χάρης Θεοχάρης ανέφερε για τη φοροδιαφυγή ότι υπάρχουν πολλαπλά εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της και συνέδεσε αυτή την προσπάθεια με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε μείωση συντελεστών – όπου αυτό είναι εφικτό – κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία.
Μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, η θέσπιση κινήτρων για όσους καταγγέλλουν μέσω της εφαρμογής «appodixi» πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Μάλιστα αν τεκμηριωθεί φοροδιαφυγή τότε ο καταγγέλλων εφόσον το πράξει επωνύμως θα λάβει αμοιβεί έως 2.000 ευρώ.
Παράλληλα, θα προχωρήσει η διαδικασία ξεμπλοκαρίσματος κατασχεμένων λογαριασμών εφόσον πληρώνονται σταδιακά οι οφειλές προς το κράτος.