Σε φάση συγκέντρωσης εισέρχεται η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τη σημερινή πίτα κατανάλωσης των περίπου 7 δισ. ευρώ αναμένεται να τη μοιράζονται λίγοι παίκτες, μετρημένοι ίσως στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι εξελίξεις επισπεύδονται λόγω της πράσινης μετάβασης, η οποία απαιτεί την περίοδο 2026 – 2030 για κάθε χρόνο επενδύσεις 30 δισ. ευρώ συνολικά στους τομείς της οικονομίας. Κεφάλαια για την απεξάρτηση της κατανάλωσης ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και την αντικατάστασή τους από τον ηλεκτρισμό που θα παράγουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τέσσερις – πέντε παίκτες

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη διάρκεια του OT FORUM στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, εκτίμησε πως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μείνουν τέσσερις με πέντε παίκτες. Αλλά και οι κινήσεις των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, με τελευταία αυτή της Motor Oil η οποία μέσω της θυγατρικής της στις ΑΠΕ, MORE, απέκτησε όλο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, σηματοδοτούν τη μάχη για την επικράτηση λίγων στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτική επίσης της τάσης που θα εκδηλωθεί πιο έντονα τα επόμενα χρόνια είναι και η προ ημερών δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) κ. Ανδρέα Σιάμισιη για την πώληση του μεριδίου της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το μεγάλο asset βέβαια του δημόσιου ενεργειακού ομίλου είναι η θυγατρική του «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί δε, πως στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται σήμερα είτε δυναμικά είτε πιο ασθενικά 19 εταιρείες. Επιπλέον, τονίζεται ότι η υπόθεση της συγκέντρωσης της αγοράς έχει δύσκολη διαδρομή. Το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει υψηλό και δύσκολα μειώνεται. Στο εννεάμηνο του έτους ήταν στο 58%.

Η επέκταση της ΔΕΗ

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας, η ΔΕΗ, καθοδηγεί ούτως ή άλλως τις εξελίξεις στην αγορά.

Είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, και το 2023 σηματοδότησε με τις επενδυτικές του κινήσεις το μελλοντικό μοντέλο της λειτουργίας των παρόχων. Με δραστηριότητες πέραν του κυρίου αντικειμένου τους.

Έτσι, η εξαγορά της Κωτσόβολος εντάσσεται στη στρατηγική της ΔΕΗ για μεγαλύτερη διείσδυση στη λιανική παρέχοντας κι άλλες υπηρεσίες και προϊόντα που θα έχει ανάγκη ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος.

Πέραν αυτής της επενδυτικής κίνησης η ΔΕΗ προχώρησε και στην εξαγορά της ENEL Ρουμανίας ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των πελατών της από 5,6 σε 8,7 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8,4 δισ. ευρώ αποσκοπώντας μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία μαζί με τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια θα τη δώσουν εγκατεστημένη ισχύ το 2026 στα 9,1 GW. Σε εξέλιξη είναι επίσης και η επένδυση για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη, μέσα από σχήμα όπου συμμετέχουν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η DAMCO Energy.

Πράσινη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω των εταιρειών μελών του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ χτίζει ακόμη ισχυρότερες θέσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο πρώτος παραγωγός ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ σε Ελλάδα και εκτός συνόρων συνολικής ισχύος 1,2 GW. Τα έργα σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη και κατασκευή φτάνουν τα 2,5 GW. Το 2026 τα έργα ΑΠΕ θα φτάσουν τα 3 GW σε λειτουργία και πριν το 2030 στα 6 GW. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τη Motor Oil ολοκληρώνει τη νέα μονάδα με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW και η λειτουργία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Η ΗΡΩΝ κατόπιν των διμερών συμβάσεων PPAs που έχει κάνει ξεπερνά το 11% σε μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Mytilineos

Για τη Mytilineos η χρονιά που φεύγει αποτέλεσε έτος-σταθμός για την εταιρεία. Προχώρησε σε έναν κύκλο εξαγορών μικρότερων εταιρειών προμήθειας ενέργειας με σκοπό το 2024 να ανέλθει το μερίδιο της Protergia στο 20% με 25%.

Οι εξαγορές των Watt & Volt, Volterra και EFA Energy διευρύνουν το πελατολόγιο της Mytilineos, η οποία έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί την πρώτη από τη νέα σειρά σύγχρονων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Το CCGT Αγίου Νικολάου ισχύος 826 MW αναμένεται να μπει σε λειτουργία στις αρχές του 2024. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας σε ξένες αγορές αλλά και στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 14 GW.

Motor Oil

Με ένα επενδυτικό πλάνο 4 δισ. ευρώ η Motor Oil διευρύνει τις δραστηριότητες σε τομείς της πράσινης και καθαρής ενέργειας.

Ταυτόχρονα μέσω της NRG δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο ενεργειακός όμιλος της Κορίνθου έχει φτάσει, μετά και την εξαγορά της «Anemos», σε εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ 837 MW και βρίσκεται κοντά στον στόχο των 2 GW το 2030.

Μεγάλη έμφαση στον τομέα του ηλεκτρισμού, η Motor Oil δίνει στην ηλεκτροκίνηση αναπτύσσοντας 4.000 σημεία φόρτισης στα επόμενα έξι χρόνια.

HELLENiQ ENERGY

Με μπαράζ εξαγορών χαρτοφυλακίων ΑΠΕ σε Κύπρο και Ρουμανία και ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ η HELLENiQ ENERGY χτίζει επίσης ισχυρότερη θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  Στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ενέργειας δραστηριοποιείται με την Elpedison. Η HELLENiQ Energy στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ 1 GW το 2025 και για το 2030 τα 2 GW.