Παίρνει εμπρός το Υπερταμείο

Κανόνες διαφάνειας και καλύτερη διαχείριση των επιχειρήσεων, αλλαγές σε 13 ΔΣ, Καταγραφή της περιουσίας και συντονισμός με τα υπουργεία για το κοινωνικό αποτύπωμα των ΔΕΚΟ τα πρώτα δείγματα γραφής της ΕΕΣΥΠ

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή αλλιώς Υπερταμείο  συστάθηκε στις αρχές του 2017 με σκοπό να συγκεντρώσει κάτω από μία ενιαία δομή συμμετοχές σε μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις που ήρθαν στο χαρτοφυλάκιό της έναν χρόνο αργότερα, καθώς και την ακίνητη περιουσία του  Ελληνικού Δημοσίου.

Το Υπερταμείο έχει δεχθεί και δέχεται ακόμη σκληρή κριτική καθώς είναι αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου και συστάθηκε με απαίτηση των δανειστών για 99 χρόνια ώστε να εξασφαλιστούν τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς την Ελλάδα. Γι’ αυτό μπορεί να έχει βασικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών αλλά τον τελικό λόγο τον έχει το πανίσχυρο Εποπτικό Συμβούλιο που διορίζει και τη διοίκηση. Στο Εποπτικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη μετέχουν 2 εκπρόσωποι των δανειστών – μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος – και τρεις εκπρόσωποι του βασικού μετόχου αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία τεσσάρων μελών οπότε η άποψη των εκπροσώπων των δανειστών είναι καταλυτική.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.