Το πάγωμα των – «παλαιών» και «νέων» (προ και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου) – συντάξεων μέχρι το 2022 προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία στο EuroWorking Group ως ένα από τα αντισταθμίσματα για τη μη περικοπή των παλαιών συντάξεων κατά 18% από τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό σημαίνει όλες οι – «παλαιές» – συντάξεις δεν θα μειωθούν κατά 18%, αλλά – «παλαιές» και «νέες» – θα υποστούν απώλειες της τάξεως του 8% μέχρι το 2022 εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται 2% μεσοσταθμικά ετησίως.
Δεν είναι απαραίτητες
Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εφαρμόσουν το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022, ενώ η Επιτροπή δέχθηκε να μην πραγματοποιηθούν οι περικοπές των συντάξεων, οι οποίες επανυπολογίστηκαν και για τις οποίες προέκυψαν θετικές προσωπικές διαφορές (δηλαδή ήταν υψηλότερες με τον υπολογισμό που ίσχυε προ του νόμου Κατρούγκαλου). Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη πως οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη αλλά ούτε και για τη διατήρηση του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από τη μη περικοπή ευεργετούνται περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι θα αποφύγουν μειώσεις μέχρι 18% που είχαν αποφασιστεί και ψηφιστεί το 2017. Πρόκειται για διαφορές που προέκυψαν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου. Οι συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα διασώσουν μηνιαία εισοδήματα από 20 έως και 300 ευρώ.
Οι «παλαιές» συντάξεις θα μείνουν «παγωμένες» μέχρι το 2022. Ωστόσο ούτε μετά την ημερομηνία αυτή θα λάβουν αυξήσεις, έως ότου εξισωθούν με τις λεγόμενες «νέες» συντάξεις, δηλαδή αυτές που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Αυξήσεις θα λαμβάνουν – μετά το 2022 – μόνο οι «νέες» συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Οι αυξήσεις μετά το 2022 θα διαμορφώνονται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Διάταξη στη Βουλή
Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να φέρει προς ψήφιση διάταξη για την ακύρωση της περικοπής που προβλέπεται στον νόμο 4472/2017. Οι βασικές κατηγορίες των συνταξιούχων που αποφεύγουν τις μειώσεις είναι οι εξής:
l Συνταξιούχοι του Δημοσίου: πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον ύστερα από 25 έτη ασφάλισης. Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω. Και υποχρεωτικής εκπαίδευσης με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
l Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και πάνω. Πρόκειται για συνταξιούχους που ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε με αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω.
l Μητέρες ανηλίκων ΙΚΑ με 30 έτη ασφάλισης και πάνω και συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω).
l Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης.
l Δικηγόροι, γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εργολήπτες που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
l Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).
Ομως η διαδικασία του επανυπολογισμού περιέχει και… ευχάριστες εκπλήξεις για 550.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για την κατηγορία εκείνων που η σύνταξή τους με τον νέο υπολογισμό διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο από αυτή την οποία λαμβάνουν σήμερα.
Χορήγηση της διαφοράς
Για τους συνταξιούχους αυτούς, ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση της διαφοράς σε πέντε ετήσιες δόσεις, με την αρχή να γίνεται το 2019. Αρα θα πρέπει να λάβουν την 1/1/2019 αύξηση ίση με το 1/5 της διαφοράς που έχει προκύψει με τον νέο υπολογισμό. Προσφάτως ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι οι 550.000 συνταξιούχοι, των οποίων οι προσωπικές διαφορές ήταν αρνητικές, δηλαδή ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη με το νέο σύστημα από αυτήν που λαμβάνουν μέχρι σήμερα, θα λάβουν κανονικά τις αυξήσεις με τη σύνταξη Ιανουαρίου.
Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές γύρω στα 1.000 ευρώ. Οπως επίσης και συνταξιούχοι των πρώην ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ – τραπεζών που κατέβαλαν ιδιαίτερα υψηλές εισφορές.