Καταλύτης εξελίξεων για την πορεία και την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου Περιουσιολογίου αναμένεται να αποτελέσει ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ενώ προχωρούσαν οι διαδικασίες και γίνονταν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε το νέο σύστημα καταγραφής του συνόλου της περιουσίας των πολιτών (κινητής και ακίνητης) να είναι έτοιμο αρχές του νέου έτους, για να λειτουργήσει ως ένα ακόμη εργαλείο περιστολής της φοροδιαφυγής, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει ατονίσει η όλη προσπάθεια και να μεταφέρεται για αργότερα.
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μπορούσε να λειτουργήσει πιλοτικά, ώστε κάποια στιγμή να εφαρμοστεί καθολικά για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, να γνωρίζει η πολιτεία τι διαθέτει το κάθε νοικοκυριό και, το σημαντικότερο, να μπορεί να συγκρίνει περιουσία με εισοδήματα για να διαπιστώσει αν ο πλούτος που διαθέτει ο καθένας είναι προϊόν της δηλωμένης εργασίας του ή φοροδιαφυγής.
Πάντως, με ή χωρίς εκλογές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρέπει έως το τέλος του 2020 να εφαρμόσει καθολικά το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, ένα θεσμοθετημένο μέτρο εδώ και 9 χρόνια.
Διασύνδεση
Μέσω του Περιουσιολογίου θα υπάρχει διασύνδεση βάσεων δεδομένων πολλών και διαφορετικών φορέων (κρατικών και ιδιωτικών) όπως είναι, για παράδειγμα, τα υποθηκοφυλακεία, οι τράπεζες, το Κτηματολόγιο, στοιχεία από λιμεναρχεία, υπ. Μεταφορών, δήμους κ.λπ.
Από το περασμένο καλοκαίρι ετοιμαζόταν διάταξη νόμου που ουσιαστικά θα ξεμπλόκαρε όλες τις διαδικασίες για να «τρέξει» σταδιακά το νέο Περιουσιολόγιο και η Εφορία και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου να έχουν online πρόσβαση σε μια σειρά στοιχείων, που άλλα θα αντληθούν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων και άλλα θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους τους πολίτες.
Το Περιουσιολόγιο αναμένεται να αποτελέσει το εργαλείο εφαρμογής ενός νέου φόρου που σταδιακά θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβάλλεται στη συνολική περιουσία των πολιτών, δηλαδή στο άθροισμα της κινητής και ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή καταγράφεται στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, στο Ε9 και σε άλλα μέσα.
Μάλιστα στο υπουργείο έχουν στόχο ό,τι δεν δηλώνεται να κατάσχεται, ενώ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο κατάργησης των τεκμηρίων, αφού όλες οι συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία θα καταγράφονται και άρα δεν θα χρειάζεται σε ετήσια βάση να επιβάλλονται κάποιες πλασματικές δαπάνες για τη χρήση ενός ΙΧ ή ενός ακινήτου.
Τι θα δηλώνεται
Τι θα δηλώνεται ηλεκτρονικά από όλους:
l Ακίνητη περιουσία.
l Αυτοκίνητα (ακόμη και με κατατεθειμένες πινακίδες).
l Καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
l Τιμαλφή και αντικείμενα μεγάλης αξίας.
l Δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά σε θυρίδες.
l Λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες (φορολογούμενοι) να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία.