Για τις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, ExxonMobil, EΛΠΕ) οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλά οι σεισμικές έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οπότε οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να… πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, η προθεσμία εκπνέει τον Οκτώβριο του 2022 και πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο «παράθυρο» ευκαιρίας ερευνών σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.    

Στα χερσαία οικόπεδα «Αρτα – Πρέβεζα»   και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» τα ΕΛΠΕ αποχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο.Της αποχώρησης των ΕΛΠΕ είχε προηγηθεί η «έξοδος» της Repsol από την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο η ισπανική εταιρεία εγκατέλειψε το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας (Repsol 60%, Energean 40%), τον Μάρτιο το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων (Repsol 60%, Energean 40%) και τον Ιούλιο εκείνο του Ιονίου (κατείχε τα δικαιώματα μαζί με τα ΕΛΠΕ). Το μπλοκ των Ιωαννίνων – για το οποίο η Energean αναζητεί εταίρο – είναι το μόνο στο οποίο έχουν περατωθεί οι γεωφυσικές έρευνες.

Στο θαλάσσιο οικόπεδο του Πατραϊκού (EΛΠΕ/Energean), η σύμβαση είχε κυρωθεί το 2014, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη η πρώτη γεώτρηση, η οποία αναμενόταν μεταξύ της άνοιξης του 2018 και του 2020, καθώς το ζήτημα έχει κολλήσει στην απουσία λιμενικών υποδομών. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι παραχωρησιούχοι μετέθεσαν το ερευνητικό πρόγραμμα, έπειτα και από σχετική άδεια της ΕΔΕΥ, για τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε αναλυτές, ο όμιλος μαζί με την Energean ενημέρωσαν πριν από έναν μήνα το ελληνικό δημόσιο ότι επιστρέφει την άδεια και του Δυτικού Πατραϊκού.