Η χώρα μας βρίσκει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της κίνησης δεδομένων. Οι τεράστιες ανάγκες συνδεσιμότητας φέρνουν συνωστισμό υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών στον διάδρομο που ενώνει Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική με την Ευρώπη, που θα αυξηθεί έτι περαιτέρω με τα νέα καλώδια, όπως το Blue, το India Europe Express ή το 2Africa.
Μεταξύ των νότιων ακτών της Κρήτης και της Βόρειας Αφρικής ως το 2024 θα λειτουργούν 20 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η θέση της χώρας μας, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί στην εναλλακτική λεωφόρο των δεδομένων για την Ανατολική Ευρώπη.
Κέντρα δεδομένων
Οι μεγάλες επενδύσεις σε data centers, επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για την εξέλιξη της χώρας μας σε περιφερειακό data hub, με την Κρήτη να φαίνεται ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει ως πύλη υποδοχής. Οι πρώτες επενδύσεις στο νησί ανακοινώθηκαν από τη Lamda Hellix, μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, και την ελληνική Lancom.
Βεβαίως δεν είναι τόσο απλό τα υποθαλάσσια καλώδια να βρουν τον δρόμο για την Ελλάδα. Οι επενδυτικές κινήσεις είναι τεράστιες, για αυτό και υπάρχουν, σκέψεις να δοθούν κάποια κίνητρα, π.χ. επιδότηση, που θα κάνουν μια στάση στη χώρα μας πιο ελκυστική. Επί του παρόντος, το Blue που κατασκευάζουν οι Google, Omantel και TI Sparkle, που θα φέρει κίνηση από Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, θα προσαιγιαλωθεί στα Χανιά. Το Τυμπάκι Ηρακλείου εξετάζεται ως σημείο προσαιγιάλωσης για το India Europe Express (IEX) της JIO που θα συνδέσει Ινδία, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ιταλία. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί για να περάσει επίσης από το Τυμπάκι το 2Africa, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών που έχει μέχρι σήμερα αναπτυχθεί, το οποίο υποστηρίζεται από το Facebook.
Εσωτερικές συνδέσεις
Σε αναμονή της χαρτογράφησης των δικτύων που θα αναπτυχθούν μέσω του ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband από τους αναδόχους, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Grid Telecom, το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων που έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει προς στιγμήν τουλάχιστον παγώσει. Στόχος να μη χτυπήσει καμπανάκι κρατικών ενισχύσεων λόγω double funding, σε περιοχές ενδεχόμενης αλληλοκάλυψης δικτύων, καθώς το UFBB των 700 εκατ. είναι συγχρηματοδοτούμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να μην πιαστούν. Δεδομένου ότι το βασικό ορόσημο του έργου, στα μέσα του 2023, συμπίπτει με την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν αποκλείεται παράταση.
Στα νησιά
Η Vodafone έχει ήδη υλοποιήσει το 50% της κατασκευής του υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στο Αιγαίο, μήκους 610 χλμ., που στόχο έχει τη διασύνδεση Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η προσαιγιάλωση του Thetis στην Κρήτη (Σητεία) και στα Δωδεκάνησα. Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάζεται και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στο Ιόνιο, 30 χλμ., που θα συνδέσει την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι το επόμενο διάστημα, με στόχο τη διασύνδεση των Κυκλάδων και την ολοκλήρωση του κόμβου του Αιγαίου και της σύνδεσης Κέρκυρας – Θεσπρωτίας.
Στα πρότυπα του διπλού καλωδιακού συστήματος MINOAS-EASTκαι MINOAS-WEST, που ενώνει την Πελοπόννησο με τα Χανιά, η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα ποντίσει και καλώδια οπτικών ινών παράλληλα με την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Το καλώδιο με την ονομασία APOLLO αναμένεται να λειτουργήσει το 2024.
Κύκλος εργασιών €4,5 δισ. και κέρδη €312 εκατ. για τη MYTILINEOS
Σε οκτώ λόγους αποδίδει η MYTILINEOS την άνοδο των οικονομικών της επιδόσεων στο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ την ίδια στιγμή αναγγέλλει την επικείμενη εμπορική λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και τη σταδιακή και των πρώτων φωτοβολταϊκών σταθμών από το χαρτοφυλάκιο των 2,1 GW έργων ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε αύξηση σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο κατά 169% του κύκλου εργασιών. Διαμορφώθηκε άνω των 4,5 δισ. ευρώ, ενώ υπερτριπλάσια ήταν και η κερδοφορία.
Οι οκτώ λόγοι, όπως περιγράφουν στελέχη της MYTILINEOS, για τη μεγέθυνση των οικονομικών της μεγεθών, και μάλιστα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, είναι:
l Εγκαιρες προβλέψεις από τη Διοίκηση.
l Εγκαιρη πρόληψη και λήψη μέτρων.
l Κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος.
l Διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων.
l Πρόβλεψη της εταιρείας για υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
l Σωστό και υπολογισμένο hedging.
l Ορθά υπολογισμένο capex που συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις και ωρίμανση των επενδύσεων.
l Υψηλή απόδοση όλων των δραστηριοτήτων.
Το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής στρατηγικής που ακολούθησε η διοίκηση ήταν να αυξηθούν κατά 171% τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας αφού ανήλθαν σε 312 εκατ. ευρώ έναντι 115 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021.
Υψηλότερα κατά 121% έκλεισαν και τα EBITDA αφού ανέβηκαν στα 533 εκατ. ευρώ, έναντι 241 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στέρεες βάσεις
Η MYTILINEOS παράλληλα τοποθετείται με στέρεες βάσεις στα νέα δεδομένα που απαιτεί η ενεργειακή αγορά και είναι η επάρκεια, η ευελιξία και η παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, «το δυναμικό παραγωγής της MYTILINEOS από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών ανέρχεται στα 208 MW ενώ συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου Αιολικού Πάρκου ισχύος 43 MW, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους».
Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του ελληνικού χαρτοφυλακίου (0,64 GW ανεμογεννητριών και 1,5 GW φωτοβολταϊκών), εκ των οποίων 135 MW φωτοβολταϊκά εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε συνεργασία με την Copenhagen Infrastructure Partners για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού πρώτα υπάρξει το αναγκαίο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
Τέλος, περατώθηκε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW με τον αεριοστρόβιλο H-Class της General Electric και προχώρησαν σημαντικά οι εργασίες του commissioning. Ο νέος σταθμός θα συμβάλει αποφασιστικά στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μείγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Το έργο εκτελείται από τον Τομέα Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας με αξιοσημείωτες συνέργειες, εξασφαλίζοντας μειωμένο κόστος επένδυσης.
Οι τομείς δραστηριότητας
Ανά τομέα δραστηριότητας η MYTILINEOS περιγράφει τις εξελίξεις και τις επιδόσεις ως εξής:
l Ο τομέας μεταλλουργίας επωφελείται τόσο από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου (LME) όσο και από τα ιστορικά υψηλά premia. «Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέπουν στον τομέα μεταλλουργίας να διατηρεί το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού» αναφέρει η εταιρεία.
l Ο τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, με οδηγό την πλατφόρμα BOT (Build Operate & Transfer), πραγματοποίησε ρεκόρ κερδοφορίας σε επίπεδο τριμήνου, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα έτη, ωφελούμενη σημαντικά από τo νέο ενεργειακό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί, με τη ζήτηση για «πράσινα» έργα να έχει ενισχυθεί σημαντικά.
l Οσον αφορά τον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, ο συνδυασμός του χαρτοφυλακίου ανταγωνιστικών τιμών αερίου, του πλέον αποδοτικού στόλου θερμικών μονάδων στην Ελλάδα και της μεγάλης (και προαναγγελθείσας) αύξησης του Διεθνούς Εμπορίου σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, λόγω του υψηλού volatility της ευρωπαϊκής αγοράς, απέφερε μία σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του Τομέα.
Παράλληλα, η MYTILINEOS έχει ήδη προβεί σε σειρά ενεργειών για την προάσπιση της ασφάλειας εφοδιασμού που αφορά όλες τις παραγωγικές της δραστηριότητες, ενώ διατηρεί σταθερή πρόσβαση σε ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας.