Μία πρωτότυπη αγγελία αναζήτησης εργαζομένων κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο. «Η Eurobank ζητάει surfer» είναι ένα από τα μηνύματα που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της, ενώ παραλλαγές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται σε ζωγράφους, ορειβάτες και μουσικούς.

Μιλώντας στο «Βήμα», η Νατάσσα Πασχάλη, Group Chief HR Officer του ομίλου, σημειώνει σχετικά πως «οι τράπεζες κατά την υπερδεκαετή κρίση είχαν παγώσει τις προσλήψεις, ήταν πρακτικά σφραγισμένες για τους νέους ανθρώπους. Δημιουργήσαμε την καμπάνια αυτή γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να επανασυστήσουμε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας τόσο την τράπεζα όσο και το νέο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας που έχει δημιουργηθεί. Στόχος μας είναι όλες οι γενιές να εκπροσωπούνται ισορροπημένα».

Ανισορροπία γενεών στις τράπεζες

Η αλήθεια είναι ότι από τη χρεοκοπία του 2010 μέχρι και τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, κατά τη φάση δηλαδή της αναγκαίας ανασυγκρότησης των τραπεζών, οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού ήταν επικεντρωμένες κατά κύριο λόγο σε δράσεις που στόχευαν στη μείωση του προσωπικού. Τα προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων ήταν συνεχή, τρέχοντας παράλληλα με τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων.

Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγα χρόνια η απασχόληση στον κλάδο περιορίστηκε κατά περισσότερο από 50%. Αυτό δημιούργησε μια ανισορροπία των γενεών εντός των τραπεζικών οργανισμών. Το σχετικό ισοζύγιο διατηρήθηκε σε λογικά επίπεδα χάρις στο γεγονός ότι οι εθελούσιες έξοδοι αξιοποιήθηκαν κατά βάση από μεγαλύτερους εργαζομένους. Ωστόσο, το ηλιακό κενό ήταν εμφανές διά γυμνού οφθαλμού σε όλους τους τομείς λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της πολυετούς αναστολής των προσλήψεων.

Αλλαγή τάσης στις τράπεζες

Από το 2022 οι τάσεις αυτές έχουν αντιστραφεί. Η εξυγίανση των ισολογισμών, αλλά και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, με την τεχνολογία να βρίσκεται στο επίκεντρο της επαφής με τον πελάτη και τα καταστήματα να μετατρέπονται σε σύγχρονους χώρους, κατάλληλους τόσο για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής όσο και για την αυτοεξυπηρέτηση των πελατών, κατέστησαν αναγκαία την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ετσι, μέσα στην τελευταία τριετία οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι εκτιμάται ότι προσέλαβαν περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. Αυτές μάλιστα καλύφθηκαν κατά 60% από νέους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν διπλασιάστηκε στη ζώνη του 15% το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας έως 40 ετών. Επιπλέον, μόλις 1 στις 4 νέες προσλήψεις κάλυψαν ανάγκες σε καταστήματα. Η πλειονότητα, σχεδόν το 30%, αφορούσε θέσεις σχετικές με την τεχνολογία, 25% περίπου αφορούσε επιχειρηματικά κέντρα και 20% ελεγκτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ροή βιογραφικών

Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται με τους ίδιους ρυθμούς τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μένει βέβαια να φανεί εάν η προσφορά επαρκεί για την κάλυψή τους. Σύμφωνα με την κυρία Πασχάλη, «τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολύ ισχυρή ροή βιογραφικών». Πρόκειται για μία τάση που συνδέεται με νέες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι διευθύνσεις HR των τραπεζών, με στόχο να καταστούν ξανά ελκυστικοί εργοδότες. Οι μισθοί αυξάνονται, προβλέπονται μεταβλητές αποδοχές για την πλειονότητα των εργαζομένων, όπως και επιδόματα ή δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις, που συνδέονται και με τη δημιουργία οικογένειας, ενώ παρέχονται ευκαιρίες κατάρτισης, οι οποίες οδηγούν στη λήψη πιστοποιήσεων.

Μάλιστα, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων ακόμη και υποψήφιοι με μη συναφείς με τη θέση για την οποία προορίζονται σπουδές, μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα από την τράπεζα, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Κι αυτό ενώ μισθοδοτούνται κανονικά σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας τους. Κατά τα άλλα, η μεγαλύτερη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καταγράφεται στον τομέα της πληροφορικής. Κι αυτό διότι οι τράπεζες καλούνται να ανταγωνιστούν άλλους κλάδους που αναζητούν εργαζομένους με τα ίδια προσόντα.

Επιπλέον, ακόμη κι αν βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο, είναι πολύ πιθανό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποχωρήσει, αποδεχόμενος μία καλύτερη οικονομικά πρόταση από τρίτη εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 1 στους 4 εργαζομένους στον τομέα του ΙΤ λίγους μήνες μετά την πρόσληψή του παίρνει μεταγραφή.