Οι Σαουδάραβες κέρδισαν τα ντιλ και τις εντυπώσεις

Πολυπληθής η αντιπροσωπεία του βασιλείου – Παρελθόν η διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι

Πολλοί επωφελούνται από τις συναντήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να κάνουν τις επαφές τους και να γνωρίσουν κόσμο εν γένει. Αν κάποιοι κυριάρχησαν στην εφετινή διοργάνωση αυτοί είναι μακράν οι Σαουδάραβες. «Το βασίλειο της σαουδαραβικής ερήμου έστειλε στα σουηδικά βουνά μία από τις πολυπληθέστερες και ισχυρότερες αντιπροσωπείες που έχει στείλει ποτέ» μεταδίδει από το Νταβός ο ανταποκριτής του Reuters Ντμίτρι Ζντανίκοφ.

Κορωνίδα των συναντήσεων και των συζητήσεων όπου πρωταγωνίστησαν οι Σαουδάραβες ήταν αδιαμφισβήτητα το πάνελ με τίτλο «Τα επόμενα βήματα για τη Σαουδική Αραβία», όπου δίπλα στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας κάθονταν ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής Total Πατρίκ Πουγιάν και το μεγάλο αφεντικό της νεοϋορκέζικης τράπεζας Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν.

Είναι πολλά τα λεφτά

Είναι προφανές ότι το Ριάντ είδε τη σύναξη στις Ελβετικές Αλπεις ως ευκαιρία για να αναστρέψει το κλίμα έντονης αποδοκιμασίας ή και οργής που ξεσήκωσε εναντίον του βασιλείου η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο. «Στο Νταβός φάνηκε ότι η ζημιά που προκάλεσε στο προφίλ της χώρας τίθεται υπό έλεγχο» εκτιμά ο ανταποκριτής του βρετανικού πρακτορείου. Και αυτό συμβαίνει όχι τόσο επειδή ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ, αλλά επειδή το χρήμα είναι ένα από τα ισχυρότερα… αναλγητικά. Ακόμα κι αν ο πόνος της διεθνούς κοινότητας για την ειδεχθή δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ασκούσε κριτική στην αυταρχική εξουσία ενός ελέω θεού ηγεμόνα είναι αβάστακτος.

«Εχουμε ασχοληθεί επί μακρόν με την υπόθεση Κασόγκι… Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον οικονομικό διάλογο και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις σχέσεις μας» δήλωσε την Τετάρτη ο ελβετός πρόεδρος Ουέλι Μάουρερ. Η παγωμάρα που κυριάρχησε στην ετήσια Επενδυτική Πρωτοβουλία για το Μέλλον, που διοργάνωσε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία ο πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (ο ισχυρός άνδρας του Ριάντ που θεωρήθηκε ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος), αποτελεί παρελθόν. Οπως επίσης και η απόσταση που κράτησαν έναν μήνα αργότερα από τον πρίγκιπα οι ηγέτες του G20 στο Μπουένος Αϊρες (μπροστά στις κάμερες, διότι οι περισσότεροι είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί του).

«Στο Νταβός η σαουδαραβική αντιπροσωπεία είχε δεκάδες συναντήσεις και κανένας δυτικός επενδυτής δεν την απέφυγε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μοχάμαντ αλ Τουαϊζρί. Πέρυσι, άλλωστε, οι νέες άμεσες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία που έγιναν στη χώρα ήταν διπλάσιες συγκριτικά με τις 377 που πραγματοποιήθηκαν το 2018. Και το Φόρουμ του Νταβός επέλεξε δύο κρατικές σαουδαραβικές εταιρείες, την Aramco και τη Sabic, να είναι μεταξύ των 100 «στρατηγικών εταίρων» του το 2019.  Η γιγαντιαία πετρελαϊκή Aramco πρόκειται να προχωρήσει εφέτος σε μια τεράστια έκδοση ομολόγων, ενώ σκοπεύει να κάνει και εξαγορές στον τομέα του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της. Και για το 2021 σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο – οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.