Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, μια επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, τα γεωπολιτικά ρίσκα, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που «βλέπουν» για τις αγορές και τις οικονομίες 225 διαχειριστές κεφαλαίων στην τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Wall Street, για τον μήνα Νοέμβριο. Συνολικά οι επαγγελματίες των αγορών εκτιμούν πως οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς ο οικονομικός κύκλος δείχνει να ωριμάζει.
Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση των φόβων για κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στις ΗΠΑ, που ενίσχυσε τους φόβους για επιβράδυνση των οικονομιών, πυροδότησαν απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για νέα κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Για τους αναλυτές οι εμπορικές εντάσεις θα παραμείνουν ένα χρόνιο θέμα για τις αγορές, καθώς για τις ΗΠΑ η Κίνα παραμένει ένας «στρατηγικός ανταγωνιστής».
Παράλληλα, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, οι προοπτικές χαμηλότερης ανάπτυξης από την Κίνα και οι πολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από τη σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παραμένουν παράγοντες κινδύνου για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ενώ οι ευρωεκλογές είναι πιθανό να δώσουν μια καλή εικόνα για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων και την επιρροή της αντιευρωπαϊκής πλατφόρμας στη Γηραιά Ηπειρο.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλοί, την ώρα που ο οικονομικός εθνικισμός και ο προστατευτισμός εξακολουθούν να απειλούν τις οικονομίες, ενώ, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών, δεδομένων των αδύναμων πολιτικών ηγεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και την άνοδο του λαϊκισμού, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα δεδομένα προτού πάρουν τις αποφάσεις τους σε μια περίοδο που αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές. Η εποχή του υπερβολικά φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη κατεβάζει ταχύτητα και οι παγκόσμιες εμπορικές αντιπαραθέσεις εντείνονται. Σε αυτό το περιβάλλον, ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα καθιστά τις αγορές επιφυλακτικές και πιο ευαίσθητες σε επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η UBS εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα ανακάμψει, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές του Ιράν, ενώ οι χώρες του OPEC και οι παραγωγοί εκτός του OPEC μειώνουν την παραγωγή.
Μείωση 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα
Κέρδη 4,54% σημείωνε την Παρασκευή το αμερικανικό αργό και 5,04% το Βrent, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ (κατά 800.000 βαρέλια) και χώρες εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (κατά 400.000 βαρέλια), κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής συνολικά κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν 30% από τα υψηλά του Οκτωβρίου