Ηχηρούς γέλωτες προκάλεσε στο ακροατήριο ενός εκ των πάνελ του Νταβός η ερώτηση που απηύθυνε κάποιος από το κοινό στον Μάικλ Ντελ αν συμφωνεί με την ιδέα να φορολογηθούν οι πλούσιοι με συντελεστή 70%. «Δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Και δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία» απάντησε όταν καταλάγιασε ο θόρυβος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dell Technologies. Με προσωπική περιουσία 28,6 δισ. δολαρίων είναι 39ος στην τελευταία λίστα των δισεκατομμυριούχων που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes». Πολύ χαμηλά! Ο πλούτος που διαθέτουν μόλις οι 26 πρώτοι της κατάταξης αρκεί για να αντισταθμίσει την αξία του πλούτου των μισών κατοίκων του πλανήτη. Ητοι 3,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων…

Ανισότητες

Η έρευνα για τις εισοδηματικές και φορολογικές ανισότητες παγκοσμίως που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα (παραμονή της έναρξης του Φόρουμ του Νταβός) η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam International ήταν αποκαλυπτική. Και τα ευρήματά της ήταν επίκαιρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – στα πάνελ των συζητήσεων βέβαια, όχι στα «μίτινγκ» των επιχειρηματικών στελεχών που συρρέουν στην ελβετική κωμόπολη για να γνωριστούν και να «κάνουν μπίζνες».

Κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι την περυσινή χρονιά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο στον πλανήτη. Οχι μόνο επειδή το 2017, την αμέσως προηγούμενη χρονιά δηλαδή, ο πλούτος που κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης συγκεντρωνόταν στα χέρια 43 υπερ-πλουσίων, ενώ πέρυσι αρκούσαν οι 26 πρώτοι της κατάταξης του «Forbes». Και οι λιγότερο πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι την ώρα που το φτωχότερο ήμισυ του πλανήτη είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 11%. «Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 12% πλουσιότεροι πέρυσι, κέρδισαν δηλαδή 2,5 δισ. δολάρια ημερησίως. Τα 3,8 δισ. ανθρώπων με τα χαμηλότερα εισοδήματα είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 500 εκατ. δολάρια κάθε μέρα» εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια της Οργάνωσης Γουίνι Μπιανιγίμα.

Βάρη στους φτωχούς

«Το πλήγμα για τους φτωχούς ανθρώπους είναι διπλό, διότι σταδιακά στερούνται όλο και περισσότερες από τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα σηκώνουν όλο και μεγαλύτερα φορολογικά βάρη» τόνισε η Μπιανιγίμα από το Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου εδρεύει η Oxfam. Τα συστήματα φορολόγησης βρίσκονται στο στόχαστρο της ΜΚΟ, καθώς «συμβάλλουν τα μέγιστα στην υποχρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών από τις κυβερνήσεις, διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τροφοδοτούν το κύμα οργής που διογκώνεται σε κάθε γωνιά της Γης».

«Για κάθε δολάριο που εισπράττεται ως φόρος εισοδήματος, μόνο τα τέσσερα σεντς προέρχονται από τη φορολόγηση του πλούτου» σημειώνεται στην έκθεση της Oxfam. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έμμεσης φορολόγησης. «Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στο αλάτι, στη ζάχαρη, στο σαπούνι και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης απλώς και μόνο αυξάνει τη φορολογική ανισότητα, αφού απαιτεί συγκριτικά τη διάθεση πολύ μεγαλύτερου ποσοστού του εισοδήματος των φτωχών για να πληρωθεί» εξήγησε η Γουίνι Μπιανιγίμα.

Το ζήτημα της παγκόσμιας έξαρσης του λαϊκισμού, της αμφισβήτησης των θεσμών και των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ απασχόλησε πολλά πάνελ στο Νταβός. Επί τάπητος τέθηκε και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα μεγάλων υπερεθνικών επιχειρήσεων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες προκειμένου να θέσουν υπό «δημοκρατικό έλεγχο» τη λειτουργία τους.

«Στόχος της Γαλλίας είναι ο καθορισμός ενός ελάχιστου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε στο Νταβός ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Γέλωτες δεν προκάλεσε η αποστροφή του Λεμέρ αν και θα μπορούσε, αφού ούτε στο πλαίσιο της ΕΕ δεν κατέστη δυνατή μια συνεννόηση, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η Γαλλία μόνη της στη φορολόγηση των τεσσάρων γιγάντων της υψηλής τεχνολογίας (Google, Apple, Facebook και Amazon, γνωστών και ως GAFA).