Ο Πούτιν συνεχίζει τις απαλλοτριώσεις δυτικών θυγατρικών

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg Σέεστ Χαρτ από την απόφαση της Μόσχας να κατασχέσει τη ρωσική θυγατρική της δανέζικης ζυθοποιίας Baltika Breweries και να δεσμεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Η κατάσχεση έγινε τον Ιούλιο στο πλαίσιο του προεδρικού «Διατάγματος 302» που υπέγραψε τον Απρίλιο ο Πούτιν για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών στη Ρωσία.

Το σοκ του δανού μάνατζερ, που προανήγγειλε δικαστική συνέχεια στην υπόθεση, έχει να κάνει κυρίως με το ότι η εταιρεία του είχε ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι βρήκε αγοραστή για την Baltika Breweries (δεν τον είχε κατονομάσει) και ότι θα αναλάμβανε διαγραφές και άλλες δαπάνες ύψους 1,4 δισ. δολ. για να γίνει η πώληση. Το 2022 οι επωνυμίες Carlsberg και Baltika είχαν ανακοινώσει τζίρο 3 και 1,6 δισ. δολαρίων αντίστοιχα στη ρωσική αγορά.

Βάσει του επίμαχου διατάγματος οι αρχές της Μόσχας κατάσχεσαν θυγατρικές και άλλων δυτικών επιχειρήσεων, όπως της γαλλικής Danone, της φινλανδικής Fortum και της γερμανικής Uniper. Το 2022 οι δυτικές πολυεθνικές που παρέμειναν στη ρωσική αγορά πέτυχαν συνολικό τζίρο 214 δισ. δολ. από τις δραστηριότητές τους εκεί. Κορυφαίοι σε πωλήσεις στη Ρωσία αναδείχθηκαν οι όμιλοι Philip Morris και Japan Tobacco με τζίρους 7,89 και 7,36 δισ. δολ. αντιστοίχως. Ακολουθούν οι όμιλοι Leroy Merlin, PepsiCo και British American Tobacco με τζίρους 4,90, 4,66 και 4,23 δισ. δολαρίων.

Ως επικεφαλής των απαλλοτριωμένων δυτικών θυγατρικών ο Πούτιν διορίζει προσωπικούς φίλους του, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Διαδικασία όχι πρωτόγνωρη για τη Ρωσία, αφού μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο Μπορίς Γέλτσιν είχε χαρίσει σε «ανθρώπους εμπιστοσύνης» ό,τι άξιζε από την κρατική σοβιετική βιομηχανία και τις υποδομές, δημιουργώντας έτσι τους περιβόητους «ολιγάρχες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.