Μια ανάσα από το επίπεδο των 1.300 μονάδων βρέθηκε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο σπάζοντας το σερί τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων. Η επίδοσή του σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας κυμάνθηκε ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα, ιδίως κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,30% και έκλεισε στις 1.299,76 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη της τάξεως του 2,9%. Οι επενδυτές επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει της ομιλίας του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ. Μιλώντας αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο ετήσιο συνέδριο της Fed του Κάνσας στο Τσάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, ο Πάουελ απηύθυνε κάλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του πληθωρισμού προειδοποιώντας για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εφόσον χρειαστεί.

Σε έκθεσή της, η Deutsche Bank αναθεώρησε σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι αυξάνονται για τη Eurobank από το 1,90 ευρώ σε 2,05 ευρώ, όσο και για την Alpha Bank. Η τιμή-στόχος ανεβαίνει από τα 1,90 ευρώ σε 2 ευρώ, με συστάσεις αγοράς. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος αυξάνεται από τα 6,70 ευρώ σε 7,10 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 3 ευρώ σε 3,30 ευρώ, με τη γερμανική τράπεζα να διατηρεί τις συστάσεις διακράτησης. H Deutsche Bank αναμένει ότι οι ισχυρές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν, με τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII να είναι πιθανό να κορυφωθούν το τρίτο τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης, και να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια, πριν αρχίσουν να μειώνονται το 2024.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν ακόμα και εκείνες των ευρωπαϊκών. Οι εκτιμώμενοι δείκτες P/E για το 2024 βρίσκονται τώρα στο εύρος 6-7x και οι δείκτες λογιστικής αξίας P/TBV στο 0,6-0,8x για απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 9%-12%. Επισημαίνει την εξαιρετική απόδοση που έχει σημειώσει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από τις αρχές του έτους, με ράλι που κινείται στο 60% περίπου. Καταδεικνύει την ταχεία αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα λόγω των πολύ ισχυρών ρυθμών που παρατηρήθηκαν στα καθαρά έσοδα από τόκους εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων, του ελέγχου κόστους, της καλύτερης ποιότητας ενεργητικού και των αυξημένων επιπέδων κεφαλαίου.