Ο μύθος της χρηστής διαχείρισης

Η περιπέτεια που πέρασε η χώρα με τα μνημόνια θα έπρεπε να έχει διδακτικό χαρακτήρα για κάθε κυβέρνηση που καταρτίζει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που οδήγησε σε εκτροχιασμό τα δημόσια οικονομικά το 2009, φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα.

Ο προϋπολογισμός του 2023 απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί αξιόπιστος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, το οποίο η κυβέρνηση επαίρεται ότι μειώνει.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

Η «δημοσιονομικά υπεύθυνη» διαχείριση της κυβέρνησης οδήγησε την τριετία 2020-2022 σε σωρευτικό έλλειμμα 38,8 δισ. ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους στα 359,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Λεπτομέρεια που δείχνει και λέει πολλά: πριν γίνει το PSI, το 2011, το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν 356 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2022 το δημόσιο χρέος ήταν 359,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2011 και 25 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2019.

Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα το μειώσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2023, ποντάροντας στον παρονομαστή που μεγαλώνει, κυρίως, λόγω του πληθωρισμού.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το δημόσιο χρέος ενισχύονται ακόμα περισσότερο λόγω της ραγδαίας ανόδου των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν επί ΝΔ κατά 21 δισ. ευρώ και συνιστούν ένα νέο, εν δυνάμει, χρέος. Εγγυήσεις που ήταν 9,8 δισ. ευρώ το 2019 και έφτασαν τα 30,6 δισ. ευρώ το 2021, ενώ παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα των 29,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εγγυήσεις 18,7 δισ. του «Ηρακλή».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αποκρύπτεται το πραγματικό μέγεθος των κρατικών εγγυήσεων.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους δεν έχει απομακρυνθεί, είναι εδώ και κάνει απειλητικά την εμφάνισή του σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Μια συγκυρία προεκλογική, με τη χώρα να βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας, το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται 63% σε 10 μήνες, τα επιτόκια δανεισμού να βρίσκονται σε απαγορευτικά επίπεδα, την παγκόσμια οικονομία να μπαίνει σε φάση επιβράδυνσης και το ιδιωτικό χρέος να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Εστω και τώρα, να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είναι επικεφαλής ΚΟ ΠαΣοΚ – ΚίνΑλλ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.