Η «είδηση» δεν είναι ότι δηλώνει – και είναι – φανατικός οπαδός μιας ομάδας αποκλειστικά κι αδιαπραγμάτευτα. Της Boca Juniors. Αλλά ότι από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019 έως και σήμερα είναι ο «έλληνας» υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης του προέδρου της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες. Ο 56χρονος Γκάμπριελ Κατωπόδης, ο εγγονός του Πέτρου Φραγκούλη-Γαλέλου και της Αριστέας Βανδώρου, οικονομικών μεταναστών από την Εγκλουβή Λευκάδας στην Αργεντινή και γιος της θυγατέρας τους Ελίντα και του επίσης Λευκαδίτη Διονύσιου Κατωπόδη, εκδήλωσε νωρίς την πολιτική του ροπή μέσω αρχικά ενός συνεπούς στο πεδίο πολιτικού ακτιβισμού.
Υπέρμαχος του περονισμού
«Από 18 ετών βοηθούσε τον εξαθλιωμένο κόσμο στις φαβέλες του Μπουένος Αϊρες. Τους πήγαινε τρόφιμα, έκανε οτιδήποτε μπορούσε για να βοηθήσει. Αυτά δεν ξεχνιούνται. Κατόπιν είχε μεγάλη εξέλιξη. Εφτασε να γίνει υπουργός» σχολιάζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ακμαίας ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Αϊρες, επιχειρηματίας και επίσης Λευκαδίτης Ανχέλ Κωνσταντίνος Βουκελάτος ξεκαθαρίζοντας αναφερόμενος στο πολιτικό «στίγμα» του ελληνικής καταγωγής υπουργού Υποδομών – που εσχάτως ξεκίνησε να μαθαίνει συστηματικά την ελληνική γλώσσα -, ότι είναι «υπέρμαχος και εκφραστής του περονισμού».
Ο ίδιος ο Γκάμπριελ Κατωπόδης, όπως προκύπτει από τον δραστήριο λογαριασμό του στο twitter, μετέχει στην προεκλογική καμπάνια του περονικού και κιρχνερικού συνασπισμού Union por la Patria, για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου, υπερασπιζόμενος τον περονισμό ως μοναδική εναλλακτική για την Αργεντινή.
Στην ίδια σελίδα, όπου αυτοσυστήνεται λακωνικά «Υπουργός Δημοσίων Εργων του Εθνους. Παντρεμένος με τη Νάνσι. Πατέρας του Αϊλέν και του Σαντιάγο. Αγωνιστής και δικηγόρος», είναι καταιγιστική η συχνότητα ανάρτησης και βίντεο, όπου χαμογελαστός και casual ντυμένος εγκαινιάζει ή επιβλέπει ένα δημόσιο έργο (τούνελ, γέφυρα, λεωφόρος, πανεπιστήμιο κ.ο.κ.), που πραγματοποιήθηκε ή ξεκίνησε επί των ημερών του στο υπουργείο.
Το πολιτικό «άστρο»
Γεννημένος στην επαρχία Μπελκάνο του Μπουένος Αϊρες, με νομικές σπουδές και master στη Δημόσια Διοίκηση και στα Οικονομικά, ο Κατωπόδης ξεκίνησε ως υπάλληλος στο υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης το 2003 επί προεδρίας του Nέστορ Κίρχνερ, με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία – η θερμή σχέση διατηρείται με τη σημερινή αντιπρόεδρο και σύζυγο του Νέστορ, Κριστίνα Κίρχνερ. Από το 2005 έως το 2008 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Συντονισμού Επιχειρήσεων στο επαρχιακό υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης της επαρχίας Μπουένος Αϊρες.
Το πολιτικό «άστρο» του όμως απογειώθηκε την περίοδο 2011- 2019, όταν εξελέγη δήμαρχος της επαρχίας Σαν Μαρτίν, τόπο μόνιμης διαμονής του. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019, χρονιά που έθεσε υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, επανεξελέγη με ποσοστό 54,85%, όντας ο δήμαρχος που έχει ψηφιστεί περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία του Σαν Μαρτίν.
Το «διαβατήριο» για το υπουργείο
Με εφαλτήριο την τοπική μικροκλίμακα κατόρθωσε να λειτουργήσει ατύπως ως υπουργός Δημοσίων Εργων και Παιδείας, πραγματοποιώντας έργα εθνικής εμβέλειας (σήραγγες, εθνικές οδούς κ.ά.),που αποτέλεσαν και το «διαβατήριο» για το υπουργείο Υποδομών.
Οταν τον κάλεσε να θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019 με τον συνασπισμό Frente de Todos, ο νυν πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες, ο δημοφιλής στο Σαν Μαρτίν Γκάμπριελ Κατωπόδης δεν φανταζόταν ότι θα εκλεγόταν εξασφαλίζοντας ποσοστό 54,85%, από τα υψηλότερα βουλευτή του περονικού-κιρχνερικού μπλοκ.
Το πολιτικό προφίλ
«Δεν αγαπά την προβολή. Γενικώς υπάρχει θετική άποψη για το πρόσωπό του, παρά το γεγονός ότι είναι σε υπουργείο με «αμαρτωλό» στη χώρα παρελθόν. Από τους υπουργούς της κυβέρνησης με τη χαμηλή δημοσκοπική αποδοχή, είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους» ολοκληρώνει τη σκιαγράφηση του πολιτικού προφίλ του Κατωπόδη η ίδια πηγή στην Αργεντινή.
Παρ’ όλη τη μετριοπάθειά του, το 2020 κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση Μαουρίτσιο Μάκρι (του συντηρητικού πρώην – ως το 2019 – προέδρου της Αργεντινής και διατελέσαντα πολλάκις προέδρου της Boca Juniors) είχε δημιουργήσει χρέος 35.000 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσια έργα και ότι έως και το 60% όλων των εν εξελίξει έργων ήταν «εντελώς παράλυτα».
Και σήμερα, που η Αργεντινή έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, παρότι δεν είναι υποψήφιος, υψώνει περιοδεύοντας στη χώρα τους τόνους, εμμένοντας στο ιδεολογικό και ηθικό χάσμα μεταξύ περονιστών και μακρινιστών (υποστηρικτών του Μάκρι), καταγγέλλοντας ότι αν εκλεγεί ο συντηρητικός συνασπισμός Juntos por el Cambio «είναι πιθανό να σταματήσουν τα (δημόσια) έργα. (…). Θέλουν να κλείσουν το υπουργείο (Υποδομών)».