Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν 107.719 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταχωρημένα ακίνητα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστούν αυστηροί κόφτες σε έναν κλάδο που έχει φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στην αγορά ακινήτων και στα νοικοκυριά που αναζητούν φθηνή στέγη και δεν τη βρίσκουν.
Τελευταία φορά που είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο που είχε επιφέρει σημαντικές αλλαγές και περιορισμούς στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) ήταν πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Ομως δεν εφαρμόστηκαν, γιατί πολύ απλά κανένας αρμόδιος υπουργός δεν προχώρησε από το 2017 έως σήμερα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων που θα υλοποιούσαν όσα προέβλεπε ο τελευταίος νόμος.
Φόρος διαμονής
Τώρα, η παρούσα κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μία σειρά από μέτρα τα οποία και περιορισμούς θέτουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και επιβαρύνσεις σε όσους τα χρησιμοποιούν για ολιγοήμερη διαμονή καθώς για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος διαμονής 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση που θα επιβαρύνει τον πελάτη ακόμη και σε όσους εκμισθωτές φυσικά πρόσωπα διαθέτουν προς μίσθωση έως 2 κατοικίες.
Επίσης, τροποποιείται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλέον ορίζεται ως η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών ανά έτος, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Παράλληλα, δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση. Ολα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.
Εναρξη
Τέλος, υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση (ή υπεκμίσθωση) τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θα καθίστανται επιχειρήσεις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και θα υποχρεούνται σε έναρξη όπως υποχρεούνται ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).
Σημειώνεται ότι στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα). Από αυτά, 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα και 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά, έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων). Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.
Συνεπώς, συνολικά θα κληθούν να καταβάλουν ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων 7.440 φυσικά πρόσωπα και 5.297 νομικά πρόσωπα με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων), εκτός εάν επιλέξουν μέρος αυτών να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Σημειώνεται ότι 4.100 φυσικά πρόσωπα έχουν ακριβώς τρία ακίνητα (και επιπλέον 1.687 φυσικά πρόσωπα έχουν τέσσερα ακίνητα).
Φοροδιαφυγή
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην υλοποίηση μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να προκύψουν έσοδα για να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τόσο τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις όσο και το μεγάλο κόστος αποκατάστασης των ζημιών σε αρκετά μέρη της χώρας που προκλήθηκαν από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές.
Πρόσθετα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής είναι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών οι αγοραπωλησίες ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η υποχρεωτική και αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, η απόρριψη κάθε εσόδου ή δαπάνης επαγγελματία ή επιχείρησης που δεν έχει διαβιβαστεί στο σύστημα MyData, η χρήση ψηφιακών δελτίων αποστολής αλλά και το γεγονός ότι αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει με μετρητά για αγορές άνω των 500 ευρώ τότε το πρόστιμο για τον επιχειρηματία θα ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου.
«Λίφτινγκ» στα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης
Σε τρεις εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα σπεύσουν να προμηθευτούν «φθηνό» πετρέλαιο θέρμανσης, μόνο που με βάση τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά του «μαύρου χρυσού» θα κοστίσει πολύ ακριβά, κοντά στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο, καθώς δεν θα εφαρμοστεί εφέτος η επιδότηση στην κάνουλα από το κράτος κατά 25 λεπτά, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν τα διυλιστήρια που πέρυσι είχαν επιδοτήσει σημαντικά την τιμή. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε μερικό «λίφτινγκ» των κριτηρίων υπαγωγής των νοικοκυριών στο επίδομα θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τίποτα που να αφορά το ύψος του επιδόματος.
Με βάση όσα ισχύουν, το βασικό επίδομα πάνω στο οποίο εφαρμόζονται οι συντελεστές-βαθμοημέρες για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα ανέρχεται σε 350 ευρώ, ενώ το εύρος του επιδόματος είναι από 100 ευρώ στις πιο θερμές περιοχές της χώρας και μπορεί με τις διάφορες προσαυξήσεις να φθάσει και τα 1.000 ευρώ. Επιδοτούνται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα pellet.Οσον αφορά τα ετήσια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκεί έχουμε αλλαγές όσον αφορά τις οικογένειες με παιδιά. Για τους άγαμους και έγγαμους χωρίς παιδιά παραμένουν τα ίδια με πέρυσι σε έως 16.000 ευρώ και έως 24.000 ευρώ αντίστοιχα. Στην περίπτωση παιδιών στο νοικοκυριό τότε το ετήσιο εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ αντί για 3.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Ετσι για ένα ζευγάρι η μια μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί το όριο ετήσιου εισοδήματος καθορίζεται στις 29.000 ευρώ αντί για 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Για κάθε επιπλέον τέκνο το όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Το περιουσιακό κριτήριο παραμένει το ίδιο και ανέρχεται για τον άγαμο σε έως 200.000 ευρώ αντικειμενική αξίας ακίνητης περιουσίας και έως 300.000 ευρώ για τον έγγαμο ανεξαρτήτως αριθμού μελών οικογενείας.
Από το νέο έτος βασικά επιδόματα που λαμβάνουν εκατομμύρια νοικοκυριά θα δίνονται μέσω χρεωστικής κάρτας και όχι απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω καρτών θα δίνεται το επίδομα τέκνων, το επίδομα γέννησης, το επίδομα ανεργίας, τα αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα υπερηλίκων. Αντίθετα το επίδομα ενοικίου και το επίδομα κόκκινων δανείων θα συνεχίσουν να χορηγούνται όπως και σήμερα.
Τι αυξήσεις θα λάβουν στο τέλος του έτους οι συνταξιούχοι
Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το τι θα λάβουν οι συνταξιούχοι στο τέλος του έτους είτε ανήκουν σε εκείνους που θα δουν αύξηση στην τσέπη λόγω μικρής ή μηδενικής προσωπικής διαφοράς είτε σε εκείνους που λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς αντί πραγματικής μηνιαίας αύξησης στον τραπεζικό λογαριασμό τους θα δουν ένα εφάπαξ βοήθημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι θα έχουν ονομαστική αύξηση στις κύριες συντάξεις τους (όχι στις επικουρικές) περίπου 3%. Εκείνοι που δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά θα δουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη αφού αφαιρεθούν οι διάφορες κρατήσεις. Οσοι εξακολουθούν να διατηρούν προσωπική διαφορά τότε δύο πιθανότητες υπάρχουν. Με την αύξηση του 3% να καλύψουν μέρος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να το δουν ως μηνιαία αύξηση στην τσέπη ή να μη φθάνει το 3% για να καλύψει την υφιστάμενη προσωπική διαφορά και τότε θα πρέπει να περιμένουν άλλον έναν χρόνο για να δουν αν από τον συνδυασμό πληθωρισμού και ανάπτυξης θα προκύψει ένα ποσοστό αύξησης που θα είναι ικανό για να τη λάβουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Διαφορετικά θα συνεχίζουν να βλέπουν την αύξηση μόνο λογιστικά.
Οσοι έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και το άθροισμα των κύριων συντάξεών τους είναι έως 1.600 ευρώ τον μήνα τότε στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ τον μήνα, στα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 200 ευρώ. Μικρότερο επίδομα κατά 50 ευρώ θα λάβουν όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700 έως 1.100 ευρώ, ενώ επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 ευρώ θα λάβουν όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ. Και για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις ισχύει ότι για να το λάβουν θα πρέπει η υφιστάμενη προσωπική διαφορά που έχουν να είναι πάνω από 10 ευρώ.