Νέες επενδύσεις σε τρόφιμα και ποτά – Οι έξι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Πάνω από 1,44 δισ. ευρώ πέφτουν στην αγορά από βιομηχανίες και σουπερμάρκετ για να αξιοποιηθούν η μεγάλη ζήτηση και οι ευκαιρίες - Ποια είναι τα πλάνα και τα μεγάλα projects.

Ποσό που ξεπερνά το 1,44 δισ. ευρώ αθροίζουν οι επενδύσεις στα τρόφιμα και ποτά, τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τα σουπερμάρκετ. Τα αναπτυξιακά πλάνα, που υλοποιούνται από τη φετινή χρονιά και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης σε κάποιες περιπτώσεις την ερχόμενη διετία-τριετία, εστιάζουν στην παραγωγή, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενεργειακή αυτονομία, στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού κόστους, στην καινοτομία και στη διεύρυνση των δικτύων.

Οι πιο ηχηρές

Μεταξύ των πιο μεγάλων επενδυτικών projects στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών ξεχωρίζει το διευρυμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, γνωστής με το εμπορικό σήμα Βίκος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Μάλιστα, σύμφωνα με την οικογένεια Σεπετά, ιδιοκτήτρια της εταιρείας, έχουν ήδη εντοπιστεί οι ανάγκες και έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τις νέες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά το καλοκαίρι του 2026.

Επίσης σημαντικό είναι το επενδυτικό πλάνο διετίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που προβλέπει κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν αμιγώς παραγωγικές επενδύσεις ενώ ένα ποσό 25-30 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στα υλικά συσκευασίας. Στο πεδίο των αμιγώς παραγωγικών επενδύσεων ο leader της εγχώριας αγοράς μπίρας αναπτύσσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο με στρατηγικό προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο το 50% των κεφαλαίων αυτών αφορά «πράσινες» επενδύσεις με εστίαση σε τρεις βασικούς πυλώνες Περιβάλλον – Κοινωνία – Υπευθυνότητα.

Χωρίς δανεισμό

Με επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ την τριετία 2025-2027 ο Παναγιώτης Τσινάβος «χτίζει» την Κρι Κρι του 2030, ο τζίρος της οποίας θα αγγίζει το μισό δισ. ευρώ από 245 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης.

Οι επενδύσεις θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια, δεδομένου ότι η γαλακτοβιομηχανία από «τας Σέρρας» διατηρεί – και θα συνεχίσει να διατηρεί σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη της – μηδενικό δανεισμό, ενώ εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Επί της ουσίας μέσω των νέων επενδύσεων θα διπλασιαστεί η παραγωγή γιαουρτιού και παγωτού «γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη και οι ευκαιρίες είναι σημαντικές και πάντα θα πρέπει να αξιοποιείς το momentum», όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσινάβος.

Η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ με βασικό μέτοχο την Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ισχυροποιεί το παραγωγικό της αποτύπωμα μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσβλέποντας στις διεθνείς αγορές. Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου γκοφρέτας της ΙΟΝ στην Αρτα, μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει παράλληλα με το υφιστάμενο εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Αρτα, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

Νέο εργοστάσιο

Μία νέα, σύγχρονη παραγωγική μονάδα, την όγδοη στη σειρά, πρόσθεσε στο «παλμαρέ» του ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ενισχύοντας αφενός το imperium που κατέχει στον κλάδο των γαλακτοκομικών και αφετέρου το συνολικό του «αποτύπωμα» ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, με τζίρο άνω των 650 εκατ. ευρώ για εφέτος.

Ο λόγος για το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μια επένδυση 70 εκατ. ευρώ, που έχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο στην «ομπρέλα» του οποίου βρίσκονται κορυφαίες μάρκες, όπως Ολυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα. Μάλιστα εάν ανέβουν οι όγκοι πωλήσεων της ΑΓΝΟ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η υφιστάμενη μονάδα στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, η οποία Deal στα σκαριά παραμένει ανενεργή για περίπου 15 χρόνια.

Επενδυτικό πλάνο ύψους 25-30 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία έχει καταρτίσει η Μπάρμπα Στάθης, θυγατρική του ομίλου Vivartia. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις όπου πριν από 30 χρόνια λειτουργούσε η εταιρεία Froza, την οποία απορρόφησε η Μπάρμπα Στάθης. Ωστόσο, ο μέτοχος της Vivartia, το αμερικανικό fund CVC, όσον αφορά την ηγέτιδα στα κατεψυγμένα λαχανικά συζητά με την Ideal Holdings του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την πώλησή της. Εφόσον ολοκληρωθεί το deal είναι θέμα του νέου μετόχου η υλοποίηση – ή όχι – των επενδύσεων.

Με έμφαση στην αειφορία και στην καινοτομία, ο πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος δρομολογεί ένα φιλόδοξο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο ύψους 45 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2025-2030.

Το νέο πλάνο περιλαμβάνει την επέκταση του εκκολαπτηρίου με 10.000.000 ευρώ και της μονάδας έτοιμων ψημένων προϊόντων με 7.000.000 ευρώ, την ενίσχυση των μεταφορικών μέσων, 3.000.000 ευρώ και την ψηφιοποίηση 2.000.000 ευρώ. Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων πτηνοτροφικών μονάδων, εγκαταστάσεις net metering και η μονάδα βιοαερίου 2MW για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Την ίδια ώρα στην οργανωμένη λιανική μόνο οι έξι μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς: Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Metro, Μασούτης και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός δρομολογούν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Τεράστιες επενδύσεις του κλάδου στην έρευνα και στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην οικονομία της χώρας, ο κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε Ερευνα και Ανάπτυξη, με την ετήσια επένδυση των επιχειρήσεων να αντιπροσωπεύει το 10,9% στη συνολική δαπάνη της εγχώριας μεταποίησης για R&D, κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη. Επιπλέον, επισημαίνεται και η επίδοση του κλάδου στην καινοτομία, με την ελληνική μεταποίηση τροφίμων και ποτών να βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία.

Ας σημειωθεί ότι το 2023 καταγράφηκε νέα ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο στους 163 χιλ. εργαζομένους, σημειώνοντας άνοδο 3,8% σε σύγκριση με το 2022, έναντι ηπιότερης αύξησης 1,2% στο σύνολο της μεταποίησης. Παράλληλα, οι εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών ξεπέρασαν τα 6,8 δισ. ευρώ το 2023, αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή την τελευταία δεκαετία, ενώ αποτέλεσαν το 13,4% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών από 11% το 2022. Πρωτοπόρησαν για το μερίδιό τους τα επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (25,6%), ενώ ακολούθησαν τα έλαια και λίπη (23,3%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (19,6%). Κύριος εμπορικός εταίρος είναι η Ιταλία (19,8%) και έπονται η Γερμανία με 13,8% και οι ΗΠΑ με 8,5%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.