Οι συνεργασίες στον χώρο των Βιοεπιστημών – ιδιαίτερα μεταξύ βιομηχανίας, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας – που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα και την ευθυγράμμιση στρατηγικών στόχων έχουν να επιδείξουν έμπρακτα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της καινοτομίας αλλά και τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Aποτελούν δε το σημείο-κλειδί που θα «ξεκλειδώσει» τη δημιουργικότητα, αφυπνίζοντας παράλληλα την καινοτομία, τις ανθρώπινες δεξιότητες και δημιουργώντας νέα προϊόντα για την πρόληψη και την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας.

Οι συνεργασίες αυτές αιχμής, με «πρωταγωνίστρια» την τεχνητή νοημοσύνη και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα – startups – θα σηματοδοτήσουν την post COVID εποχή. Η βασική έρευνα, η καινοτομία και η γνώση θα σφραγίσουν την επόμενη ημέρα, για την οποία δηλώνουμε αισιόδοξοι.

Μαζί με τις συμμαχίες, το στοιχείο εκείνο που έχει ανάγκη η χώρα μας και οι εργαζόμενοι είναι η ανάγκη ενός ισχυρού συστήματος επανακατάρτισης (reskilling) και αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling), με την ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Σε συνεργασίες αιχμής και ιδιαίτερα στον τομέα της καινοτομίας η φαρμακοβιομηχανία UNI-PHARMA δίνει βαρύτητα στους εταίρους της και στην οικοδόμηση στρατηγικών συνεργασιών, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο νέων ιδεών και τεχνολογιών αιχμής. Υπάρχει ώριμο σύστημα διαχείρισης επιστημονικών σχέσεων με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και πλατφόρμα δημιουργίας συνεργατικών έργων σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής έρευνας, αλλά και της ψηφιοποίησης/αυτοματοποίησης παραγωγικών διεργασιών. Η απασχόληση των νέων επιστημών στα συνεργατικά έργα έχει στόχο, εκτός άλλων, την ανάσχεση της διαφυγής τους στο εξωτερικό και παράλληλα την απορρόφησή τους σε νεοφυείς εταιρείες – startups.

Παράδειγμα αυτής της συνεργασίας αποτελεί και το nanospot, καινοτόμο τεστ αντισωμάτων τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργήθηκε με σύμπραξη Αμερικανών, Γερμανών και Ελλήνων. Το προϊόν για το οποίο μιλάμε αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και θα βρίσκεται σύντομα στις υπηρεσίες του έλληνα φαρμακοποιού.

Βασίζεται σε συνδυασμό μιας βιοτεχνολογικής εφεύρεσης γερμανών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ και μίας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης της Techcyte – το οποίο αναπτύχθηκε από τη NanoSpot.ai Inc – και διανέμεται στην Ελλάδα από τη UNI-PHARMA, η οποία έχει επενδύσει και στην τεχνολογική ωρίμανση του προϊόντος, καθώς μέρος της προ-κλινικής επαλήθευσης έγινε στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο λανσάρισμα παγκοσμίως της πρωτοποριακής τεχνολογίας μέτρησης ολικών αντισωμάτων με τέσσερις σταγόνες αίματος εντός δύο λεπτών. Με τεκμηριωμένη αξιοπιστία, η ημι-ποσοτική μέθοδός του, βαθμονομημένη κατά τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσφέρει επίπεδα πληροφόρησης ενός εργαστηριακού τεστ με το πλεονέκτημα της δυνατότητας χρήσης οπουδήποτε οποτεδήποτε.

Το τεστ απαντά με έναν οικονομικό και στιγμιαίο τρόπο στο ερώτημα «πόσα αντισώματα έχω» δίνοντας μία απολύτως χρήσιμη πληροφορία για τα επίπεδα άμυνας του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην ενδημική φάση της πανδημίας.

Η απάντηση στις πιεστικές υγειονομικές προκλήσεις τού σήμερα από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας είναι η επαρκής χρηματοδότηση της βασικής έρευνας για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και η σύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής με την καινοτομία – παράλληλα φυσικά με την ενδυνάμωση των λειτουργών της υγείας και των ίδιων των ασθενών, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας αιχμής, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εφαρμογές της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής μετάβασης. Συνεπώς, το αίτημα να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η παραγωγή στην Ευρώπη, ώστε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, είναι επίκαιρο παρά ποτέ.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι ο σχεδιασμός οικονομικών κινήτρων για στήριξη επενδυτικών σχεδίων, τόσο σε υποδομές όσο και στην προσέλκυση νέων ελλήνων επιστημόνων. Ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των επιστημών Υγείας ευρύτερα, έχει εξαιρετικές υποδομές, τόσο ακαδημαϊκές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό κατατάσσοντάς τον ανταγωνιστικό, αλλά απαιτείται καθαρό όραμα, στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, για να εκπληρώσει αυτή την τεράστια δυναμική του.

Είναι η ώρα να απενοχοποιήσουμε και να αποδαιμονοποιήσουμε τη βιομηχανία, ώστε να έχει έσοδα για τις παραγωγικές της μονάδες, τις επενδύσεις και τους εργαζομένους της, διότι μόνο με υγιείς επιχειρήσεις – που λειτουργούν υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας – μπορεί να στηριχθεί η απασχόληση, η κοινωνία και η σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Θέλουμε η χώρα μας να μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες βιομηχανικές μονάδες με state of the art τεχνολογία, με εργαζομένους που θα έχουν πεποίθηση και γνώση των Αρχών του ΟΗΕ και ενσωματώνοντας στη δουλειά τους το τρίπτυχο, ισότητα, συμπερίληψη και διαφορετικότητα.

Οι καιροί που διανύουμε απαιτούν συνεργασίες, καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό που θα εργάζεται απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει στην εποχή μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν στη δημιουργία γρήγορων και έξυπνων επιχειρήσεων, με στόχο μία οικονομία που θα ξεπεράσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις και θα ενισχύσει την ευημερία των πολιτών.

 

Η Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, είναι φαρμακοποιός MSc, επίτιμη δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Γ.Γ. ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος του Global Compact Network Hellas.