Mνήμες Lehman Brothers με καταιγίδα απολύσεων

Στον τεχνολογικό και τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ έχουν χαθεί ή αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας - «Καμπανάκι» και για την Ευρώπη

Μνήμες από τις απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δημιουργούνται από τις μαζικές απολύσεις που ανακοινώνουν ο τεχνολογικός και ο τραπεζικός κλάδος στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας πιθανές αντίστοιχες κινήσεις και από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες δεν μένουν ανεπηρέαστες από τις συνθήκες.

Από τις αρχές του 2022 στους δύο αυτούς κλάδους έχουν χαθεί ή αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας, καθώς εταιρείες-κολοσσοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους ισολογισμούς τους και αναζητούν τρόπους να περάσουν τη φουρτούνα.

Οι αιτίες

Οι λόγοι για τις απολύσεις πολλοί, με κάποιους κοινούς παρονομαστές. Την περίοδο πριν από την πανδημία οι εταιρείες τεχνολογίας ακολουθούσαν θετική πορεία και με την COVID-19 είδαν τη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα τους να εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε πολλές προσλήψεις. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το άλμα στις τιμές της ενέργειας που πυροδότησε υψηλότατο πληθωρισμό, το πάρτι τελείωσε.

Οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες στα απαραίτητα, τα χρηματιστήρια δέχτηκαν πλήγμα και ήλθε η ώρα για τους – καλά αμειβόμενους – CEO να πάρουν αποφάσεις με κύριο γνώμονα και τις αποδόσεις για τους μετόχους, όπως γίνεται συνήθως. Αυτός ίσως ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η Google, η οποία μόνο για το τρίτο τρίμηνο του 2022 είχε κέρδη 14 δισ. δολαρίων, προχωράει σε απολύσεις 12.000 ατόμων από τους 160.000 που απασχολεί συνολικά. Η επιβράδυνση στις πωλήσεις μετά την πανδημία λόγω της κρίσης κάνει τώρα την Amazon να απολύει 18.000 άτομα, επικαλούμενη μεγάλες προσλήψεις που είχε κάνει κατά την πανδημία. Η Microsoft από την πλευρά της προχωράει σε απολύσεις 10.000 ατόμων στο πλαίσιο προγράμματος περικοπών, όπως το ονομάζει η εταιρεία, επικαλούμενη αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα.

Προκλήσεις

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί και η Meta, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως λόγω προβλημάτων με το επενδυτικό της πρόγραμμα. Η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp θέλει να μειώσει το λειτουργικό της κόστος λόγω προκλήσεων που αντιμετωπίζει στην αγορά και ιδιαίτερα στην εξέλιξη του μετασύμπαντος (metaverse).

Η Meta Platforms ανακοίνωσε τελικά ότι προχωράει σε μεγάλη μείωση προσωπικού κατά 13% εν μέσω της κρίσης την οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός κλάδος. Ο ιδρυτής Μαρκ Ζάκερμπεργκ πήρε την απόφαση να απολύσει 11.000 από τους 87.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Οπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η Meta είχε προσλάβει πολλούς εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να καλύψει την αύξηση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εγκλωβισμένους στο σπίτι καταναλωτές. Τώρα οι ίδιοι αυτοί καταναλωτές μειώνουν δραστικά τις δαπάνες με αποτέλεσμα οι διαφημιστές.

Στο Twitter, ο νέος ιδιοκτήτης, ο Ιλον Μασκ, προχωράει σε ριζική αναδιάρθρωση επειδή επιθυμεί να αλλάξει εκ βαθέων τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Παράλληλα σε μειώσεις προσωπικού προχωρούν οι Intel, Lyft, Opendoor, Peloton, Qualcomm και Saleforce, ενώ σε πάγωμα προσλήψεων έχει προχωρήσει η Apple.

Hμέρες 2008

Στον τραπεζικό κλάδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of New York Mellon ετοιμάζονται να προχωρήσουν ή προχωρούν σε απολύσεις 15.000 εργαζομένων. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες περικοπές εργασίας από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς τα έσοδα ειδικά από την επενδυτική τραπεζική έχουν μειωθεί λόγω της κρίσης.

Οι απολύσεις – οι οποίες αναμένεται να είναι δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρο τον κλάδο – αντιστρέφουν τις μαζικές προσλήψεις που έκαναν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια. «Οι περικοπές θέσεων εργασίας που έρχονται θα είναι εξαιρετικά βάναυσες» δήλωσε στους «Financial Times» ο Λι Θάκερ, επικεφαλής της εταιρείας εξεύρεσης στελεχών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο Silvermine Partners. «Πρόκειται για επαναφορά (σε επαλαιότερο καθεστώς απασχόλησης) επειδή προσέλαβαν υπερβολικά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια» πιστεύει.

Μετά τις απολύσεις που ανακοίνωσαν Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of New York Mellon, στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, αναφέρεται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.