ΕΝΦΙΑ δύο ταχυτήτων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2019, κατ’ εφαρμογή των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια, ώστε με τις ανάλογες παρεμβάσεις στους συντελεστές να προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% σε ιδιοκτήτες με περιουσία χαμηλής αντικειμενικής αξίας, ανεξάρτητα αν κάποιος ήδη απολαμβάνει τη μείωση του 50% λόγω χαμηλών εισοδημάτων και οικογενειακής κατάστασης.
Τα παραδείγματα που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν ότι οι μειώσεις κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 70 ευρώ, ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η δέσμευση που έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άλλες δύο αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, η μία το 2019 και η άλλη το 2020, ώστε να φθάσουν οι τιμές της Εφορίας τις πραγματικές τιμές.

Στρεβλώσεις

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων του υπουργείου Οικονομικών έδωσε η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι «οι αντικειμενικές αξίες εναρμονίστηκαν με τις εμπορικές και διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις. Για να σταθεροποιηθούν η αγορά και οι τιμές, θα κάνουμε την εναρμόνιση, που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια αλλά θα είναι άμεση στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ως στόχο να εξασφαλίσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών τα επόμενα χρόνια.
Αυτό βέβαια το υποστηρίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το ζήτημα είναι τελικά να απεικονιστεί στα «κουτάκια» του προϋπολογισμού το τελικό ποσό είσπραξης μειωμένο σε σύγκριση με το σήμερα, ώστε να αποδειχθεί αν τελικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι σημαντική ή όχι.
Η υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι για το 2019 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση κατά 30% στις μικρές περιουσίες, προσδιορίζοντας αυτές σε αξία τουλάχιστον έως 60.000 ευρώ, ενώ το 2020 κατά 50% σε περιουσίες με αξία έως 250.000 ευρώ. Οι μειώσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα «σβήνουν» σε μεγαλύτερης αξίας περιουσίες και δεν θα είναι οριζόντιες.

Επιβαρύνσεις

Σημειώνεται ότι σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ βάσει φορολογικής κλίμακας. Σε αυτές τις περιουσίες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πρόσθετες επιβαρύνσεις, εκτός και αν αποφασίσουν στο υπουργείο Οικονομικών να μειώσουν τους εν λόγω φορολογικούς συντελεστές και να αυξήσουν περαιτέρω το αφορολόγητο, που σήμερα διαμορφώνεται στο όριο των 250.000 ευρώ.
Για το 2019 στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν απώλειες εσόδων 320 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019, ενώ στη διετία ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ, η μείωση για το 2019 ανέρχεται σε περίπου 12% ενώ για το 2020 η μείωση δεν ξεπερνά το 26%.
Ωστόσο, τόσο οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, όσο και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς και οι δύο μιλούν για μειώσεις αλλά με διαφορετική αφετηρία και προορισμό.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε 1.200.000 χαμηλές περιουσίες, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για οριζόντια μείωση ΕΝΦΙΑ 30% τόσο για τις χαμηλές όσο και για μεγαλύτερες περιουσίες για τη διετία 2019-2020.

Οι δήμοι

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, απαντώντας για τον ΕΝΦΙΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη ΔΕΘ, ανέφερε ότι «η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ, τελικά θα καθορίζεται από τους ίδιους τους δήμους. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα περικοπούν και οι κεντρικοί πόροι οι οποίοι μεταφέρονται στους δήμους, που σήμερα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή προσβλέπουμε ότι θα εισπράττουμε από τον ΕΝΦΙΑ. Εάν ένας δήμος ή ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο στην ακίνητη περιουσία – διότι θέλει να παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του -, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει, και για τις παροχές τις οποίες προσφέρει. Σήμερα όλα αυτά χάνονται στο μεγάλο καλάθι του κρατικού προϋπολογισμού».
Η υφυπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, δεν είναι τέλος, είναι ποσό μικρότερο από τις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης προς τους δήμους, άρα θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει εάν θέλει να μειώσει τις επιχορηγήσεις των δήμων που παίρνουν μεγαλύτερο ποσό από τα 2 δισ. ευρώ». Επίσης, η ίδια εκτίμησε ότι έτσι «θα αναγκαστούν οι δήμοι να αυξήσουν τις εισφορές για να έχουν το ποσό που πρέπει για την κατανομή των 2 δισ. ευρώ».