Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το δεύτερο «Νταβός της ερήμου», που διοργάνωσε ο πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν την εβδομάδα που πέρασε, δεν είχε τη λάμψη του πρώτου. Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής και των επιχειρήσεων μποϊκοτάρισαν ρητά το επενδυτικό φόρουμ και δεν συμμετείχαν.
Κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έστειλαν μεσαία στελέχη τους στο Ριάντ. Πολλοί προσπέρασαν την ειδεχθή δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και έλαβαν μέρος σαν να μη συνέβη τίποτα.
Οσοι πάντως βρέθηκαν στην αίθουσα του πεντάστερου ξενοδοχείου «Ritz Carlton» της σαουδαραβικής πρωτεύουσας – σε αυτό που πέρυσι τέτοιον καιρό ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν είχε θέσει υπό περιορισμό την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας του εκβιάζοντας για επενδύσεις και… μετρητά, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα – δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να υποδεχθούν τον «εκσυγχρονιστή» πρίγκιπα ακόμη και με… standing ovation!
Αγόραζε τα πάντα
Οσο για τις μπίζνες που έκλεισαν στο πλαίσιο του φόρουμ, μόνο την πρώτη ημέρα ξεπέρασαν σε τζίρο τα 55 δισ. δολάρια! Δυτικές εφημερίδες στηλιτεύοντας τη σαουδαραβική ηγεσία για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισε στη δολοφονία του δημοσιογράφου έγραψαν ότι ο πρίγκιπας Μοχάμαντ «αγόραζε ό,τι του πρότειναν, όποιος κι αν του το πρότεινε» προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η εκδήλωση. Εντονη ήταν η παρουσία ρώσων, ασιατών και αφρικανών κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματικών στελεχών στο φόρουμ, ενώ από τους κεντρικούς ομιλητές του event ήταν και εφέτος οι διευθύνοντες σύμβουλοι της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν και της γιγαντιαίας ιαπωνικής τεχνολογικής εταιρείας Softbank Μασαγιόσι Σον – οι επιχειρήσεις αμφοτέρων έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Σαουδική Αραβία.
Ανταποκριτές του Associated Press διαπίστωσαν ότι αρκετοί Αμερικανοί που συμμετείχαν στο φόρουμ εμφάνισαν μια έκδηλη νευρικότητα. Νευρικός ήταν όμως και ο γιος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου όταν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα του θρόνου για να δεχθεί τα συλλυπητήρια του βασιλείου για το τραγικό συμβάν. Ισως επειδή προ τριημέρου ο πρίγκιπας είχε παραδεχθεί την ανάμειξη σαουδαράβων πρακτόρων στη δολοφονία.
Ο τομέας στον οποίο υπεγράφησαν τα περισσότερα και μεγαλύτερα συμβόλαια στο «Νταβός της ερήμου» ήταν ευλόγως ο τομέας της ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του OPEC, η μεγαλύτερη αραβική οικονομία και χώρα-κλειδί για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών (από επενδυτικής απόψεως). Το Ριάντ είναι εξάλλου κομβικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια των ΗΠΑ να απομονώσουν οικονομικά και πολιτικά το Ιράν.
Το πρώτο μέτρο
Παρά ταύτα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ ανακαλούν τις άδειες εισόδου στις ΗΠΑ ορισμένων σαουδαράβων αξιωματούχων που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία Κασόγκι. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο κατά της Σαουδικής Αραβίας που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε ως «φρικιαστικό» το συμβάν στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Αλλά και ο πρίγκιπας Μοχάμαντ από το βήμα του φόρουμ καταδίκασε τη δολοφονία καταχειροκροτούμενος.