Το Μινιόν πέθανε, ζήτω το Μινιόν. Πριν από 25 χρόνια τα μεταλλικά ρολά του πολυκαταστήματος που σημάδεψε τη νεότερη οικονομική και κοινωνική ιστορία της Αθήνας σκέπασαν τις λαμπερές βιτρίνες και ένας μύθος έσβησε. Σε ένα-ενάμιση χρόνο από σήμερα, το νέο Μινιόν, αναγεννημένο, «πράσινο», με πολλαπλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κατοικίας, θα αποκτήσει μια δεύτερη ζωή, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αλλάξει η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας.
Το εμβληματικό ακίνητο επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου, αποτελούμενο από πέντε κτίρια συνολικής επιφάνειας 18.500 τ.μ., ανακατασκευάζεται από την Dimand Real Estate, με στόχο στο τέλος του 2024 να λειτουργήσει ως ένα μοντέρνο, βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων.
Συζητήσεις με μεγάλη αλυσίδα λιανικής
Σε πρώτη φάση θα δοθούν προς χρήση τα κτίρια ΒΓΔΕ πλήρως ενταγμένα στον αρχιτεκτονικό ιστό της Αθήνας. Εκεί θα αναπτυχθούν εμπορικές και γραφειακές χρήσεις.
Το εμπορικό τμήμα, συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ., θα φιλοξενηθεί σε 4 ορόφους, από το υπόγειο μέχρι τον 2ο, και ήδη γίνονται συζητήσεις με μεγάλη αλυσίδα λιανικής για τη μίσθωση του χώρου.
Πηγές από την αγορά, ανεξάρτητες από την εταιρεία Dimand, ανέφεραν στο «Βήμα» ότι το ενδιαφέρον της Primark για την ελληνική αγορά έχει αναζωπυρωθεί, τονίζοντας μάλιστα ότι η εισηγμένη και η δημοφιλής αλυσίδα προσιτής μόδας βρίσκονται ξανά σε διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της Dimand δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Primark είχε φτάσει στο παρά πέντε να μισθώσει τους χώρους του retail στον Πύργο του Πειραιά, αποτελώντας τον μισθωτή-«άγκυρα» (anchor tenant), αλλά η συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε. Ενδεχομένως αντί για τον Πειραιά η Primark, που κάποτε ήταν «το κατάστημα που κανείς δεν παραδεχόταν ότι ψώνιζε» και σήμερα θεωρείται η «Μέκκα του λιανεμπορίου», να κάνει ντεμπούτο στην ελληνική αγορά από το νέο Μινιόν.
Γραφειακοί χώροι στους υψηλότερους ορόφους
Οι γραφειακοί χώροι συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. θα καταλάβουν τους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων ΒΓΔΕ, από τον 3ο έως τον 7ο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον κυρίως εταιρείες του Κέντρου που θέλουν η νέα τους έδρα να βρίσκεται σε σύγχρονο και αναβαθμισμένο ενεργειακά κτίριο, όπως θα γίνει το νέο Μινιόν.
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον
Από περίπτερο στα Χαυτεία το Μινιόν έφτασε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 να γίνει πολυκατάστημα-σύμβολο του αθηναϊκού μοντερνισμού. Ενας γίγαντας 1.000 υπαλλήλων και 120.000 διαφορετικών ειδών.
Τότε το Μινιόν κατατάχθηκε 11ο σε ολόκληρη την Ευρώπη με βάση το μέγεθος και τις πωλήσεις του, εμφανίζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης του ενός δισ. δραχμών.
Στην ουσία όλα σταμάτησαν με τον εμπρησμό του 1980, παρότι αναστήθηκε από τις στάχτες του, για χρεοκοπήσει οριστικά το 1998.
«Τον χρόνο της αποχώρησής μου (σ.σ.: το 1992) οι πωλήσεις του Μινιόν είχαν υπερβεί τα 13 δισεκατομμύρια δραχμές και οι πελάτες μας τα 3.000.000», κατέγραψε στο βιβλίο του ο ιδρυτής του Γιάννης Γεωργακάς.
Παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου από την τελευταία ιδιοκτήτρια, τη Folli Follie, παρέμεινε κλειστό και εγκαταλελειμμένο, ώσπου το 2021, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, το ακίνητο άλλαξε χέρια περνώντας στην Dimand.
Επενδύσεις από την Αιόλου ως το Μουσείο
Η ανακατασκευή του Μινιόν, το οποίο αγοράστηκε από τη Dimand πριν από 20 μήνες ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, προστίθεται σε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις που επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας. Με σημείο αναφοράς την Ομόνοια, ο επενδυτικός πυρετός απλώνεται από την Αιόλου, την Αθηνάς και την πλατεία Κοτζιά μέχρι τη Σταδίου, την Πατησίων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σημειώνεται ότι σε αυτή την ακτίνα η Dimand διαθέτει 10 εμβληματικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του project Skyline.
Το οικιστικό project και το μεγάλο στοίχημα
Στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, θα αναπτυχθεί το οικιστικό project, με σκοπό την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης. Αλλωστε το μεγάλο στοίχημα, σε συνδυασμό και με τις λοιπές επενδύσεις που έχουν γίνει ή δρομολογούνται στα πέριξ της Ομόνοιας, είναι να δοθεί νέα ζωή στην περιοχή και όχι να δημιουργηθεί ένα ακόμη τουριστικό «λούνα παρκ».
Στο κτίριο Α προβλέπεται να γίνουν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες. Το μέγεθος των σπιτιών, που απευθύνονται σε εργένηδες, ζευγάρια, και νεαρούς επιχειρηματίες, θα κυμαίνεται από 50 έως 125 τ.μ. και θα εκτείνονται από τον 2ο μέχρι τον 8ο όροφο του κτιρίου. Η συνολική μεικτή επιφάνεια των κατοικιών, με υψηλά standards κατασκευής και παροχών, θα είναι περίπου 3.400 τ.μ., ενώ ολόκληρου του κτιρίου ξεπερνά τα 4.500 τ.μ.
Στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του κτιρίου Α οι χώροι θα διατεθούν για εμπορικές χρήσεις και γυμναστήριο.
Η Dimand σκοπεύει να πουλήσει τις κατοικίες του Μινιόν. Πάντως, στο πλαίσιο της συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ο κ. Δ. Ανδριόπουλος, CEO της εισηγμένης, είχε αναφέρει πως η Dimand δεν θα κινηθεί στον τομέα των πολυτελών κατοικιών, με τιμές πώλησης της τάξεως των 20.000-25.000 ευρώ/τ.μ., αλλά σε ακίνητα πιο μαζικού χαρακτήρα.
Το ενδιαφέρον για τις κατοικίες είναι σημαντικό και, όπως φαίνεται, πολλοί πιστεύουν ότι το κέντρο της Αθήνας μπορεί να έχει ανάλογη τύχη με κέντρα άλλων πόλεων που αναζωογονήθηκαν ύστερα από περιόδους παρακμής.
Οι εργασίες για την ανακατασκευή του κτιρίου Α προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2024 και να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.